Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament sau dietă, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Despre lapte – beneficii și proprietăți

Laptele a fost consumat în întreaga lume de mii de ani. Cele mai frecvent consumate tipuri provin de la vaci, oi și capre, dar țările occidentale beau cel mai frecvent lapte de vacă.

Consumul de lapte este un subiect dezbătut intens în lumea nutriției, așa că apare adese întrebarea dacă este sănătos sau dăunător.

Sursă de nutrienți

Laptele este o sursă excelentă de vitamine și minerale. Conține potasiu, B12, calciu și vitamina D, care lipsesc în multe diete.

Laptele este, de asemenea, o sursă bună de vitamina A, magneziu, zinc și tiamină.

În plus, este o sursă excelentă de proteine și conține sute de acizi grași diferiți, inclusiv acid linoleic conjugat și omega-3. Acidul linoleic conjugat și acizii grași omega-3 sunt legați de multe beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de diabet și boli de inimă.

Conținutul nutrițional al laptelui variază, în funcție de factori precum conținutul de grăsime și de dieta și tratamentul vacii de la care provine.

De exemplu, laptele de la vacile care mănâncă mai ales iarbă conține cantități semnificativ mai mari de acid linoleic conjugat și acizi grași omega-3.

De asemenea, laptele de vacă organic conține cantități mai mari de antioxidanți benefici, cum ar fi vitamina E și beta-caroten, care ajută la reducerea inflamației și la combaterea stresului oxidativ.

Conținutul caloric și nutrițional al diferitelor tipuri de lapte:
Produs                 Proteine % Lipide % Glucide % Calorii la 100 g
Lapte de vacă       3,5        3,5          4,5              65
Lapte de capră      3,5        3,7          4,5              67
Lapte de oaie        6,0        7,5          4,6              113

Sursă de proteine

Laptele este considerat o „proteină completă”, ceea ce înseamnă că el conține toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru ca organismul să funcționeze la un nivel optim.

Există două tipuri principale de proteine găsite în lapte – cazeina și proteina din zer. Ambele sunt considerate proteine de înaltă calitate.

Cazeina reprezintă cea mai mare parte a proteinelor găsite în laptele de vacă, cuprinzând 70-80% din conținutul total de proteine. Zerul reprezintă aproximativ 20%.

Proteina din zer conține aminoacizii cu lanț ramificat leucină, izoleucină și valină, toți fiind legați de beneficii pentru sănătate.

Benefic pentru sănătatea oaselor

Consumul de lapte a fost mult timp asociat cu oasele sănătoase. Acest lucru se datorează combinației sale puternice de nutrienți, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, proteine și vitamina K2.

Toți acești nutrienți sunt esențiali pentru menținerea oaselor puternice și sănătoase.

Aproximativ 99% din calciul corpului este stocat în oase și dinți.

Laptele este o sursă excelentă de nutrienți pe care se bazează organismul pentru a absorbi corect calciul, inclusiv vitamina D, vitamina K, fosfor și magneziu.

Adăugarea laptelui și a produselor lactate în dietă poate preveni bolile osoase precum osteoporoza.

Studiile au legat laptele și produsele lactate de un risc mai scăzut de osteoporoză și fracturi, în special la adulții în vârstă.

În plus, laptele este o sursă bună de proteine, un nutrient cheie pentru sănătatea oaselor.

Riscuri și contraindicații

Deși laptele poate fi o alegere bună pentru unele persoane, altele nu-l pot digera sau aleg să nu-l consume. Mulți oameni nu pot tolera laptele, deoarece nu pot digera lactoza, un zahar care se găsește în lapte și produse lactate.

Este important de știut că intoleranța la lactoză afectează aproximativ 65% din populația lumii.

În plus, sunt persoane care aleg să nu consume lapte sau produse lactate din cauza restricțiilor alimentare, preocupărilor legate de sănătate sau din motive etice.

