Cuprins:
Diferența dintre bulion și pasta de tomate
Bulionul este un sos conservat făcut din roșii fierte și strecurate. Are o consistență mai subțire decât pasta de tomate. De fapt, mulți producători îl fac cu pastă de tomate și apă! Se vinde de obicei în cutii sau sticle.
Pasta de tomate este o pastă foarte groasă de roșii care este chiar mai concentrată decât bulionul. Are o aromă ușor dulce, spre deosebire de bulion, care are un gust acid și puțin amar, pe final.
Se vinde în cutii mici sau borcane, deoarece de obicei se folosesc doar cantități mici în rețete. Se vinde și în tuburi, ceea ce este foarte util!
Bulionul este un sos conservat făcut din roșii fierte și strecurate; nu este condimentat și are o consistență mai subțire decât pasta de tomate.
Le poți înlocui în rețete?
Ai cumpărat bulion în loc de pastă de tomate, sau invers? Nicio problemă: poți înlocui un produs cu celălalt.
Cum să faci un substitut pentru bulion? Pentru a face ½ cană de piure de roșii, amestecă ¼ cană de pastă de tomate cu ¼ cană de apă.
Cum se face un înlocuitor pentru pasta de tomate? Pentru a obține 1 lingură de pastă de tomate, folosește 2 linguri de bulion amestecate cu ¼ linguriță de zahăr și elimină 2 linguri de alte lichide din rețetă.
Ce rețete poți face cu pastă de tomate?
Pasta de tomate se folosește în cantități mici în rețete pentru a adăuga un gust savuros și complex la arome, dar și pentru a îngroșa sosurile sau tocănițele ori mâncărurile.
Bulionul și pasta de tomate au același ingredient principal. Cu toate acestea, există distincții notabile care le fac două ingrediente foarte diferite:
Metoda de preparare
Bulionul se obține prin gătirea ușoară a roșiilor și apoi prin pasarea produsului înmuiat într-un lichid.
Pasta de tomate, între timp, este gătită mai mult timp decât bulionul. Roșiile fierte sunt strecurate pentru a îndepărta semințele și pielițele, înainte de a fi fierte din nou pentru a reduce concentratul într-o pastă groasă.
Consistență
Bulionul este mult mai subțire decât pasta de tomate.
Dacă ar fi să torni bulion într-o tigaie neîncălzită, lichidul s-ar întinde și ar umple tigaia. Dacă ar fi să golești o conservă de pastă de tomată într-o tigaie neîncălzită, consistența sa fermă ar face ca aceasta să rămână în mare parte intactă.
Intensitatea aromei
Pasta de tomate are un gust mai bogat decât bulionul, datorită timpului lung de gătire. Orele petrecute la căldură scot la iveală arome mai intense, rezultând un produs care are un gust oarecum asemănător cu cel al unei roșii uscate.
Metoda de gătire
Pasta de tomate necesită mai mult timp pentru a fi gătită. Este gătită de mai multe ori pentru a ajunge la consistența de pastă și la un sos mai gros, ceea ce îi dă numele de pastă de tomate.
Sâmburii sunt îndepărtați în timpul procesului. Nu există aditivi, iar gustul unic al pastei este făcut pur și simplu din propria sa forță de aromă și intensitate a roșiilor.
Rezultatul este o pastă cu o grosime care nu se întinde dacă pasta este scăpată pe o farfurie.
Pasta de tomate are o consistență fermă. Acest lucru face ca pasta de tomate să fie o opțiune mai bună pentru răspândirea aromei sale decât un bulion.
Bulionul rămâne lichid odată gătit. El presupune mai puțin timp pe foc, lucru care îi dă o consistență mai lichidă, ca de sos.
La ce se folosește fiecare
Bulionul folosește pentru adăugarea de aromă la mâncărurile care au nevoie de o bază de roșii și de lichid suplimentar, deoarece este mai fluid decât pasta.
Bulionul de roșii este folosit pentru a fi adăugat la multe mâncăruri savuroase, în special la tocănițe, supe și mâncăruri sau la anumite specialități.
Bulionul adaugă volum și aromă la orice fel de mâncare sărată. El se poate folosi și ca sos pentru pizza, dacă îi adaugi condimente precum oregano și busuioc.
Pasta de tomate se adaugă în mâncăruri precum tocănițe sau mâncare tradițională cum ar fi sarmalele, mâncarea de cartofi, de mazăre sau fasole.
Congelare și depozitare
Există o posibilitate reală să rămâi cu pastă de tomate în plus. Bucătarii de top recomandă congelarea surplusului pentru a-l folosi data viitoare.
Metoda de congelare a pastei de roșii constă în a pune bulgări de pastă pe o foaie de copt și a-i congela. După ce au fost congelați, aceștia pot fi depozitați cu ușurință într-un recipient de plastic, iar o bulgăre sau două pot fi scoși din punga de congelare pentru a fi folosiți.
Bulionul poate fi congelat în mod diferit datorită consistenței acestuia. Bucătarii recomandă depozitarea piureului în pungi de plastic cu fermoar.
În acest fel, ambele produse pot fi depozitate și folosite din congelator pentru comoditate.
Sursa foto: 123rf.com
Cum păstrezi roșiile proaspete
Costica2023 • 12.12.2023, 12:43
În rezumat, bulionul este un lichid mai subțire și mai diluat obținut din sucul de roșii, pe când pasta de tomate este o pastă concentrată și densă de tomate. Utilizările lor în bucătărie sunt diferite, în funcție de consistență și concentrația de tomate, adaptându-se nevoilor rețetelor respective