Ce sunt uleurile esențiale

Uleiurile esențiale sunt făcute 100% din substanțe naturale. Uleiurile esențiale sunt extrase din diferite părți ale unei plante, cum ar fi flori, ierburi sau rădăcini.

Aceste uleiuri sunt extracții pure care se obțin prin procesul de distilare cu abur sau extracții și nu sunt combinate cu un tip de ulei purtător. Uneori, în funcție de tipul de plantă, extracția se poate dovedi a fi foarte complexă.

Aceste uleiuri 100% pure nu au fost prelucrate, diluate sau manipulate în niciun fel cu solvenți sau alți aditivi. Uleiurile esențiale sunt greu de reprodus sintetic, deoarece pot fi formate din 50-500 de substanțe chimice diferite care se găsesc în mod natural în plantă și nu toate au fost încă identificate.

De asemenea, în funcție de sezon, climă sau condițiile de creștere ale unei plante, componentele chimice ale unui anumit ulei esențial pot varia. Prin urmare, este dificil pentru producătorii de artizanat să-și păstreze produsele finite consistente.

Ce sunt uleiurile vegetale și cu ce sunt diferite

Deși ambele provin dintr-un proces natural de extracție fizică, uleiurile vegetale și uleiurile esențiale au caracteristici, utilizări și beneficii total diferite. De aceea este important să știi să le diferențiezi și să înveți cum să le folosești pe fiecare pentru a alege uleiul potrivit pentru realizarea produselor tale cosmetice.

ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore
Recomandări
ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore

Un ulei vegetal este o substanță grasă obținută prin presarea la rece a unei plante oleaginoase (ale cărei semințe, fructe sau nuci conțin lipide). Uleiurile vegetale presate la rece au o funcție emolientă în cosmetică.

Folosite în formă pură direct pe piele sau încorporate în creme, lapte, balsamuri sau săpunuri, ele favorizează metabolismul celular și protejează pielea de îmbătrânire. Oferă beneficii variabile: reducerea vizibilă a ridurilor, petelor și cicatricilor și sunt hrănitoare, tonifiante, calmante, datorită acizilor grași omega 3 și omega 6 pe care îi furnizează.

Totuși, dacă majoritarea uleiurilor vegetale pot fi folosite și în alimentație sau chiar ca remedii, poate fi periculos să ingerezi un ulei esențial și nu este recomandat să faci asta.

Ce sunt uleiurile de parfum

Uleiurile parfumate sunt uleiuri artificiale, fabricate pentru a imita un miros natural. Sunt create într-un laborator, ceea ce înseamnă că uleiurile de parfum nu provin în totalitate din natură. Există două categorii mari de uleiuri parfumate: sintetice și naturale.

Uleiuri parfumate sintetice

Uleiurile sintetice sunt create din componente chimice. Multe produse comerciale optează pentru uleiuri sintetice, deoarece își păstrează parfumul mult mai mult decât parfumurile naturale.

Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului
Recomandări
Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului

Unele uleiuri parfumate sintetice pot fi compuse din până la 80 de ingrediente chimice, așa că acestea sunt uleiurile parfumate la care trebuie să fiți atenți dacă aveți sensibilități ale pielii sau sensibilitate la parfum. Pe o eticheta de produse cosmetice, uleiurile parfumate sintetice pot fi etichetate ca parfum, parfum, ulei parfumat.

Uleiuri de parfum naturale

Nu vă lăsați păcăliți de nume – aceste uleiuri parfumate sunt și ele făcute de om într-un laborator. Uleiurile aromatice naturale își primesc numele acesta deoarece sunt produse prin izolarea componentelor parfumului derivate natural dintr-un parfum complex.

Aceasta include limonenul derivat din lămâi, vanilina derivată din boabele de vanilie și geraniolul din trandafiri. Acestea sunt totuși uleiurile pentru care să optați dacă aveți piele sensibilă, sensibilitate la anumite parfumuri sau plănuiți să le folosiți cadou pentru cineva cu alergii.

