Diferența dintre prebiotice și probiotice

Prebioticele și probioticele sunt importante pentru sănătatea umană. Cu toate acestea, au roluri diferite:

  • Probioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente. Ele pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate.
  • Prebiotice sunt substanțe ce provin din diferite tipuri de carbohidrați (în mare parte fibre) pe care oamenii nu le pot digera. Bacteriile benefice din intestin mănâncă această fibră.

Bacteriile intestinale, denumite colectiv flora intestinală sau microbiota intestinală îndeplinesc multe funcții importante în organism. Consumul de cantități echilibrate atât de probiotice, cât și de prebiotice vă poate ajuta să vă asigurați că aveți echilibrul corect al acestor bacterii pentru a vă menține microbiota intestinală sănătoasă.

Care sunt beneficiile bacteriilor intestinale

Probioticele sunt microorganisme minuscule care oferă beneficii pentru sănătate gazdei lor. Corpul nostru se bazează pe tot felul de microorganisme pentru a funcționa și pentru a ne menține sănătoși, iar probioticele joacă un rol importnat în acest sens.

Ele susțin sistemele sănătoase ale corpului, de la gură până la intestin și ajută la controlul microorganismelor dăunătoare precum germenii. La nivelurile potrivite, probioticele ajută digestia și îmbunătățesc absorbția nutrienților.

Un studiu din 2013 privind bacteriile din intestin confirmă că o mare varietate de acest tip bun de bacterii poate ajuta la funcțiile sistemului imunitar, poate îmbunătăți simptomele depresiei și poate ajuta la abordarea obezității, printre alte beneficii.

În plus, unele dintre bacteriile tale intestinale formează vitamina K și acizi grași cu lanț scurt.

Acizii grași cu lanț scurt sunt principala sursă de nutrienți a celulelor care căptușesc colonul. Ele formează o barieră intestinală puternică care ajută ]mpotriva unor substanțe dăunătoare, virusuri și bacterii. Acest lucru ajută, de asemenea, la reducerea inflamației și poate avea potențialul de a reduce riscul de cancer.

Alimentele și microbiomul intestinal

Alimentele pe care le consumăm joacă un rol important în echilibrul dintre bacteriile intestinale bune și cele rele.

De exemplu, o dietă bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ bacteriile intestinale și poate contribui la rezistența la insulină și la alte afecțiuni.

Atunci când hrănim în mod regulat bacteriile dăunătoare, acestea pot crește mai repede și coloniza mai ușor, mai ales dacă nu sunt multe bacterii benefice care să le împiedice.

Bacteriile dăunătoare și flora intestinală mai puțin sănătoasă au fost, de asemenea, asociate cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare.

Studiile au arătat, de asemenea, că antibioticele pot provoca modificări permanente în anumite tipuri de bacterii, în special atunci când sunt luate în timpul copilăriei și adolescenței.

Ce alimente conțin în mod natural prebiotice

Înainte să cumperi suplimente prebiotice scumpe, reține că multe alimente le conțin în mod natural. Asta pentru că prebioticele sunt tipuri de fibre găsite în legume, fructe și leguminoase. Oamenii nu sunt capabili să digere aceste tipuri de fibre, dar bacteriile intestinale bune le pot digera.

Alimentele bogate în fibre prebiotice includ:

  • leguminoase, fasole și mazăre
  • ovăz
  • banane
  • fructe de padure
  • Anghinare
  • sparanghel
  • rucola și frunzele de păpădie
  • usturoi
  • praz
  • ceapa

Ce alimente conțin probiotice

Alimente prebiotice și probiotice

Există, de asemenea, multe alimente probiotice, cum ar fi iaurtul, care conțin în mod natural bacterii benefice.

Un iaurt simplu, de înaltă calitate, cu un conținut de culturi vii poate fi un plus fantastic pentru dieta ta, dacă vrei să adaugi bacterii benefice în microbiom.

Alimentele fermentate sunt o altă opțiune excelentă, deoarece conțin bacterii benefice care se dezvoltă pe baza zaharului sau a fibrelor naturale din alimente.

Exemple de alimente fermentate includ:

  • varză murată
  • kimchi
  • ceai kombucha
  • chefir
  • unele tipuri de murături (nepasteurizate)
  • alte legume murate (nepasteurizate)

Descoperă cele mai bune rețete de conserve pentru iarnă și murături.

Dacă veți mânca alimente fermentate pentru beneficiile lor probiotice, asigurați-vă că nu sunt pasteurizate, deoarece acest proces ucide bacteriile.

Unele dintre aceste alimente pot fi, de asemenea, considerate simbiotice, deoarece conțin atât bacterii benefice, cât și o sursă prebiotică de fibre pentru ca bacteriile să se hrănească.

Câteva exemple de alimente simbiotice sunt brânza, chefirul și varza murată.

Suplimentele cu probiotice

Suplimentele probiotice sunt sub formă de pastile, pulberi sau lichide care conțin bacterii sau drojdii benefice vii.

Sunt foarte populare și ușor de găsit, dar nu toate sunt la fel de eficiente. Nu toate au aceleași tipuri de bacterii sau aceleași concentrații.

De asemenea, sunt suplimente de probiotice ce nu conțin și surse de alimente fibroase pe care bacteriile le pot mânca, ceea ce le poate împiedica eficacitatea dacă nu incluzi în dietă și acele alimente.

Unele suplimente probiotice sunt concepute pentru a transporta bacteriile până la intestinul gros pentru efecte mai bune, în timp ce altele nu trec de acidul din stomac.

Cu toate acestea, tulpinile potrivite de probiotice pot fi incredibil de benefice pentru unii oameni. Depinde de tipul de tulpină, de formula produsului, de calitatea produsului și de depozitare.

Ca și în cazul tuturor suplimentelor, este întotdeauna recomandat să consultați un medic profesionist.

 
 

Urmărește-ne pe Google News