Dispozitivul “lipicios” a fost creat de cercetătorii de la Universitatea Bath din Marea Britanie. Odată lipit pe piele, acesta eliberează un colorant fluorescent din capsule microscopice, dacă detectează prezenţa unor bacterii la marginea plăgilor. Infecţiile sunt principala complicaţie a unor răni provocate de arsuri, în special la copii, iar rănile pot induce imunosupresia, care creşte riscul de infectare. Infecţiile bacteriene apărute din pricina arsurilor sunt greu de depistat şi, mai mult decât atât, diagnosticarea lor durează aproximativ 48 de ore. De cele mai multe ori se mai administrează şi antibiotic pentru prevenirea infecţiilor, lucru care poate favoriza apariţia rezistenţei la antibiotic. Aşadar, plasturele-minune le va permite medicilor să identifice infecţiile bacteriene şi să le trateze mult mai rapid. Iar aceştia nu sunt singurii plasturi cu efect terapeutic, “medicamentele” lipicioase devenind din ce în ce mai populare.
Plasturii pentru dureri cronice
Aceşti plasturi transdermici sunt ideali pentru durerile cronice şi au efect analgezic. Aceştia se lipesc pe o zonă fără păr în partea superioară a corpului – piept, spate, antebraţ. Efectul plasturelui durează în jur de 72 de ore, după care poate fi înlocuit, însă în nici un caz nu trebuie lipit în acelaşi loc.
Plasturii cu nicotină
Aceştia pot fi utilizaţi de persoanele care doresc să se lase de fumat. Plasturii eliberează lent nicotină în organism şi diminuează dorinţa de a trage repede o ţigară. Foarte important este faptul că plasturii cu nicotină nu au efect periculos asupra sănătăţii, aşa cum se întâmplă în cazul ţigaretelor care se fumează. Şi asta deoarece aceştia nu conţin gudron, monoxid de carbon sau alte toxine aflate în ţigări.

Urmărește-ne pe Google News