Scurt istoric al industriei fashion

Primele semne ale unor creații de modă pot fi observate în Egipt și în Imperiul Roman, unde hainele au făcut diferența între oamenii săraci și cei bogați.

Egiptenii purtau haine din in, care era materialul perfect pentru vremea caldă. Obișnuiau să poarte diferite culori și bijuterii pentru a-și arăta statutul. Femeile purtau rochii până la glezne, indiferent de statutul lor social.

În epoca romană, hainele erau considerate a fi un simbol al statutului. Doar aristocrații se îmbrăcau în haine scumpe și stilate. Oamenii săraci nu aveau bani pentru haine bune, așa că era o diferență vizibilă între ei.

Începuturile designului vestimentar modern

În timp, conceptul s-a schimbat într-o oarecare măsură și s-a dezvoltat până când designul vestimentar cel pe care îl cunoaștem astăzi.

Prima mașină de cusut a fost inventată în 1790, ceea ce aducea o mulțime de noi oportunități. Îmbrăcămintea putea fi produsă în mai puțin timp, folosind mai puțină forță de muncă în comparație cu cusutul manual.

Începuturile designului de modă sunt observate în 1826, când Charles Frederick Worth a pus bazele. Datorită muncii sale, a fost considerat primul designer de modă din lume. Până atunci, oamenii considerau îmbrăcămintea ca pe un mod de a-și arăta simbolul statutului. Nimeni nu considera ținutele ca o reprezentare a stilul lor personal, ideea apare în societate abia în zilele noastre.

Acestea au fost doar începuturile, deoarece lucrurile s-au schimbat drastic în secolul al XX-lea. Masele au salutat ideea modernă de fashion, forțată de dezvoltarea industriei divertismentului. Actorii, cântăreții și oamenii de televiziune au reprezentat o nouă inspirație pentru mase. Hainele au devenit mai ieftine, datorită noilor țesături din materiale sintetice. Tehnologiile moderne din zilele noastre ne permit să avem acces la haine, dar și la modele și idei din care să ne inspirăm.

Odată cu evoluția designului vestimentar, au apărut și numeroși termeni specifici și de aici și necesitatea unui dicționar de fashion în care să fie explicate aceste cuvinte și pentru cei neavizați. Astfel de dicționare există pe piață și în ele sunt explicate cuvinte frecvent folosite în industrie. Dar iată ce semnificație au termenii pe care îi auzim în mod frecvent.

Descoperă și Dicţionar culinar – Ce înseamnă al dente, al forno, rare, a la carte

Dicţionar de fashion

Dicționar de fashion

Un scurt dicționar de fashion poate fi util pentru a putea înțelege la ce se referă cuvinte des auzite precum raglan, redingotă, slim fit, clutch, bias-cut etc.

  • A-Line

A Line în creația vestimentară se referă la acele obiecte care au formă de A. În cazul fustelor, acestea ponesc strâns din talie și sunt evazate spre tiv. La fel și în cazul rochiilor, pornesc din zona umerilor mai strâns și apoi se lărgesc treptat în partea de jos.

  • Haute Couture

Domeniul de proiectare și vânzare a articolelor de îmbrăcăminte la comandă pentru clienți exclusivi. Conform legislației franceze, pentru ca un designer să fie considerat Haute, trebuie să aibă minimum 15 angajați și să aibă prezentări ale colecției de cel puțin două ori pe an.

  • Garderobă capsulă

O colecție de câteva articole vestimentare de bază care pot fi combinate între ele pentru a crea numeroase ținute. De obicei, pot fi aproximativ 10 piese de bază cum ar fi pantaloni, paltoane, bluze, fuste, care sunt amestecate și asortate pentru a le maximiza potențialul.

  • Bias-cut

Bias cut se referă la tehnica de tăiere pe granulația diagonală (la 45 de grade) a țesăturii. Tehnica face ca materialul să cadă și să se drapeze într-un mod care dă impresia unei siluete mai subțiri.

Tehnica bias-cut este regăsită în orice tip de dicționar de fashion și este folosită în mod obișnuit pentru cămăși de noapte, rochii seducătoare și fuste mătăsoase. Croiala face ca rochiile să curgă delicat, ceea ce o face ideală pentru aceste tipuri de piese vestimentare.

  • Clutch

Clucth se referă la o poşetă de mână, din material rigid, care scoate zgomotul “clutch” atunci când se închide. Poate fi din material textil, de piele sau de plastic, ba chiar din metal. Clutch-ul este un accesoriu ideal pentru ținutele de seară, foarte elegante

  • Raglan

Modalitate de croială a mânecii, care începe din zona gulerului, atât în față, cât și în spate.

  • Redignotă

Haină bărbătească de ceremonie, de obicei de culoare neagră, cu poalele lungi până la genunchi, încheiată cu două rânduri de nasturi.

  • Peplum

Zona evazată a unei jachete, bluze, rochii sau fuste cu talie înaltă, care este atașată imediat sub talie.

  • Paperbag

Pantalonii paperbag sunt pantalonii mai largi, cu talie înaltă, cu pliuri în talie.

  • Slim fit

Croiala slim-fit înseamnă că o cămașă sau alt obiect vestimentar este conceput pentru a se potrivi pe corp, de obicei prin îngustarea tăieturii prin talie și secțiunea mediană.

  • Regular fit

Regular fit este croiala care urmărește, într-o oarecare măsură, linia corpului, dar care oferă spațiu și lejeritate. Termenul de regular fit este asociată cu cea de straight fit, tocmai datorită faptului că toate piesele vestimentare din această categorie au și o linie dreaptă.

  • Stiletto

Stiletto se referă la un pantof cu toc lung, subțire și înalt. Tocurile stiletto pot varia în lungime de la 2,5 centimetri la 25 cm sau mai mult dacă se folosește o talpă cu platformă și uneori sunt definite ca având un diametru la sol mai mic de 1 cm.

Urmărește-ne pe Google News