Alternative de lapte vegetal

Acest lucru a condus la o mare varietate de alternative de lapte vegetal, inclusiv:

  • Lapte de migdale – Fabricat din migdale, această alternativă pe bază de plante are mai puține calorii și grăsimi decât laptele de vacă.
  • Lapte de hrișcă – Laptele de hrișcă este o alternativă populară la laptele de origine animală și este apreciat pentru beneficiile sale nutriționale și potențialele avantaje pentru sănătate
  • Lapte de nucă de cocos – această băutură tropicală făcută din pulpă de nucă de cocos și apă are o textură cremoasă și o aromă blândă.
  • Lapte de caju: caju și apa se combină pentru a face acest lichid dulce și cremos care poate fi o variantă pentru a înlocui laptele de origine animală.
  • Lapte de soia: Conține o cantitate similară de proteine ca și laptele de vacă și are o textură și aromă ușoare.
  • Lapte de quinoa – Laptele de quinoa este un lapte vegetal bogat în nutrienți, care nu conține lactoză. Este mai cremos decât majoritatea tipurilor de lapte și similar cu laptele de soia
  • Lapte de ovăz: Acest înlocuitor are o aromă foarte blândă, cu o consistență mai groasă, făcându-l un plus excelent pentru cafea.
  • Lapte de orez: O opțiune pentru cei cu sensibilități sau alergii, deoarece este cel mai puțin alergenic dintre toate tipurile de lapte.

Când alegeți un lapte vegetal, rețineți că multe dintre aceste produse conțin ingrediente adăugate, cum ar fi îndulcitori, arome artificiale, conservanți și agenți de îngroșare.

Laptele și scăderea în greutate

Mai multe studii au asociat consumul de lapte cu scăderea în greutate și un risc mai mic de obezitate. Interesant este că acest beneficiu a fost asociat doar cu laptele integral.

Un studiu efectuat pe 145 de copii cu vârsta mai mare de 3 ani a constatat că un consum mai mare de grăsimi din lapte a fost asociat cu un risc mai scăzut de obezitate infantilă.

Un alt studiu care a inclus peste 18.000 de femei de vârstă mijlocie și în vârstă a arătat că consumul de mai multe produse lactate bogate în grăsimi a fost asociat cu o creștere redusă în greutate și un risc mai mic de obezitate.

Laptele conține o varietate de componente care pot contribui la pierderea în greutate și la prevenirea creșterii în greutate.

De exemplu, conținutul său bogat în proteine vă ajută să vă simțiți sătul pentru o perioadă mai lungă, ceea ce poate preveni supraalimentarea.

În plus, acidul linoleic conjugat din lapte a fost studiat pentru capacitatea sa de a stimula pierderea în greutate prin promovarea descompunerii grăsimilor și inhibarea producției de grăsimi.

Multe studii au asociat dietele bogate în calciu cu un risc mai scăzut de obezitate.

Dovezile sugerează că persoanele cu un aport mai mare de calciu alimentar au un risc mai scăzut de a fi supraponderale sau obeze.

Studiile au arătat că nivelurile ridicate de calciu din dietă promovează descompunerea grăsimilor și inhibă absorbția grăsimilor în organism, arată site-ul healthline.com

Dieta cu lapte

Cum laptele este un aliment cu foarte mulți nutrienți, de-a lungul timpului au apărut mai multe tipuri de diete cu lapte, în funcție de nevoile individuale ale celor interesați. Unele dintre ele aveau în vedere pierderea kilogramelor în plus, pe când altele – câștigarea de masă musculară.

Recomandarea nutriționiștilor însă este să menținem un echilibru. Așadar, dacă alegem să includem laptele în dieta noastră zilnică, este indicat să o facem în cantități moderate și combinat cu alte mese echilibrate în nutrienți.

