Folosite drept mirodenii, chimenul și chimionul au proprietăți benefice pentru organism, dacă sunt folosite în mod corespunzător. Sunt două plante diferite, cu beneficii și utilizări distinctie. Citește ce diferență există între chimen și chimion.

Ce este chimenul

În denumirea științifică, Carum Carvi, chimenul este planta aromatizantă cu proprietăți multiple pentru sănătate.

Chimenul este originar din țările din estul Mediteranei și nordul Egiptului, dar în prezent se cultivă și în țări din Europa, Turcia, Iran, India, Maroc, China sau America. Crește și se dezvoltă cel mai bine în zonele însorite, acolo unde nu plouă foarte mult.

Rădăcina chimenului este îngroșată, ramificată, fuziformă și are culoarea alburie. Tulpina este dreaptă, cilindrică, înaltă de aproximativ 65 cm, fără perișori pe suprafața ei, cu o culoare verzuie și mai multe ramificații. Frunzele chimenului sunt lobate, cu lobi fini liniari, asemănătoare cu frunzele de coriandru și anason. Fructele sunt formate din două semințe de formă ovoidă, cu culoare cenușie, miros plăcut și gust ușor înțepător.

Are fructe bogate în uleiuri volatile, dar și antioxidanți și minerale precum fier, cupru, potasiu, seleniu, zinc, magneziu sau calciu. Datorită acestora, chimenul este unul dintre ingredientele care are proprietăți:

  • Antispastice;
  • Astringente;
  • Diuretice;
  • Expectorante;
  • Galactogoge (stimulează producția de prolactină, hormon necesar pentru alăptare);
  • Carminative;
  • Stomahice;
  • Vermifuge.
Semințe de chimen

Cum se consumă chimenul

Ceai de chimen

Pentru a te bucura de beneficiile chimenului, este indicat să consumi ceai făcut după o rețetă simplă. Ai nevoie de o linguriță de fructe de chimen bine coapte, pe care le pui în 200 ml de apă fiartă și le lași la infuzat pentru 10 minute. Ulterior, strecori ceaiul și îl consumi cald.

Tinctură de chimen

Tinctura benefică pentru sănătate se prepară din 10 linguri de pulbere de chimen, 50 ml alcool de secară ori alcool cu fructe, cu concentrație alcoolică de 50%, și totul se lasă la macerat pentru două săptămâni. Ulterior, tinctura se filtrează și se pune în recipiente mici, depozitate în loc întunecat și răcoros.

Chimenul poate fi adăugat și în ulei pentru masaj. Se amestecă ulei de măsline cu fructe zdrobite de chimen și se lasă la macerat soluția obținută pentru 10-15 zile, după care se folosește pe piele pentru hidratare.

Beneficiile consumului de chimen

  • Întărește sistemul imunitar – datorită conținutului ridicat de uleiuri volatile, minerale și vitamine, chimenul este un adjuvant pentru sănătate.
  • Combate stările de greață și anemie – datorită conținutului de fier și compuși organici, chimenul ajută la o absorbție bună a fierului în organism.
  • Îmbunătățește digestia – chimenul are efect antispastic, iar asta ajută la o funcționare optimă a digestiei și înlătură fazele din stomac și intestine.
  • Adjuvant în cazul diabetului zaharat – chimenul are funcția de a regla nivelul zahărului din sânge astfel că, funcționează ca un adjuvant în prevenirea simptomelor diabetului de tip 2. Un consum regulat ajută și la reducerea glicemiei și micșorarea rezistenței la insulină.

Ce este chimionul

Chimionul, cu denumirea științifică de Cuminum cyminum, este plantă anuală, bienară, din familia Apiaceae și este răspândit din estul Mării Mediterane până în estul Indiei. De la chimion se folosesc semințele uscate ca atare sau măcinate.

Cum se consumă chimionul

Ceai de chimion – se pregătește dintr-o linguriță de semințe, care se toarnă peste 200 ml de apă clocotită și se lasă la infuzat pentru 10 minute. Se strecoară apoi și se consumă cald, cu puțină miere, dacă preferi.

Ulei de chimion – un preparat considerat un antioxidant puternic, care stimulează digestia și metabolismul. Uleiul este și un diuretic natural, care elimină excesul de apă din organism.

Tinctură de chimion – se prepară din 10 linguri de pulbere de chimion cu 50 ml de alcool de secară ori fructe, dar cu concentrație alcoolică de minimum 50%, și totul se lasă la macerat pentru două săptămâni. După acest timp, tinctura se filtrează și se pune în recipiente mici care se păstrează într-un loc răcoros și întunecat.

Chimionul este ingredientul ce poate fi consumat și într-o serie de preparate culinare, deoarece adaugă un plus de savoare și gust. Se poate adăuga peste cartofi la cuptor sau orez cu legume.

Chimion

Beneficiile consumului de chimion

  • Susţine digestia şi funcţiile digestive;
  • Ameliorează senzaţiile de balonare şi flatulenţa;
  • Contribuie la funcţionarea normală a tractului intestinal;
  • Efect spasmolitic,
  • Ajută în caz de spasme abdominale;
  • Susţine lactaţia la femeile care alăptează.

Diferența dintre chimen și chimion

Semințele de chimion seamănă cu cele de chimen, având formă alungită, fiind crestate longitudinal și galben-maro la culoare, la fel ca și cele ale altor membri ai familiei Umbelliferae, cum ar fi pătrunjelul și mărarul. Adesea, chimionul este confundat cu chimenul. Ambele plante au nevoie de foarte mult soare pentru a se dezvolta în condiții ideale și pentru a produce fructe aromate.

Cea mai mare diferență dintre chimen și chimion se poate percepe la gust. Chimionul are un gust ușor amar, cu o aromă bogată, în timp ce chimenul are un gust dulce picant, cu note florale.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Citește și: Dulceață de ceapă. Cum se face și cu ce să o mănânci

 
 

Urmărește-ne pe Google News