Cuprins:
Care este diferența dintre sorbet și șerbet
Cu toate acestea, uneori poate fi greu să faci diferența între cele două. Iată care sunt diferențele dintre sorbet și șerbet.
Au povești de origine diferite
Atât sorbetul, cât și șerbetul au povești de origine destul de ciudate. Sorbetul, de exemplu, ar fi fost inventat de împăratul roman Nero, care a cerut ca gălețile de zăpadă să fie trecute cu mâna din vârful munților până în sala sa de banchet, unde zăpada era apoi amestecată cu miere și vin.
Șerbetul, pe de altă parte, își are rădăcinile în Imperiul Otoman, unde Alexandru cel Mare îl servea ca pe o băutură dulce făcută din fructe și petale de flori.
Cu toate acestea, un împărat otoman ulterior a fost cel care a dus cu adevărat șerbetul la următorul nivel. Povestea spune că atunci când Soliman Magnificul, care a condus Imperiul Otoman în anii 1500, era nemulțumit de unul dintre consilierii săi, l-a pus pe unul dintre grădinarii-executori, cunoscut sub numele de Bostanbasi, să-i livreze un pahar cu una dintre cele două culori de șerbet.
Șerbetul alb însemna că sfătuitorul va trăi, dar dacă era trimis șerbetul roșu, însemna că sfătuitorul era condamnat.
Sunt făcute cu ingrediente diferite.
Sorbetul este făcut din două ingrediente principale, fructe și zahăr. Ocazional se poate adăuga și apă sau alte arome naturale, dar în esență sorbetul este doar fructe și zahăr care sunt apoi bătute ca o înghețată.
Ruda apropiată a sorbetului, granita – precursorul înghețatei italiene – folosește aceleași ingrediente ca și sorbetul, dar nu este bătută, ci este fărâmițată pe măsură ce îngheață pentru a crea o textură mai grosieră și mai înghețată.
Șerbetul este, de asemenea, preparat din fructe și zahăr, dar, pe lângă aceste două ingrediente, șerbetul include și smântână. Șerbetul trebuie să conțină între unu și două procente de grăsime din lapte. În schimb, înghețata trebuie să conțină cel puțin 10 la sută grăsime din lapte. Tot ceea ce conține între doi și 10 la sută este considerat pur și simplu un desert lactat înghețat.
Au texturi diferite
Din cauza lipsei de lapte din sorbet, consistența poate fi adesea mai uscată și mai aspră, motiv pentru care sorbetul trebuie să stea la temperatura camerei mai mult timp înainte de a fi consumat. Șerbetul, pe de altă parte, are o textură aproape asemănătoare cu cea a înghețatei datorită conținutului de smântână.
A scopuri diferite
În timp ce sorbetul este acum consumat în principal ca desert de sine stătător, pentru o lungă perioadă de timp, sorbetul a fost folosit în principal ca o curățare a palatului în restaurantele de lux.
Datorită texturii sale plăcute și a lipsei de grăsimi, era văzut ca fiind modul perfect de resetare între felurile de mâncare indulgente.
Șerbetul, însă, a evoluat de la o metodă a unui împărat de a trimite notificări despre soarta consilierilor săi la desertul preferat al multora.
Asemănări între șerbet și sorbet
Ambele sunt destul de bogate în zaharuri, în special în zaharuri adăugate. Așadar, deși pot fi o opțiune mai bună decât o felie groasă de tort sau un desert prăjit, ar trebui să te limitezi la o singură porție și să cauți varietăți cu mai puține zaharuri atunci când este posibil.
În timp ce atât șerbetul, cât și sorbetul sunt în mod natural bogate în zaharuri adăugate, cea mai mare diferență este adăugarea sau nu de lactate. Dacă urmaezi o dietă vegană sau ai o alergie alimentară, sorbetul va fi o alegere mai bună.
În plus, din punct de vedere nutrițional, sorbetul va fi, de asemenea, cea mai sănătoasă opțiune, deoarece nu conține lapte, smântână sau grăsimi de unt, care cresc conținutul de grăsimi saturate.
Sorbetul este, de asemenea, mult mai puțin bogat în grăsimi saturate, cu excepția cazului în care este pe bază de lapte de cocos, caz în care conținutul de grăsimi poate fi similar sau chiar mai mare decât cel al șerbetulu.
Pe de altă parte, din punct de vedere nutrițional, șerbetul și șerbetul vor avea mai mulți nutrienți (chiar dacă mai multe grăsimi saturate) decât sorbetul.
Șerbetul are, în general, un anumit adaos de lactate, deși mai puțin decât înghețata sau gelato, și, prin urmare, va avea mai multe proteine și minerale, cum ar fi calciul, decât sorbetul.
Sursa foto: 123rf.com
Prăjituri de Paște. Rețete de deserturi delicioase pentru masa de Paște