Ce este dieta carnivoră

Dieta carnivoră este un regim alimentar extrem de restrictiv, care se bazează aproape exclusiv pe consumul de carne și produse de origine animală.

Dieta carnivoră este o variantă mult mai strictă a dietei keto, care elimină complet carbohidrații și accentuează consumul de grăsimi și proteine din surse animale. Conceptul de bază este că oamenii sunt biologic adaptați să mănânce carne și că acest tip de dietă poate aduce beneficii pentru sănătate.

Scopul dietei este să consumi doar produse de origine animală. Alimentele vegetale sunt complet excluse din alimentație, la fel și carbohidrații.

Adepții dietei carnivore susțin că aceasta poate ajuta la pierderea în greutate, reducerea inflamației, îmbunătățirea sănătății mentale, creșterea energiei și tratarea anumitor afecțiuni autoimune sau digestive.

Dieta carnivoră rămâne totuși controversată în comunitatea medicală și nutrițională, fiind recomandat ca orice schimbare radicală de dietă să fie consultată cu un specialist în nutriție sau medic.

Descoperă și: Ce este dieta mediteraneeană și cum se ține

Cum funcționează dieta carnivoră

Carbohidrații sunt principala sursă de energie a corpului. Când mănânci carbohidrați, corpul îi transformă în zahăr (glucoză) pentru energie. Glucoza suplimentară este apoi stocată în mușchi și ficat. După aceea, corpul transformă orice glucoză suplimentară în grăsimi.

Adolescentă de 15 ani, violată de o familie din Otopeni, care a luat-o din staţia de autobuz. Cei doi inculpaţi, soţ şi soţie, sunt judecaţi în libertate
Recomandări
Adolescentă de 15 ani, violată de o familie din Otopeni, care a luat-o din staţia de autobuz. Cei doi inculpaţi, soţ şi soţie, sunt judecaţi în libertate

Când nu mănânci carbohidrați, corpul transformă grăsimea în cetone pentru a le folosi pentru energie. Creatorul dietei carnivore susține că, reducând carbohidrații, vei accelera arderea grăsimilor și pierderea în greutate și nu vei simți foame. El mai spune că o dietă fără carbohidrați va îmbunătăți controlul zahărului din sânge la persoanele cu diabet de tip 2. Și pentru că eliminați alimentele inflamatorii cum ar fi cartofii prăjiți, gogoșile și pastele, această dietă ar trebui să reducă inflamația (deși carnea roșie favorizează și ea inflamația).

Este important de reținut că fiecare persoană răspunde diferit la planurile de dietă. Și ideal ar fi să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice nouă dietă, în special una care elimină grupuri întregi de alimente și care ar putea crea deficiențe de nutrienți, arată site-ul webmd.com.

Ce alimente poți consuma în dieta carnivoră

Dieta carnivoră include numai produse de origine animală și exclude toate celelalte alimente.

Mai exact, cineva care urmează dieta carnivoră poate mânca:

  • Carne: vită, pui, curcan, miel, porc etc.
  • Carne de organe: ficat, rinichi, inimă, creier
  • Pește: somon, macrou, sardine, crab, homar, tilapia, hering etc.
  • Alte produse de origine animală: ouă, untură, măduvă, bulion de oase etc.
  • Lactate cu conținut scăzut de lactoză (în cantități mici): smântână , brânză tare, unt etc.
  • Apă
Primul mare eșec al lui Ciolacu în politica externă: comisar pentru muncă. Cum a ajuns România de la portofolii grele la o funcție simbolică
Recomandări
Primul mare eșec al lui Ciolacu în politica externă: comisar pentru muncă. Cum a ajuns România de la portofolii grele la o funcție simbolică

Potrivit unor susținători ai dietei, sarea, piperul și condimentele fără carbohidrați sunt permise.

În plus, unii oameni aleg să mănânce iaurt, lapte și brânză proaspătă, dar aceste alimente, de obicei, nu sunt incluse din cauza conținutului de carbohidrați.

Ce alimente sunt excluse

Toate alimentele care nu provin de la animale sunt excluse din dieta carnivoră.

