Cuprins:
Ce este o dietă bazată pe plante?
O dietă bazată pe plante este un mod de alimentație în care accentul se pune pe umplerea farfuriei cu alimente vegetale.
Câteva exemple de alimente vegetale includ:
- Legume
- Fructe
- Leguminoase (cum ar fi lintea și năutul)
- Cereale integrale
- Nuci
- Semințe
Cu cât aceste alimente se aseamănă mai mult cu modul în care se găsesc în natură (adică cu cât sunt mai puțin procesate) și cu cât mai multe dintre ele se află în farfuria ta – cu atât mai bine pentru organism.
Acest mod de a mânca nu înseamnă să fii restrictiv. Persoanele care au o dietă bazată în principal pe plante pot alege totuși să mănânce cantități mici de carne, păsări de curte, pește, fructe de mare și lactate (cunoscut și sub numele de semi-vegetarian, flexitarian sau pescatarian). Frumusețea este că nu există o abordare de tipul „rețeta spre succes”.
Care este diferența dintre vegan și vegetarian
Unele persoane care urmează o dietă bazată pe plante pot alege să nu mănânce carne și produse de origine animală din diverse motive. O dietă vegană exclude toată carnea și produsele de origine animală (carne, păsări de curte, pește, fructe de mare, lactate și ouă), în timp ce o dietă vegetariană exclude carnea, păsările de curte și fructele de mare.
Cu toate acestea, există câteva variante ale unei diete vegetariene care depind de consumul sau excluderea ouălor, a produselor lactate și a peștelui (vezi tabelul de mai jos).
Diferite stiluri de alimentație bazată pe plante
Semi-vegetariană sau flexitariană
Această dietă include ouă și lactate, poate include cantități mici de carne, păsări de curte, pește și fructe de mare
Pescatarian
Include ouă, produse lactate, pește și fructe de mare. Exclude carnea și păsările de curte.
Ovo-vegetarian
Include ouă. Exclude carnea, păsările de curte, peștele, fructele de mare și lactatele.
Lacto-vegetarian
Include produse lactate. Exclude carnea, păsările de curte, peștele, fructele de mare și ouăle.
Vegetarian
(cunoscut și ca lacto-ovo-vegetarian)
Iclude ouă și produse lactate. Exclude carnea, păsările de curte, peștele și fructele de mare.
Vegan
Exclude carnea, păsările de curte, peștele, fructele de mare, ouăle și lactatele .
Care sunt beneficiile unei diete vegane sau vegetariene
O dietă centrată pe o mulțime de alimente vegetale integrale, minim procesate, reduce riscul de boli de inimă și este benefică pentru sănătatea ta generală.
Legumele, fructele, cerealele integrale, nucile și semințele au un conținut scăzut de grăsimi saturate, conțin grăsimi sănătoase pentru inimă și sunt o sursă excelentă de fibre. Acestea oferă organismului nostru vitamine, minerale, antioxidanți și substanțe fitochimice, care oferă protecție împotriva bolilor.
Cercetările privind modelele alimentare arată în mod clar că dietele vegane și vegetariene sunt asociate cu un risc mai scăzut de boli de inimă. Persoanele care urmează o dietă vegană sau vegetariană au, în general, o tensiune arterială și un nivel de colesterol LDL mai scăzut decât cele care nu sunt vegetariene.
Unele studii au arătat că dietele vegane și vegetariene bine planificate îi ajută pe oameni să își controleze nivelul de zahăr din sânge și pot reduce, de asemenea, inflamațiile din organism.
Principalul lucru de reținut atunci când se analizează dovezile este că veganii și vegetarienii tind să ducă o viață mai sănătoasă în general, ceea ce explică o parte, dar nu în totalitate, riscul mai mic observat în aceste grupuri. De exemplu, persoanele care urmează o dietă vegetariană pot fi mai active din punct de vedere fizic și pot bea mai puțin alcool.
Pentru a mânca mai multe alimente vegetale, nu trebuie neapărat să adopți o dietă vegană sau vegetariană. Pentru mulți dintre noi, simplul fapt de a face un efort de a mânca mai puține alimente procesate și mai multe alimente vegetale în fiecare zi va face minuni pentru sănătatea ta și pentru riscul de boli de inimă.
Un aport ridicat de legume și fructe (indiferent dacă se consumă carne sau lactate) este asociat cu un risc mai mic de boli de inimă și de deces prematur.
În întreaga lume, observăm diverse moduri de alimentație care includ cantități diferite de carne și lactate care susțin o viață lungă și sănătoasă.
Printre exemplele bine cunoscute se numără dieta mediteraneană tradițională, dieta vegetariană a adventiștilor de ziua a șaptea și dieta bazată în mare parte pe plante a locuitorilor din Okinawa, în Japonia. Un lucru pe care toate aceste populații îl au în comun este faptul că dieta lor este bazată în principal pe plante.
Este sănătoasă o dietă vegană și vegetariană?
O dietă bazată pe plante nu este automat sănătoasă. Chipsurile, biscuiții și băuturile răcoritoare pot fi toate alimente vegane/vegetariene. Prea multe grăsimi saturate, zahăr și sare din orice sursă nu sunt bune pentru sănătate.
Un număr tot mai mare de alimente vegetale procesate își fac loc pe rafturile supermarketurilor, de la crenvurști vegetarieni la dulciuri vegane. Unele dintre aceste alimente pot conține, de fapt, mai multă sare și zahăr decât produsele obișnuite.
Orice alimente care au fost foarte procesate trebuie consumate cu atenție – indiferent dacă sunt sau nu pe bază de plante.
Ceea ce este cel mai important este calitatea dietei în general și obținerea corectă a elementelor fundamentale ale unei alimentații sănătoase. O abordare „flexitariană” ar putea fi cea mai realistă și sustenabilă modalitate pentru mulți dintre noi de a adopta o dietă bazată pe plante.
Pentru a te ajuta cu idei pentru alimentaţia ta, îţi recomandăm câteva rețete vegetariene simple și delicioase.
Sursa foto: 123rf.com
Fructe și legume care pot fi mâncate cu coajă