Utilizări ale uleiului de parfum

Există multe utilizări pentru uleiurile parfumate, multe dintre ele le puteți folosi în viața de zi cu zi fără să știți. Uleiurile parfumate sunt cel mai des folosite în artizanat sau în arome de acasă. Iată zece moduri populare în care puteți găsi uleiuri parfumate:

De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar
Recomandări
De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar
  • Lumânări parfumate
  • Săpunuri și creme parfumate
  • Uleiuri de masaj parfumate
  • Spray deodorant de cameră
  • Loțiunea parfumată
  • Deodorante Rollerball
  • Odorizante auto
  • Detergent de rufe parfumat
  • Băi cu bule parfumate
  • Parfumuri și colonii

Diferența dintre uleiurile esențiale și uleiurile de parfum

Deși uleiurile parfumate sunt fabricate pentru a imita mirosul pe care ăl au uleiurile esențiale sau al alte materiale naturale, ele nu le pot imita în ceea ce privește compoziția.

De exemplu, uleiul parfumat de lavandă poate duplica mirosul uleiurilor esențiale și poate fi folosit pentru săpunuri, parfumuri, cosmetice și lumânări. Cu toate acestea, nu au proprietăți vindecătoare ale uleiurilor esențiale care ar putea ajuta la insomnie, tuse, hiperactivitate și dureri musculare, pentru a numi doar câteva.

Uleiurile esențiale pot fi pentru beneficiile lor curative și terapeutice, precum și în scopuri de parfum natural.

Cum se folosesc uleiurile esențiale

Este recomandat să diluezi uleiurile esențiale în uleiuri vegetale pentru cele mai bune rezultate; cele două se combină de minune, mai trebuie sa stii sa respecti dozele.

De asemenea, este posibil să folosiți alte baze decât uleiurile vegetale pentru a dilua uleiurile esențiale, de exemplu: cremă de corp, gel, șampon.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că uleiurile esențiale necesită un minim de cunoștințe în manipularea lor. Ele pot fi într-adevăr foarte puternice: uneori neurotoxice și, în general, nu sunt recomandate femeilor însărcinate și care alăptează, copiilor sub 6 ani sau persoanelor care suferă de epilepsie sau cancere hormono-dependente.

Uleiurile esențiale pot fi folosite în aromoterapie, un fel de tratament complementar care folosește mirosul pentru a-ți îmbunătăți sănătatea sau aplicate local pe piele.

Studiile au arătat că uleiurile esențiale vă pot ajuta să:

  • Îmbunătățiți starea de spirit.
  • Îmbunătățiți performanța la locul de muncă prin reducerea stresului și atenție sporită.
  • Îmbunătățiți somnul.
  • Ucide bacteriile, ciupercile și virușii.
  • Reduceți anxietatea și durerea.
  • Reduce inflamația.
  • Reduce greața.
  • Alină durerile de cap.

Puteți difuza uleiuri esențiale beneficiind de aromaterapie. Este o modalitate grozavă de a-ți schimba starea de spirit rapid. Pe măsură ce inspirați, aroma uleiului vă stimulează imediat sistemul nervos central.

Amestecă uleiurile esentiale si apa intr-un difuzor de uleiuri esentiale si porneste magia. Un difuzor este un dispozitiv care dispersează particule minuscule de ulei în cameră, astfel încât să le puteți respira. Urmați instrucțiunile difuzorului pentru raportul corect ulei-apă.

Există mai multe alte metode de aromoterapie.

Alte metode de aromoterapie includ:

  • Modul de modă veche. Respirați adânc aroma după deschiderea sticlei.
  • Evaporare uscată. Pune câteva picături de ulei esențial pe o bucată de bumbac și miroși aroma pe măsură ce se dispersează.
  • Inhalarea aburului. Pune doar câteva picături de ulei esențial într-un vas cu apă fierbinte. Pune-ți capul peste vas, un prosop peste cap și inspiră aburul.

Un avertisment este că aromaterapia poate să nu funcționeze la fel de bine pentru adulții în vârstă cu anumite afecțiunii și nu este recomandată nici copiilor foarte mici.

Cum alegi uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale trebuie să provină dintr-un anumit organ al plantei (floare, frunză, tulpină, rădăcină etc.) și trebuie să fie definit botanic (denumiri latine care desemnează genul și specia). De asemenea, trebuie să fie chemotipizat (cunoașterea moleculelor sale biochimic active clasificate în familii chimice: terpineoli, fenoli, sesquiterpene) și trebuie să fie 100% pur și natural (fără molecule sintetice).

Este recoamndat să alegeți un ulei esențial de la un furnizor care să certifice că este cultivat organic.

