Cuprins:
Diferența dintre cafea Arabica și Robusta
Boabele de cafea au fost împărțite în două tipuri principale – Arabica și Robusta. Principala diferență, în afară de faptul că sunt specii diferite din aceeași familie de plante, se reduce la aroma și caracteristicile boabelor de cafea propriu-zise.
Chiar și un singur tip de boabe sau varietate poate varia în ceea ce privește calitatea și aroma. Aroma din ceașca de cafea cafea poate varia, adesea, în funcție de condițiile de creștere și metodele de procesare imprevizibile. O boabă de cafea cultivată cu succes prezintă un set de caracteristici complet distincte atunci când este cultivată într-o locație față de o alta.
Un prim exemplu în acest sens ar fi cafeaua numită Kona. În timp ce boabele de cafea în sine sunt din soiul Arabica, acestea sunt cultivate numai în Kona, un district din Insula Mare din Hawaii. Condițiile specifice de mediu din Kona conferă boabelor calități unice, care nu se manifestă în cazul în care sunt cultivate în altă parte. Același lucru ar fi valabil și pentru boabele Arabica față de cele Robusta. Poate exista o diferență mare de aromă și calitate datorită condițiilor de cultivare.
Cafeaua Arabica
Deși conțin mai puțină cofeină decât Robusta, boabele de cafea Arabica sunt adesea considerate superioare în ceea ce privește gustul.
Arabica tinde să aibă un gust mai fin și mai dulce, cu note de aromă de ciocolată și zahăr. De asemenea, acestea au adesea note de fructe. Robusta, pe de altă parte, are un gust mai puternic, mai aspru și mai amar, cu nuanțe granulate sau cauciucate.
Potrivit Organizației Internaționale a Cafelei, peste 60 % din producția mondială de cafea provine de la cultivatorii de Arabica. Acesta a fost tipul de boabe care a dat startul întregii povești a cafelei în Etiopia și încă crește cel mai bine la altitudini mai mari. Cu un miros glorios, florile de Arabica apar abia după câțiva ani și produc fructe elipsoidale, în interiorul cărora se află două semințe plate cunoscute sub numele de boabe de cafea.
Soiuri de Arabica
Dintre cele două soiuri cele mai comune de boabe de cafea Arabica, Typica a fost primul soi descoperit. Prin urmare, este considerat ca fiind cafeaua originală din Lumea Nouă. Este, de asemenea, un soi cu randament scăzut care este apreciat pentru calitatea excelentă.
Soiurile Bourbon de Arabica, pe de altă parte, sunt adesea apreciate pentru aromele lor complexe și echilibrate și au dat naștere la numeroase mutații și subtipuri de înaltă calitate. Câteva mutații naturale de Arabica sunt cunoscute ca fiind de Caturra, San Ramon și Pacas.
Există, de asemenea, o serie de soiuri Bourbon care au fost înmulțite pentru a se adapta la climatul, mediul și altitudinea regională. Unul dintre acestea este prețiosul soi Blue Mountain, care înflorește doar la altitudini mari. Alte exemple sunt Mundo Novo și Yellow Bourbon.
Cafeaua Robusta
Cea mai comună varietate de Canephora este Robusta, „fratele mai mic” al Arabica.
În ciuda faptului că aroma sa este considerată mai puțin rafinată, Robusta este folosită pe scară largă în amestecurile de espresso, deoarece este cunoscută pentru că produce o crema (stratul cremos care se găsește deasupra unei doze de espresso) mai bună decât Arabica.
Este mai robustă, mai rezistentă la boli și produce randamente mai bune. De asemenea, conține mai multă cofeină!
Boabele Arabica versus Robusta
Există mai multe subtipuri de boabe Robusta, fiecare dintre ele prezentând un set unic de caracteristici. Același lucru este valabil și în cazul boabelor Arabica. Soiurile Robusta prezintă uneori o imunitate mai mare la boli și o capacitate de producție mai mare în comparație cu Arabica. Crescând bine la altitudini mai mici, Robusta se dezvoltă bine în zone în care Arabica ar fi devastată de ciuperci și alte boli și dăunători.
Robusta este o plantă mai robustă, de aproximativ două ori mai mare decât Arabica, și crește bine la o umiditate mai ridicată. După înflorire, boabelor le ia aproape un an să se coacă. Robusta este autosterilă, prin urmare, este necesară polenizarea încrucișată prin vânt, albine și alte insecte pentru ca planta să se reproducă.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi și care este cel mai bun mod pentru a păstra cafeaua