Dieta cu lapte pentru a pierde kilograme

Dieta cu lapte este una destul de restrictivă și cu siguranță nu este recomandată oricui, mai ales fără a consulta un specialist în nutriție sau un medic înainte pentru a fi siguri că este potrivită nevoilor voastre. Recomandarea generală este ca dieta să fie una echilibrată și stabilită împreună cu un specialist în domeniu pentru a fi siguri că nu apar carențe periculoase în organism.

Ziua 1

  • Mic dejun: un pahar de lapte cald și două linguri de grâu încolțit.
  • Gustare: câteva fructe de sezon.
  • Prânz: peşte fiert cu păstăi de fasole verde.
  • Cină: două pahare de lapte călduț, în care ați pus și puțină miere de albine.

Ziua 2

  • Mic dejun: un pahar de lapte, un pahar de suc de portocale natural, o felie de pâine integrală.
  • Gustare: o banană.
  • Prânz: conopidă fiartă în aburi și salată de castraveți cu roșii și ceapă.
  • Cină: 100 g orez fiert în lapte cu puțină miere și un praf de scorțișoară.

Ziua 3

  • Consumă numai lapte dulce fiert, ori de câte ori simţi nevoia, rece sau cald. Dacă ţi se se face foame, mai poţi mânca o banană sau două felii de brânză degresată.

Ziua 4

  • Mic dejun: salată de castraveți, ardei, roșii și ceapă verde cu un pahar de lapte și grâu încolțit.
  • Gustare: două mere.
  • Prânz: 150 g piept de pui fiert cu morcovi.
  • Cină: două pahare de lapte.

Ziua 5

  • Mic dejun: salată de fructe și un pahar de lapte.
  • Gustare: un ceai cu un biscuite integral.
  • Prânz: supă de legume.
  • Cină: un pahar de lapte cald cu puțină miere.

Ziua 6

  • Se repetă ziua trei.

Ziua 7

  • Se repetă meniul din prima zi.

Dieta cu lapte GOMAD – de ce nu este recomandată

Dieta cu un galon de lapte pe zi (GOMAD) este exact ceea ce sună: un regim care presupune consumul unui galon (3,7 litri) de lapte integral pe parcursul unei zile. Aceasta se adaugă consumului regulat de alimente.

Această „dietă” nu este un plan de slăbire, ci mai degrabă o „strategie de creștere a volumului” pentru halterofilii care doresc să adauge masă musculară într-un timp scurt. Ideea este să bei un galon de lapte integral în fiecare zi până când îți atingi greutatea dorită. Acest lucru durează de obicei două până la opt săptămâni.

Un galon de lapte integral conține aproximativ:

  • 2.400 de calorii
  • 127 de grame (g) de grăsime
  • 187 g carbohidrați
  • 123 g de proteine

Nu este surprinzător că GOMAD funcționează în măsura în care îi ajută pe indivizi să ia rapid în greutate. Caloriile lichide nu te fac să te simți la fel de plin precum cele din alimente solide, așa că este mai ușor să bei încă 2.400 de calorii decât să le mănânci.

  • Riscuri și contraindicații

Un galon de lapte oferă cantități foarte mari din anumiți nutrienți, dar asta nu este întotdeauna un lucru bun. 1.920 de miligrame (mg) de sodiu, 83% din limita zilnică recomandată, fără să mănânci sau să bei altceva este deja foarte mult.

Un galon de lapte adaugă, de asemenea, până la 80 g de grăsimi saturate. Aceasta reprezintă aproximativ 400 la sută din limita zilnică recomandată.

Un galon de lapte pe zi conține de asemenea 4.800 mg de calciu, depășind cu mult recomandarea zilnică de 1.000 mg pentru majoritatea adulților. Un aport zilnic atât de mare din acest mineral poate fi de-a dreptul dăunător organismului.

Mai mult, dieta cu lapte GOMAD poate duce la simptome gastrointestinale semnificative care pot apărea încă din prima zi, arată site-ul healthline.com

Sursă foto – Shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News