Citește și:
- VIDEO EXCLUSIV/ Dietă de vedetă. Adda a slăbit 24 de kilograme doar cu ajutorul alimentației. „Recent m-am apucat și de sport”
- VIDEO EXCLUSIV/ Dietă de vedetă. Ramona Bădescu bea apă caldă și-și cântărește mâncarea
- VIDEO EXCLUSIV/ Dietă de vedetă! Lili Sandu își pune toate bazele în smoothie-urile preparate în casă
- VIDEO EXCLUSIV/ Chef Samuel Le Torriellec ne învață dieta corectă în sezonul estival. „Este important să mâncăm produse naturale”
Înainte de vacanță, te-ai chinuiești cu diete și te verifici zilnic în oglindă și pe cântar, până ajungi la greutatea și silueta ideale. Totul, ca să arăți bine pe plajă, în costum de baie. Apoi, în mod ilogic, imediat de ajungi la mare, uiți de eforturile făcute și scapi în shaorma și gogoși sau, dacă ești la un all inclusive ori ultra all inclusive, mănânci în neștire…
Astfel, după câteva zile, hainele se dovedesc neîncăpătoare. Cum faci să nu cazi în această capcană și să te întorci din concediu la fel de subțire cum am plecat? Ar trebui să adaptezi regulile unei alimentații de bun simț vacanței, adică să mănânci sănătos și cu măsură și doar din când în când să-ți permiți câte un răsfăț culinar, nu invers, adică răsfăț culinar în majoritatea timpului și restricții… doar când îți aduci aminte.
În plus, este ideală o vacanță activă, nu una în care să stai în șezlong cât e ziua de lungă, permițând kilogramelor să se depună liniștite.
Iată regulile de bază care ar trebui să te ajute să-ți menții silueta sau, în cel mai rău caz, să nu pui pe tine mai mult de un kilogram, două:
- Consumă mai multe calorii în prima parte a zilei, ca să ai timp să arzi din ele până seara. Adică ia mesele mai consistente dimineața și la prânz.
- Cafeaua și/sau ceaiul încearcă să le bei neîndulcite.
- Dacă la mesele principale consumi carne, ouă sau brânzeturi, ai grijă ca lângă ele să ai o salată mare. De fapt, este indicat ca salata să fie baza, iar proteina animală să fie într-o cantitate mică.
- Ideal ar fi să consumi mult pește și fructe de mare, fiindcă nu îngrașă, dar dacă nu poți fără carne de pui, porc sau vită, alege-o pe cea slabă, friptă pe grătar.
- Alege pește sănătos, bogat în omega-3 (grăsimi bune pentru organism) – somonul, macroul, heringul, tonul sau păstrăvul. Evită peștii care pot conține toxine și mercur: pangasius, rechin, crap, pește-spadă.
- Dintre brânzeturi, alege-le pe cele degresate și mai puțin sărate, nu pe cele cremoase și maturate.
- Nu te feri de legume – sunt delicioase cele fripte pe grătar! În plus, nu îngrașă.
- Îngrașă însă sosurile, maioneza și orice e prăjit în ulei, ciorbele “drese” cu smântână, așa că… taie-le de pe listă sau consumă-le foarte rar și în cantitate mică.
- O opțiune de masă sățioasă și săracă în calorii o reprezintă supele. Supele-cremă de ciuperci, broccoli sau de legume combinate sunt delicioase!
- Încearcă că nu mănânci pâine (sau să mănânci puțină), să nu exagerezi cu pastele, cu pizza și produsele de patiserie, dar nici cu orezul.
- Dacă ți-e poftă de un sendviș, la un moment dat, alege unul cu mai puțină pâine (poate cu lipie), care are și salată, și legume și care conține cât mai puțin sos.
- Fast-food? Mai bine nu! Dar dacă nu te poți abține, încearcă apoi, vreo două zile, să mănânci mai mult salate…
- Cartofii prăjiți, mâncărurile cu sos, cașcavalul pané sunt bombe calorice. Gustă, dacă ți-e poftă, dar nu le transforma în mese principale.
- Evită gustările între mese: alune, floricele, semințe, chipsuri, biscuiți, pateuri, gogoși… Sunt cea mai sigură cale spre îngrășare. Dacă simți că nu mai poți de foame și mai e mult până la următoarea masă, ronțăie un fruct, un morcov sau câteva migdale crude.
- Încearcă să nu consumi desert în fiecare zi, iar când simți că nu mai poți fără ceva dulce, alege o înghețată simplă, fără topping, nu prăjituri cu cremă multă.
- Nu uita că și băutura are calorii! Sucurile din fructe sau cele acidulate, alcoolul, cafeaua cu lapte, frișcă sau înghețată – toate îngrașă. Cea mai sigură pentru siluetă este apa plată, eventual combinată cu zeamă de lămâie.
Dieta de vacanță: alte trucuri care te-ar mai putea ajuta să te menții
- Așteaptă să ți se facă foame înainte să mănânci, nu mânca doar pentru că ți-e poftă!
- Nu-ți umple farfuria, vei fi tentat(ă) să mănânci tot, cum ai învățat în copilărie că e bine…
- Nu mânca până te simți plin(ă), oprește-te când dispare senzația de foame.
- Ocolește locurile în care se ia masa, dacă nu ți-e foame.
- Hidratează-te tot timpul, fiindcă apa reduce senzația de foame.
Foarte important:
- Alege o destinație de vacanță unde poți face mișcare: un hotel cu sală de fitness sau, dacă mergi la munte, un loc de unde să poți pleca în drumeții.
- La mare, fă-ți un obicei din a înota zilnic măcar o jumătate de oră sau din a alerga dimineața pe plajă.
REGULILE DOCTORILOR
Medicul estetician Adina Alberts ne-a lămurit care sunt cele mai mari amenințări nu doar la adresa siluetei, ci și la cea a sănătății. În top: zahărul.
- Stop consumului de zahăr! Zahărul afectează organismul în același mod în care o fac drogurile: dă dependență și cu cât mâncăm mai mult, cu atât ne dorim mai mult! Pe lângă că îngrașă, zahărul duce la creșterea colesterolului și a trigliceridelor și este în strânsă corelație cu apariția bolilor cardiovasculare, a diabetului și a obezității.
- Nu exagerați cu sucurile! Sucurile acidulate și neacidulate din comerț sunt nocive prin aportul imens de zahăr. O sticlă de 2 litri, de exemplu, conține cam 500 g de zahăr! Este enorm față de recomandarea medicului, de maximum 20 de grame pe zi.
- Nici sucurile care sunt îndulcite cu fructoză nu sunt bune pentru organism, de fapt, sunt chiar mai rele. Fructoza este mai nocivă decât glucoza, pentru că se manifestă în procesul digestiei exact ca alcoolul, cu toate implicațiile toxice ale acestuia.
- Fructoză în cantitate mare ingerează și cei care beau sucuri de fructe proaspăt stoarse. Așadar, mare atenție dacă sunteți fani fresh-uri! Cel mai bine e să consumați fructele ca atare, adică să le mâncați, fiindcă astfel, fibrele pe care le conțin și care grăbesc tranzitul intestinal vor face ca mare parte din zaharuri să fie eliminate, nu absorbite.
- Băuturile care au îndulcitori sintetici trebuie excluse și ele din dietă, fiindcă nu sunt sănătoase. S-a dovedit științific că unii îndulcitori au o legătură strânsă cu apariția unor forme de cancer.
- Trebuie tăiate de pe listă și alimentele conservate sau semipreparate, dar și mezelurile – toate au în compoziție… zahăr! Acesta există în maioneze, în sosuri, în conserve, în crenvurști, cârnați, șuncă.
- Când vă este sete, beți apă plată sau lapte! S-a demonstrat că laptele este alimentul care rehidratează cel mai repede. În cadrul unui experiment, trei persoane de vârstă, statură și greutate aproape egale au consumat una apă, cealaltă lapte, iar a treia suc. Câte un litru fiecare. După 3 ore, cea care a ingerat laptele nu a urinat deloc, semn că toată cantitatea de apă din lapte a fost fixată în țesuturi. Celelalte două persoane au eliminat aproape toată cantitatea de lichid consumată.
- Alimentația pe timpul verii trebuie să fie bogată în legume crude, sub formă de salate. Să nu existe masă fără legume, fie că sunt roșii, castraveți, salată verde, ridichi, andive, varză, morcovi, ardei, vinete, dovlecei! Spanacul, fasolea verde, mazărea vor fi consumate gătite, dar cât mai puțin – ideal, la abur.
- În fiecare zi trebuie să mâncați proteine de cea mai bună calitate, chiar dacă sunt în cantitate mică: lapte, iaurt, brânză, ouă, peste. Chiar și carnea slabă este indicată, de trei ori pe săptămână.
- Obligatoriu combinați la masa de prânz sau la cină carnea (de pui, curcan sau pește) cu legume crude sau fierte.
- Eliminați din dietă cartofii, pâinea și pastele.
- Dacă nu vreți sau nu puteți renunța la paste, alegeți-le pe cele din grâu dur sau din quinoa. Gătiți-le al dente, cu foarte puțin ulei, sos de roșii, busuioc, ciuperci și/sau măsline. Puteți adaugă orice altă legumă, dar nu carne și nici brânzeturi!
Citește și:
EXCLUSIV/ Cum tratăm celulita acasă. Medicul estetician Adina Alberts are soluția
Medicul Adina Alberts va fi la dispoziția cititorilor Libertatea și va răspunde întrebărilor legate de frumusețea exterioară și cele mai bune metode pentru a o dobândi. Scrie-i pe adresa de mail mediculesteticianraspunde@ringier.ro