ZIUA 1
Mic dejun: salată de fructe cu struguri, prune, mere sau fructe de sezon, pâine prăjită, miere.
Gustare: iaurt degresat cu fructe de sezon.
Prânz: salată cu o linguriţă de ulei de măsline şi oţet, mini-pizza.
Cină: peşte înăbuşit cu ghimbir, varză şi orez fiert.
ZIUA 2
Mic dejun: cereale cu portocale, grepfrut sau alte fructe de sezon.
Prânz: peşte slab cu mirodenii, suc natural de banane.
Gustare: un fruct de sezon.
Cină: carne de vită cu varză.
ZIUA 3
Mic dejun: 2 ouă fierte tari, brânză degresată, roşii, castraveţi, măsline, suc de lămâie, lipie.
Gustare: iaurt cu stafide.
Prânz: salată de pui fiert cu legume, paste cu busuioc.
Cină: supă de legume, pâine de secară.
ZIUA 4
Mic dejun: cereale cu stafide şi lapte degresat.
Prânz: pâine de secară cu curcan la grătar şi salată verde, un fruct de sezon.
Gustare: iaurt degresat.
Cină: legume fierte (mazăre, morcovi, broccoli).
ZIUA 5
Mic dejun: fructe de sezon (mere, portocale, grepfrut, kiwi, pomelo etc.).
Gustare: biscuiţi integrali cu brânză de vaci slabă.
Prânz: cartofi fierţi cu salată de morcovi şi sos de verdeaţă.
Cină: peşte slab cu salată de varză albă.
ZIUA 6
Mic dejun: cereale cu stafide şi lapte degresat.
Gustare: mandarine.
Prânz: friptură de vită sau pui la grătar cu lipie, salată de legume cu o linguriţă ulei de măsline şi oţet.
Cină: dovleac la cuptor, roşii, spanac.
ZIUA 7
Mic dejun: clătite (din făină integrală) cu stafide şi brânză de vaci slabă.
Prânz: paste cu ton şi parmezan ras.
Gustare: un fruct de sezon.
Cină: supă de legume cu pâine neagră.
Trucuri pe care trebuie să le ştii
Topirea grăsimii din organism se datorează în proporţie de 80 % nutriţiei. Un model de program pentru masă este: mic-dejun (6:30), gustare (9:30), prânz (12:30), gustare (15:30), cină (18:00).
Este bine să te hrăneşti cât mai mult în timpul procesului de pierdere a grăsimii. Dacă pierzi 0,5-1 kg de grăsime pe săptămână şi consumi 1400 calorii pe zi, înseamnă că ai ales calea cea bună.
Un mic-dejun echilibrat în carbohidraţi, proteine şi puţină grăsime echilibrează metabolismul şi zahărul din sânge pentru tot restul zilei.
Proporţia optimă într-o porţie de mâncare este de 40-50 % carbohidraţi (dau energie), 25-30 % proteine (întăresc ţesutul muscular şi ajută la arderea grăsimilor) şi 20-30 % grăsimi sănătoase (echilibrează nivelul hormonal şi dau senzaţia de saţietate).
ŢINE MINTE!
În timpul dietei e necesară activitatea fizică regulată (20-30 de minute zilnic), fie că e vorba de mers în pas vioi, urcarea scărilor, exerciţii de gimnastică, alergare uşoară etc.) Bea 1,5-2 litri de apă pe zi. Nu consuma alcool şi dulciuri. Porţiile de mâncare nu au limitare cantitativă, dar consumă cât este necesar organismului, nu până te simţi sătulă.