Ce este alcoolul etilic

Alcool etilicul etilic numit și etanol face parte din clasa de compuși organici cărora li se dă denumirea generală de alcooli. Formula sa moleculară este C2H5OH.

Etanolul este o substanță chimică industrială importantă; este folosit ca solvent, în sinteza altor substanțe chimice organice și ca aditiv la benzina pentru automobile (formând un amestec cunoscut sub numele de gasohol).

Etanolul este, de asemenea, ingredient al multor băuturi alcoolice, cum ar fi berea, vinul și băuturile spirtoase distilate.

Alcoolul etilic pur este un lichid inflamabil incolor. Etanolul este toxic, afectând sistemul nervos central. Cantitățile moderate însă relaxează mușchii și produc un aparent efect de stimulare prin deprimarea activităților inhibitoare ale creierului. Totuși, în cantități foarte mari afectează coordonarea și judecata, putând produce chiar comă și moarte.

Alcoolul etilic este considerat un drog care dă dependență pentru unele persoane, ducând la boala alcoolism.

  • Descoperă și ce este vinul de Porto și cu ce este diferit de vinul clasic.

Cum se produce alcoolul etilic

Există două procese principale pentru fabricarea alcoolului etilic: fermentarea carbohidraților (metoda folosită pentru băuturile alcoolice) și hidratarea etilenei.

Fermentarea implică transformarea carbohidraților în etanol prin creșterea și înmulțirea drojdiilor. Principalele materii prime fermentate pentru producția de alcool industrial sunt culturile de zahăr, cum ar fi sfecla și trestia de zahăr și culturile de cereale, cum ar fi porumbul (porumbul).

Hidratarea etilenei se realizează prin trecerea unui amestec de etilenă și a unui mare exces de abur la temperatură și presiune ridicată peste un catalizator acid, arată britannica.com

Ce este alcoolul metilic

Alcoolul metilic sau methanolul a cărei formulă este CH3OH este un lichid incolor cu miros puternic. Este o substanță otrăvitoare care poate fi absorbită prin ochi, piele, plămâni și sistemul digestiv.

Alcoolul metilic este folosit în multe industrii. Este utilizat în solvenți, împotriva înghețului și în fabricarea materialelor plastice, poliesteri și alte substanțe chimice.

Supraexpunerea poate provoca moartea. Muncitorii care lucrează cu el pot fi afectați de expunerea la alcool metilic. Nivelul de daune depinde de doză, durata și munca depusă.

Cum se produce alcoolul metilic

În procesul de îmbălsămare, egiptenii din Antichitate utilizau un amestec de substanțe, printre care și metanolul, care era obținut prin piroliza lemnului. Mai apoi, metanolul s-a obținut prin carbonizarea lemnului în cuptoare închise, la o valoare a temperaturii de aproximativ 500 °C.

Metoda modernă de preparare a metanolului se bazează pe combinația directă de monoxid de carbon gazos și hidrogen în prezența unui catalizator.

Diferenţa dintre alcoolul etilic şi cel metilic

Metanolul și etanolul sunt două tipuri de alcool. Metanolul este un lichid volatil, ușor, inflamabil, incolor, asemănător etanolului, cu un ușor miros de alcool.

Etanolul și metanolul sunt ambele lichide incolore și pot fi foarte greu de distins cu ochiul liber. Un test numit test iodoform este folosit pentru a distinge alcoolul etilic de cel metilic. Când etanolul este încălzit cu iod și hidroxid de sodiu se formează un precipitat galben. În acest caz, metanolul nu prezintă nicio schimbare de culoare.

Etanolul este folosit ca ingredient în majoritatea băuturilor, în timp ce consumul de metanol este și mai grav, chiar fatal. Oricum ar fi, consumul de orice formă de alcool poate afecta funcționarea normală a organismului.

  • Etanolul este un compus format din doi atomi de carbon, având o singură legătură între ei
  • Metanolul constă dintr-un atom de carbon legat cu o grupare hidroxil.
  • Alcoolul etilic este folosit ca ingredient în băuturile alcoolice. Alcoolul metilic este un tip de alcool care nu se consumă niciodată.
  • Deși alcoolul etilic este toxic în cantități mari, în comparație cu alcoolul metilic toxicitatea lui este considerată mult scăzută.

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News