Cele mai apreciate uleiuri esențiale

Ulei esențial de lavandă

Lavanda poate ajuta la diminuarea stresului, a durerii și la un somn liniștitor. Încercați să îl adăugați într-o baie sau un difuzor ca aromoterapie, să îl adăugați în apă pentru a face un spray de cameră sau un spray de corp sau să îl combinați cu un ulei de bază pentru a face ulei de corp.

Ulei esențial de arbore de ceai

Majoritatea oamenilor folosesc uleiul de arbore de ceai ca antiseptic, antimicrobian sau antifungic. Totuși, deoarece uleiul de arbore de ceai poate fi neurotoxic în cantități mari, nu ar trebui să-l difuzați dacă aveți copii mici sau animale acasă.

Ulei esențial de tămâie

Cunoscută drept „regele uleiurilor”, tămâia poate ajuta la inflamație, pentru a îmbuntăți starea de spirit și somnul. Studiile au arătat că poate avea beneficii, de asemenea, asupra astmului.

Uleiul de tămâie are un miros lemnos, picant și poate fi folosit ca aromoterapie și poate fi găsit în cremele pentru piele. Asigurați-vă că diluați uleiul de tămâie înainte de a-l aplica pe piele.

Ulei esențial de mentă

  • Uleiul de mentă este cunoscut pentru că este un antiinflamator, antifungic și antimicrobian.
  • Ușurează durerile de cap.
  • Combate oboseala.
  • Îmbuăătățește starea de spirit.
  • Reduce spasmele intestinale.
  • Susține digestia.
  • Sprijină memoria.

Ulei esențial de eucalipt

Eucaliptul este un ulei esențial grozav de avut la îndemână în timpul sezonului rece. Calmează nasul înfundat prin deschiderea căilor nazale, astfel încât să puteți respira mai ușor.

De asemenea, poate ameliora durerea și poate lupta împotriva virusului herpes simplex datorită proprietăților sale antimicrobiene și antiinflamatorii.

Ulei esențial de lămâie

Extras din coaja de lămâi, uleiul de lămâie poate fi difuzat în aer sau aplicat local pe piele cu un ulei purtător.

Uleiul de lămâie este cunoscut pentru că:

  • Reduce anxietatea și depresia.
  • Reduce durerea.
  • Ușurează greața.
  • Omoară bacteriile.

Un studiu a arătat că aromaterapia uleiurilor esențiale precum uleiul de lămâie ar putea îmbunătăți funcția cognitivă a persoanelor cu boala Alzheimer.

Ulei esențial de lemongrass

Uleiul de lemongrass are un parfum puternic de citrice și este cunoscut pentru a ajuta la ameliorarea stresului, anxietății și depresiei.

Ulei esențial de portocale

Uleiul de portocale este obținut din coaja citricelor. Poate fi difuzat în aer, local pe piele (cu un ulei purtător) sau chiar folosit ca detergent natural în casa ta.

Ulei esențial de rozmarin

Probabil ați apelat la rozmarin pentru a adăuga aromă unor rețete. Dar folosirea uleiului de rozmarin are și câteva beneficii suplimentare, cum ar fi îmbunătățirea funcției creierului, promovarea creșterii părului, reducerea durerii și a stresului, ridicarea dispoziției și reducerea inflamației articulațiilor.

Ulei esențial de bergamotă

Ce este bergamota? Dacă ești fan al ceaiului Earl Grey, atunci ai băut bergamotă. Uleiul, care are o aromă fructată și florală, poate fi difuzat sau aplicat local cu un ulei purtător (dar îți poate face pielea sensibilă la soare).

Uleiul de bergamotă este cunoscut pentru că reduce anxietatea și îmbunătățește starea de spirit.

Ulei de lemn de cedru

Uleiul de lemn de cedru, care are proprietăți antioxidante și antibacteriene, este popular reactiv în insecticide, șampon și deodorant cu parfumul său lemnos. Dar puteți folosi și ulei de lemn de cedru pentru a ajuta la somn și anxietate.

În concluzie, uleiurile esențiale sunt foarte aromate, în timp ce uleiurile vegetale sunt substanțe grase, în general cu puțin sau deloc miros. Pe de altă parte uleiurile de parfum sunt puternic parfumate, însă sunt realizate în laborator.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

bartusgeorgiana   •   10.07.2023, 22:17

Un articol interesant

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
Viva.ro
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
Elle.ro
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
Unica.ro
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Observatornews.ro
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți
HOROSCOP
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI