Liceu sau colegiu? Chiar dacă pot avea particularități comune, cele două forme de învățământ sunt și oferă informații diferite elevilor. Vezi care este diferența dintre colegiu și liceu!

Ce este liceul

În România, liceul reprezintă o formă de învățământ în care sunt admiși absolvenții școlilor generale și unde se predau cunoștințe necesare pentru a continua studiile într-o formă de învățământ superior ori în diverse specializări pentru pregătirea cadrelor medii.

Învățământul liceal presupune patru ani de studiu: doi obligatorii, respectiv clasele IX-X, și doi neobligatorii, respectiv clasele XI-XII. De asemenea, în România există și un program de frecvență redusă a studiilor liceale, care durează 5 ani, pentru cei care își doresc să urmeze cursurile.

Finalizarea studiilor liceale presupune o evaluare care se face prin examenul de bacalaureat, obținerea unei diplome și, prin urmare, accesul către o altă formă de învățământ, accesul la studii universitare.

În SUA, termenul de liceu face referire la școala secundară superioară, care formează elevii prin educație de la clasa a IX-a până la clasa a XII-a. Chiar dacă este o definiție generală, acest termen poate fi diferit în unele state americane, acolo unde există licee care oferă studii doar în clasele X-XII, iar altele care educă elevii din clasele VII-XII, sau din clasele VI-XII.

După absolvirea liceului, în SUA, elevii primesc diplomă de liceu sau diplomă de învățământ general, GED, iar de aici pot intra la colegiu, universitate sau în alte programe de învățământ terțiar.

În Canada, termenul general de liceu se referă la școlile care învață elevii din clasele VIII-XII. Liceele aici mai sunt denumite și școli secundare sau institute colegiale.

Ce este colegiul

În România, există o Metodologie de acordare a titlului de Colegiu Național sau Colegiul unităților de învățământ preuniversitar. Metodologia a fost elaborată, aprobată și ulterior publicată în Monitorul Oficial, în luna mai 2013, și este în vigoare și în prezent.

La articolul 2 al Metodologiei se specifică faptul că: „Unităţilor de învăţământ preuniversitar de nivel liceal, cu personalitate juridică, ce fac parte din sistemul naţional de educaţie, li se poate acorda, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, titlul de Colegiu naţional/Colegiu, ca urmare a îndelungatei activităţi educaţionale şi a performanţelor”.

De asemenea, Capitolul II din aceeași Metodologie, la articolul 4, se referă la procedura de acordare a titlului de Colegiu Național pentru filiera teoretică, ori Colegiu pentru filiera tehnică sau vocațională, dacă sunt îndeplinite cumulativ șapte criterii minimale.

Sursă informație: edu.ro

În România, mai exact, intituțiile care poartă denumirea de Colegiu sunt, de fapt, licee. Primul colegiu de pe teritoriul României a fost Colegiul Academic iezuit din Cluj, precursorul Universității din Cluj, fondat în 12 mai 1581, de regele Ștefan Bathory.

Diferența dintre colegiu și liceu

Termenul de colegiu este diferit de la o cultură la altă, în țări diferite. Colegiul poate reprezenta o instituție de învățământ terțiar care oferă o diplomă, fie una din cadrul unei universități sau afiliată acesteia, sau o instituție care oferă servicii vocaționale ori chiar o școală secundară.

În țări precum Mare Britanie, Australia sau Noua Zeelandă, un colegiu nu are autoritatea necesară pentru a acorda diplome pe cont propriu. Un colegiu aici este mai mult o instituție de învățământ situată între gimnaziu și universitate. În SUA sau Irlanda, termenul de colegiu și univerisitate oferă studii superioare și diplome.

Cele mai renumite școli din lume

Harvard, Statele Unite – cea mai cunoscută universitate din lume

Universitatea de la Harvard este una dintre cele mai cunoscute din lume. Din statul Massachusetts, aceasta a fost înființată în anul 1636, fiind, de altfel, și cea mai veche instituție de învățământ superior din Statele Unite. Universitatea Harvard oferă studii colegiale, echivalente celor de licență de la noi, care se întind pe o durată de patru ani, studii de master și doctorale în majoritatea specializărilor importante precum: medicină, litere, drept, jurnalist sau afaceri.

Oxford – cea mai veche instituție de învățământ din Marea Britanie

Universitatea Oxford datează din secolul XI și este considerată cea mai veche instituție de învățământ superior din Marea Britanie. Aici, majoritatea specializărilor durează 3 ani de studiu, doar cele de filozofie durează 4 ani, iar cele de medicină – 6 ani.

Școala Le Rosey, Elveția

Școala din Elveția, Le Rosey, este considerată una dintre cele mai scumpe școli private din lume, mai ales că, acum câțiva ani, taxa anuală ajungea la peste 100.000 de dolari. Școala este renumită și pentru facilitățile oferite, accesul la toate facilitățile castelului de pe malul lacului, care cuprinde 10 terenuri de tenis, jacuzzi și centru de navigație, dar și pentru numărul impresionant de capete regale care au absolvit aici.

Liceul Alpinum Zuoz, Elveția

Liceul Aplinum Zuoz, aflat lână stațiunea St. Moritz, din Elveția, este școala care oferă studii și diplome acreditate internațional, de la Capacitate la Bacalaureat, dar și alte diplome specializate. Școala pune la dispoziție și o serie de facilități pentru elevi, printre care teren de golf, tenis, fotbal, dar și o pârtie de schi.

Sorbona – una dintre unitățile de învățământ de prestigiu

Sorbona este una dintre cele mai vechi univeristăți din lume, datând și ea încă din secolul al XIII-lea. Aici, datorită faptului că este o universitate de stat, rezultatele și prestigiul sunt cele mai importante. Complexul este dedicat literaturii, limbilor străile, civilizațiilor, științelor sociale și artelor.

Citește și: Diferența dintre virusuri și bacterii – curiozități și lucruri interesante

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News