Diferența dintre brad, pin și molid

Familia Pinaceae este împărțită în mai multe genuri, dintre care Abies, Picea și Pinus sunt printre cele mai mari. Abies, cunoscut sub numele de brad, este format din 50 de specii, Picea, cunoscut de obicei ca molid, conține, de asemenea, aproximativ 50 de specii, în timp ce Pinus sau pin numără între 70 și 100 de specii.

Cele mai cunoscute conifere sunt bradul, pinul și molidul și se întâlnesc cam peste tot prin lume pe unde sunt munți. În afară de brazi, molizi și pini, alți copaci aparținând familiilor de conifere includ cedru, chiparos, tisa și ienupăr. Majoritatea speciilor de conifere sunt cunoscute pentru că rămân verzi tot anul, produc conuri lemnoase și au frunze asemănătoare acului.

Deși există multe asemănări între brad, pin și molid, sunt și multe diferențe între ele. Și e foarte posibil ca tu să ai impresia că ai cumpărat brad, dar, de fapt, să fie molid sau pin, fiind o diferență de preț destul de mare între ei.

Bradul se deosebește de celelalte specii de conifere mai ales prin așezarea frunzelor care, popular, se mai numesc și ace. Acestea au o lungime medie de 2 cm și sunt dispuse de-a lungul crengilor în același plan, față de alte conifere, la care acele sunt dispuse de jur -împrejurul crengilor. Frunzele bradului sunt mai moi decât ale altor conifere ale căror frunze înțeapă mai tare.

Frunzele pinului sunt aciculare, persistente și dispuse în mănunchiuri de câte 2-5, învelite la bază de o teacă comună, membranoasă.

Pinul

Dacă pinul este mai ușor de diferențiat datorită acelor sale foarte lungi și aspectului specific, nu la fel de ușor este să facem diferența dintre brad și molid.

Diferența dintre brad și molid

Funzulițele la brad sunt dispuse de o parte și de alta, aproape față în față, toate orientate pe același plan. La molid, frunzulițele sunt dispuse radial în jurul crengilor și sunt orientate în diverse direcții.

Bradul are crengile mai scurte și mai bogate în frunze. Molidul are crengile mai lungi și frunzele de asemenea, mai lungi decât la brad.

Dacă culoarea trunchiului este brun-cenușie, atunci vorbim despre brad. Dacă are culoarea brun-roșcată, atunci este molid.

Puteți identifica imediat brazii din modul în care conurile cresc pe ramuri. Brazii sunt singurul tip de conifere în care conurile cresc mai degrabă decât să cadă. Molidul și conurile de pin atârnă de ramuri.

Diferența dintre brad, pin și molid

Brad

Brazii se deosebesc de alte genuri din familie prin frunzele lor. Frunzele ca acelea ale unui brad adevărat cresc direct din ramură, iar bazele acelor, care au formă de ventuze, lasă cicatrici circulare vizibile atunci când frunzele cad. Fiecare con este purtat într-o poziție verticală, iar axa lui în formă de vârfuri rămâne pe ramură după ce conul matur se destramă.

Conurile nu sunt fructele bradului, ele sunt inflorescențele bradului. În alveolele conurilor se dezvoltă semințele bradului. Când semințele sunt coapte, alveolele se desfac și semințele pot ieși din conuri. Căzând pe pământ, ele dau naștere la noi brazi. De asemenea, semințele brazilor sunt o sursă de hrană pentru păsări, veverițe și alte rozătoare ale pădurii. Conurile pot fi bărbătești sau femeiești. Polenizarea este făcută natural prin vânt.

Brazii cresc foarte drepți și din această cauză lemnul de brad se folosește în special în construcții, dar și la fabricarea mobilei, fiind un lemn destul de rezistent.

Descoperă lucruri interesante și sfaturi de plantare pentru tuia.

Pin

Pinul este un gen de plante din familia Pinaceae, orginar din emisfera nordică și cuprinde peste 80 de specii de arbori rășinoși, având scoarța roșie. Există aproximativ 115 specii de conifere veșnic verzi din familia pinului (Pinaceae), distribuite în întreaga lume, dar originare în principal din regiunile temperate nordice.

Conurile sunt drepte, orizontale sau pendente, simetrice sau asimetrice, de mărimi și forme variabile, având solzi lemnoși imbricați, fără bractee. Frunzele acestui gen sunt aciculare, persistente și dispuse în mănunchiuri de câte 2-5, învelite la bază de o teacă comună, membranoasă. Așadar, pinul este cel mai ușor de deosebit dintre cele trei, pentru că acele sale cresc în mănunchiuri. Mai exact, acestea nu sunt ace singulare ca la brad, ci în grupuri de minimum două.

Molid

Molidul

Molidul (Picea abies) este o specie de arbori coniferi care pot avea înălțimea până la 50 m și diametrul trunchiului până la 1-1.5 m, cu coroană piramidal-conică, permanent verde, cu frunze aciforme de culoare verde inchis.

Creşte în toată Europa în afară de regiunile sudice, formând păduri întinse. Este un arbore de talia I, cu o coroană piramidală și ramuri secundare pendule. Frunze sunt aciculare, dispuse radial. Conurile sunt mari și pendule. Conurile molidului sunt de 10-15 cm, verzi sau roşii în tinereţe, la coacere brune. Frunzele sunt aciculare, persistente, cu lungime de1-2,5 cm, rigide, ascuţite, uşor încovoiate, verzi închis.

Vezi şi deosebirea dintre masă și greutate – ce relație există între cele două!

 
 

Urmărește-ne pe Google News