Cuprins:
Descoperă ce înseamnă o alergie alimentară, dar și noțiunea de intoleranță alimentară! Care sunt cauzele apariției acestora, dar și care este diferența dintre alergie și intoleranță.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Ce înseamnă alergie alimentară
O alergie alimentară apare în momentul în care mecanismul de apărare al organismului prezintă diferite reacții în urma unor substanțe cu care intră în contact, pe care le percepe drept dăunătoare și trimite compuși proprii pentru a le neutraliza.
Important de știut este faptul că, o alergie alimentară poate pune viața în pericol, în cazuri mai grave, și este o reacție a sistemului imunitar, care poate genera simptome imediate precum: șuierat, mâncărime după consumul anumitor alimente, chiar și în cantități mici, erupții cutanate.
Care sunt cauzele apariției alergiilor alimentare
În cazul alergiilor, există mai mulți factori alergeni declanșatori, aceștia pot varia și pot apărea fie din cauza anumitor alimente, fie din cauza ingredientelor din compoziția anumitor produse cosmetice, detergenți, dar și din cauza vegetației, polen sau puf, dar și praf sau păr de animale.
Cele mai comune alergii alimentare
Orice aliment poate provoca o reacție adverse organismului, însă există opt alimente care sunt răspunzătoare, în general, de aproximativ 90% dintre reacțiile provocare de alergii. Acestea sunt:
- Ouă;
- Lapte;
- Arahide;
- Nuci;
- Pește;
- Crustacee;
Grâu; - Soia.
Ce simptome apar în urma unei alergii alimentare
Simptomele unei alergii pot varia. Acestea pot fi ușoare, până la severe. Nicio formă de alergie nu este asemănătoare cu alta, la fel cum nici reacțiile nu sunt la fel pentru fiecare organism.
Simptomele unei reacții alergice alimentare pot fi:
- Mâncărimi ale pielii;
- Dificultăți în respirație;
- Simptome la nivelul tractului gastro-intestinal;
- Simptome la nivelul sistemului cardiovascular.
Cea mai severă reacție alergică alimentară este anafilaxia, o reacție ce poate pune viața în pericol. Această formă de reacţie afectează respirația, poate provoca scăderea tensiunii arteriale și poate afecta ritmul cardiac.
Anafilaxia poate apărea chiar și în câteva minute de la expunerea la anumite alimente declanșatoare.
Teste pentru depistarea alergiilor alimentare
Alergiile sunt detectate prin teste de sânge sau teste cutanate, prin care se urmărește dacă există în organism anticorpii specifici alimentelor, IgE – Imunoglobulinele.
Teste cutanate – au rezultate rapide și se execută printr-un lichid care conține o cantitate mica de alergen alimentar plasat pe antebraț. Pielea este înțepată cu un ac steril, care permite lichidului să pătrundă sub piele apoi se așteaptă răspunsul corpului la alergenul respective.
Teste de sânge – măsoară cantitatea de anticorpi IgE din sânge, iar rezultatele pot dura câteva zile.
Panel alergeni mixt – sunt testați mai mulți alergeni printre care: acarieni, praf, insecte, venin albine, peniciclina, pelin, ambrozie, carne și o serie de fructe, legume sau semințe.
Panel alergeni respiratori – sunt testați mai mulți alergeni printre care acarieni, păr, animale precum câine, pisică, iepure, cal, dar și fungi, stejar, alun etc.
Panel alergeni alimentari – sunt testați mai mulți alergeni printre care: nuci, semințe, ou, cartof, morcov, țelină, măr, piersică, gluten, roșie etc.
Panel alergeni pediatric – sunt testați mai mulți alergeni printre care: ou, cartof, soia, morcov, alune, arahide, polen, pelin, fungi, păr, acarieni etc.
Ce înseamnă intoleranță aliemntară
O intoleranță alimentară reprezintă o reacție specifică a organismului în momentul în care intră în contact cu anumiți compuși alimentari care provoacă disconfort. În momentul ingerării alimentelor specifice, în cazul intoleranței, corpul reacționează în mod negativ, iar reacția poate fi mai severă decât în cazul alergiei alimentare și se poate întinde pe durata întregii vieți, în funcție de intoleranța diagnosticată.