Alimentele restricționate includ:

  • Legume: broccoli, conopidă, cartofi, fasole verde, ardei etc.
  • Fructe: mere, fructe de pădure, banane, kiwi, portocale etc.
  • Lactate bogate în lactoză: lapte, iaurt, brânză proaspătă etc.
  • Leguminoase: fasole, linte etc.
  • Nuci și semințe: migdale, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui, fistic etc.
  • Cereale: orez, grâu, pâine, quinoa, paste, etc.
  • Alcool: bere, vin, lichior etc.
  • Zaharuri: zahăr de masă, sirop de arțar, zahăr brun etc.
  • Alte băuturi decât apă: sifon, cafea, ceai, suc de fructe etc.

Te ajută dieta carnivoră să slăbești?

Dieta carnivoră poate duce la pierderea în greutate. Mai exact, unele studii au arătat că dietele bogate în proteine ​​și sărace în carbohidrați pot promova pierderea în greutate.

Acest lucru se datorează în mare parte faptului că proteinele, precum și grăsimile vă pot ajuta să vă simțiți mai sătul după mese, ceea ce poate duce la reducerea aportului de calorii și la pierderea ulterioară în greutate. De asemenea, proteinele vă pot crește rata metabolică, ajutându-vă să ardeți mai multe calorii.

Cum arată trenul-spital secret folosit pentru evacuarea soldaţilor răniţi în Ucraina | VIDEO
Recomandări
Cum arată trenul-spital secret folosit pentru evacuarea soldaţilor răniţi în Ucraina | VIDEO

Prin urmare, respectarea dietei carnivore vă va face probabil să vă simțiți mai sătul și să mâncați mai puține calorii în general – cel puțin pe termen scurt.

Totuși, natura extrem de restrictivă a dietei carnivore face dificilă urmarea ei pe termen lung.

Care sunt beneficiile dietei carnivore

Dieta carnivoră, deși extrem de restrictivă și controversată, este promovată de susținători ca având mai multe beneficii potențiale pentru sănătate. Aceste beneficii sunt raportate de cei care au adoptat dieta, dar trebuie menționat că dovezile științifice sunt încă limitate și adesea neconcludente.

Elimină alimentele bogate în zahăr

Deoarece dieta carnivoră exclude carbohidrații, elimină prăjiturile, bomboanele, sucurile, produsele de patiserie și alimentele similare bogate în carbohidrați.

Aceste alimente au un conținut scăzut de substanțe nutritive benefice și adesea bogate în calorii. Astfel, acestea ar trebui limitate într-o dietă sănătoasă, echilibrată.

Alimentele bogate în zahăr pot fi, de asemenea, problematice pentru persoanele cu diabet, deoarece pot crește nivelul de zahăr din sânge. De fapt, limitarea carbohidraților rafinați și a alimentelor cu zahăr este adesea recomandată pentru a controla diabetul.

Reducerea grăsimii abdominale

Datorită eliminării carbohidraților foarte procesați din dieta carnivoră, s-ar putea să observați câteva beneficii timpurii, cum ar fi reducerea grăsimii abdominale și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Cu toate acestea, dacă aceste beneficii sunt de durată, nu este deloc clar.

Prin eliminarea totală a carbohidraților, dieta carnivoră poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea creșterilor bruște de insulină. Cu toate acestea, eliminarea completă a carbohidraților din dieta carnivoră nu este recomandată sau necesară pentru gestionarea diabetului, arată healthline.com.

Ușor de urmat

Dieta carnivoră este foarte simplă și elimină multe dintre deciziile legate de alimentație. Unii oameni găsesc acest lucru benefic, deoarece nu mai trebuie să își facă griji cu privire la numărarea caloriilor, macronutrienților sau combinarea alimentelor.

Creșterea masei musculare

Dieta carnivoră este bogată în proteine, care sunt esențiale pentru menținerea și creșterea masei musculare. Aportul crescut de proteine și grăsimi poate susține performanța sportivă și poate ajuta la recuperarea musculară.

Care sunt riscurile dietei carnivore

Dieta carnivoră, deși promovată de unii ca aducând beneficii sănătății, are o serie de riscuri și potențiale efecte secundare care trebuie luate în considerare înainte de a o adopta. Aceste riscuri sunt legate în principal de restricțiile extreme ale dietei și de eliminarea completă a grupelor alimentare esențiale, cum ar fi fructele, legumele și cerealele.

