Cuprins:
Diferența dintre gem, dulceață, marmeladă și magiun
Dulceața este o pastă groasă din fructe adesea puse întregi și fierte cu zahăr timp îndelungat. Magiunul, pe de altă parte, este o pastă fină făcută din fructe gătite.
Marmelada este un aliment tartinabil, de obicei obținut din extract de citrice și coaja acestora, care sunt fierte cu apă și zahăr.
Dulceața, gemul, magiunul și marmelada sunt diferite tipuri de fructe conservate pe care le consumăm cel mai frecvent ca acompaniament la o serie de produse alimentare, cum ar fi pâinea și produsele de panificație. Cu toate acestea, ele diferă între ele prin ingredientele, textura și metoda de preparare.
Ce este gemul
Gemul este un produs tartinabil de fructe care se prepară, de obicei, din fructe și zahăr. Gemurile sunt de obicei semitransparent și pot conține bucăți de fructe. În timpul procesului de producere a gemului, producătorii îndulcesc, fierb, fierb la foc mic și încheagă extractul de fructe cu ajutorul unei substanțe precum pectina sau gelatina.
Sucurile majorității fructelor, legumelor și fructelor de pădure sunt surse bogate în pectină.
De exemplu, merele și citricele sunt fierte într-o soluție de zahăr, iar apoi sunt amestecate cu extracte de fructe sau fructe de pădure cu conținut scăzut de pectină, cum ar fi afinele, menta, pentru a stimula procesul de gelificare.
Unele gemuri includ pulpa de fructe sau fructul întreg. Principala diferență față de dulceața este că aici se folosește gelatină sau agenți de îngroșare.
Gemul conține fructe, însă sunt adesea pasate și se pot vedea bucăți foarte mici sau doar semințele lor, în cazul fructelor care le conțin.
Citeşte şi: Pelteaua – ce este și din ce fructe o poți face. Rețete delicioase
Ce este dulceața
Dulceața este un preparat din fructe cu zahăr, fiert la foc mic. Producătorii fierb de obicei o pulpă de fructe într-o soluție de zahăr. Procentul de zahăr care trebuie adăugat și proporția de fructe folosite pot fi diferite în funcție de tipul de fructe și, mai ales, în funcție de gradul de coacere și de dulceața naturală a fructelor sau legumelor selectate.Rezultatul este o zeamă groasă puternic aromată și bucăți de fructe aproape confiate de la procesul de fierbere îndelungată cu zahăr.
Dulceața este mult mai dulce față de gem și are o consistență mai subțire, însă compensează prin bucăți adesea întregi de fructe.
Ce este marmelada
Marmelada este o conservă de fructe populară pe care producătorii o fac cu extractul și coaja de citrice. Ei fierb aceste ingrediente într-o soluție de zahăr.
Marmelada este un populară la micul dejun, la fel ca gemurile sau dulceața. Mai mult, profilul puternic aromat a făcut ca marmelada să fie un ingredient frecvent utilizat și în unele produse de patiserie.
Deși există multe varietăți moderne de marmelade de fructe pe piață, marmelada tradițională utilizează portocale amare, deoarece acestea au un profil de pectină relativ ridicat față de alte citrice. Acest conținut ridicat de pectină permite ca această conservă de fructe să se închege ferm.
Marmelada este, în esență, sucul de fructe combinat cu gelatină și alte arome și esențe.
Ce este magiunul
Magiunul este o pastă fină și omogenă, obținută de obicei din prune complet coapte.
În timpul procesului de producție, prunele sunt fierte în cuve speciale cu pereți dubli, încălzite indirect și agitate continuu cu ajutorul unor agitatoare de lemn. Deoarece apa este eliminată în timpul procesului de fabricație, acest produs este bogat în fibre alimentare atât solubile, cât și insolubile (34,2%).
Nu conține zaharuri adăugate, alți îndulcitori sau conservanți și are un gust dulce-acrișor plăcut, care provine de la prunele complet coapte. Are un miros puternic și plăcut.
Asemănări între dulceața, gem și marmeladă
Dulceața, gemul și marmelada au în comun o consistență lipicioasă.
Toate acestea sunt produse dulci de tartinat din fructe care includ ingrediente similare: fructe, apă, zahăr, pectină și acizi de fructe .
Așadar, dulceața este o tartinabilă de fructe care include fructe zdrobite și tăiate în bucăți, în timp ce gemul este o tartinabilă de fructe cu pastă de fructe, făcută din suc de fructe închegat. Marmelada, pe de altă parte, este de obicei făcută din suc de fructe și gelatină.
Cum se diferențiază dulceața, gemul, magiunul și marmelada
Principalele diferențe între dulceața, gem, magiun și marmeladă contau în textură, dar și în metoda de producție.
În timp ce unele au bucăți de fructe întregi, altele conțin doar fructe zdrobite, iar în cazul marmeladei doar suc de fructe, în timp ce magiunul este în sine o pastă de prune aromată.
Cel mai mare conținut de zahăr se găsește în dulceață, deși gemurile sunt la distanță mică. Oricare ar fi preferința ta, ai grijă să nu consumi prea mult, pentru că aceste produse vin la pachet cu mult zahăr adăugat și calorii. Ca orice aliment, este binevenit și benefic în cantități rezonabile.
Sursa foto: 123rf.com
Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete
Daniel9090 • 28.12.2023, 12:27
Magiunul este o conservă tradițională din fructe (în special prune) fierte lent și îndelungat până când obțin o consistență densă și ușor lipicioasă
Daniel9090 • 28.12.2023, 12:26
Marmelada este făcută din coji și pulpa de fructe (cum ar fi portocalele, lămâile sau grepfrutul) fierte îndelungat cu zahăr până când obține o consistență densă și gelatinoasă
Daniel9090 • 28.12.2023, 12:26
Dulceața este făcută din bucăți întregi sau felii de fructe fierte în sirop gros de zahăr, obținându-se o consistență densă și puțin gelatinoasă