Care sunt cauzele apariției intoleranțelor alimentare
Printre cele mai comune cauze ale intoleranței se află:
Absența unei enzime din organism de care acesta are nevoie pentru a digera alimentele;
Sindromul colonului iritabil. O afecțiune cronică ce se poate maifesta prin simptome precum: constipație, diaree sau crampe abdominale;
Sensibilitate la o serie de alimente ce pot declanșa simptome sau atacuri de astm bronșic la persoanele care au o sensibilitate.
O intoleranță alimentară nu pune viața în pericol, ea nu implică sistemul imunitar și nici nu declanșează o reacție alergică gravă. Simptomele în cazul intoleranței alimentare apar treptat, de cele mai multe ori la câteva ore după consumul unor alimente.
Intoleranțele alimentare pot fi declanșate de mai multe alimente, iar aceste pot fi combătute printr-o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos.
Cele mai comune intoleranțe alimentare
Printre cele mai frecvente intoleranțe alimentare amintim:
- Intoleranța la lactoză – care se regăsește în lapte și produse lactate proaspete, nematurate;
- Intoleranța la gluten – respectiv și boala celiacă;
- Intoleranța la sulfiți – substanțe care apar în mod natural în vin sau pot fi adăugate în rețete alimentare pentru a împiedica dezvoltarea mucegaiului și a le crește durata de consum.
Ce simptome apar în urma unei intoleranțe alimentare
Reacțiile fizice la anumite alimente pot semănă cu cele cauzate de o alergie alimentară, motiv pentru care multe persoane pot confunda intoleranța cu alergia. De cele mai multe ori, simptomele intoleranțelor nu sunt grave, acestea cauzează doar probleme digestive sau, în anumite cazuri, migrene, stări de greață sau vomă.
Teste pentru depistarea intoleranțelor alimentare
Anumite tipuri de intoleranțe alimentare pot fi depistate prin analize de sânge, iar acestea constau în expunerea la alergenul suspect, ingestia unei cantități mici de alergen alimentar pentru a testa.
Există și testare genetică, neinvazivă, unde se pot depista: intoleranță primară la lactoză de tip adult, intolerantă ereditară la fructoză, intoleranță la gluten, test de nutrigenetică ce testează intoleranțe alimentare din lactoză, frucotză, gluten, alcool, cafea.
Care e diferența dintre alergie și intoleranță
Reacțiile apărute în urma consumului unor alimente sunt frecvente, însă multe dintre acestea pot fi cauzate de o intoleranță alimentară, și nu de o alergie. Simptomele pot fi asemănătoare pentru ambele, tocmai din acest motiv trebuie făcute teste specifice pentru a afla cauza exactă.
Alergia alimentară poate provoca reacții puternice ale sistemului imunitar, care să afecteze mai multe organe. În anumite cazuri, reacția alimentară severă poate pune viața în pericol.
În cazul intoleranțelor, simptomele nu sunt grave, adesea existând probleme digestive.
Pentru persoanele care se confruntă cu alergii alimentare, acestea trebuie să evite consumul alimentelor care conțin substanțe declanșatoare. Alergiile alimentare pot dura mai mult, față de intoleranțe, ba chiar se pot întinde pe întreaga viață.
Pentru persoanele care se confruntă cu intoleranțe alimentare, acestea pot consuma cantități mici din alimentele netolerate, fără să aibă simptome. Există posibilitate, în cazul personelor care suferă de anumite intoleranțe alimentare, să acționeze printr-o dietă echilibrată, pentru a o diminua sau chiar elimina.
Orice diagnostic pentru alergie sau intoleranță este depistat de către medicul specialist în urma unor testări specifice.
Citește și: Ce alimente să nu consumi cu o zi înainte să faci analize
Sursă info: mayoclinic.org; health.clevelandclinic.org
Sursă foto: 123rf.com
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!