Lipsa vitaminelor și mineralelor esențiale

Eliminarea completă a fructelor, legumelor și altor alimente vegetale poate duce la deficiențe de vitamine și minerale, în special vitamina C, vitamina K, folat, magneziu și potasiu. Acești nutrienți sunt esențiali pentru funcționarea normală a organismului, inclusiv pentru imunitate, sănătatea oaselor și echilibrul electroliților.

Lipsa fibrelor

Dieta carnivoră nu conține fibre, care sunt esențiale pentru sănătatea digestivă. Lipsa fibrelor poate duce la probleme digestive, cum ar fi constipația, și poate crește riscul de afecțiuni intestinale pe termen lung, inclusiv cancerul colorectal.

Grăsimi saturate și colesterol

Dieta carnivoră implică un consum ridicat de grăsimi saturate și colesterol din carne și produse animale. Consumul excesiv de grăsimi saturate poate crește nivelul de colesterol LDL („colesterol rău”), ceea ce poate duce la un risc crescut de boli cardiovasculare, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral.

Aport prea ridicat de proteine

Dieta carnivoră implică un consum extrem de ridicat de proteine, ceea ce poate pune o presiune suplimentară asupra rinichilor. Persoanele cu afecțiuni renale preexistente ar putea experimenta o agravare a funcției renale, iar un consum ridicat de proteine poate crește riscul de formare a pietrelor la rinichi.

Dezechilibre hormonale

Carbohidrații sunt sursa principală de energie pentru organism, iar eliminarea lor completă poate duce la tulburări metabolice. De exemplu, dieta carnivoră poate provoca scăderea nivelului de energie și dificultăți în menținerea echilibrului glicemiei. Acest lucru poate fi deosebit de problematic pentru persoanele cu diabet sau probleme hormonale.

Lipsa anumitor nutrienți din plante poate afecta echilibrul hormonal.

Dezechilibrul microbiomului intestinal

Fibrele din plante sunt esențiale pentru hrănirea bacteriilor benefice din intestin. Eliminarea lor poate duce la dezechilibre în microbiomul intestinal, care pot afecta digestia, imunitatea și sănătatea generală.

Eliminarea fibrelor din alimentație poate duce și la constipație cronică. Fibrele joacă un rol esențial în sănătatea colonului, ajutând la menținerea unui tranzit intestinal sănătos și prevenind afecțiunile digestive.

Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Denisa, una dintre cele două victime ale Şacalului, a fost înmormântată. Băiatul ei încă nu știe că mama lui a murit
Știrileprotv.ro
Denisa, una dintre cele două victime ale Şacalului, a fost înmormântată. Băiatul ei încă nu știe că mama lui a murit
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Ce să pui în borcanele cu castraveți în oteț ca să fie crocanți și să aibă un gust deosebit. Ingredientul secret al bucătarilor de top
FANATIK.RO
Ce să pui în borcanele cu castraveți în oteț ca să fie crocanți și să aibă un gust deosebit. Ingredientul secret al bucătarilor de top
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
GSP.RO
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
Țara pe care e bine s-o eviți când mergi în vacanță. Deși mulți turiști o consideră spectaculoasă, “are multe orașe urâte, nu te simți în siguranță noaptea”
FANATIK.RO
Țara pe care e bine s-o eviți când mergi în vacanță. Deși mulți turiști o consideră spectaculoasă, “are multe orașe urâte, nu te simți în siguranță noaptea”
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Surpriza unui pensionar care a primit 6.800 de lei după recalculare. Câţi bani i-au venit de fapt în prima lună
Observatornews.ro
Surpriza unui pensionar care a primit 6.800 de lei după recalculare. Câţi bani i-au venit de fapt în prima lună
Horoscop 14 septembrie 2024. Balanțele au ocazia de a se elibera, fără să facă nimic special, de griji prin înlocuirea lor cu gânduri mai bune
HOROSCOP
Horoscop 14 septembrie 2024. Balanțele au ocazia de a se elibera, fără să facă nimic special, de griji prin înlocuirea lor cu gânduri mai bune

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI