Cuprins:
Despre zahăr și diferența între tipurile de zahăr
Mierea și siropurile obținute din suc concentrat de fructe au fost cei mai vechi îndulcitori cunoscuți. Astăzi, zahărul rafinat este cel mai popular tip de îndulcitor și este făcut din trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr.
Există mai multe tipuri diferite de zahăr care adaugă o gamă largă de texturi, nuanțe și arome la gătit. Acestea se împart în două mari categorii, zahăr brun și zahăr alb.
De sute de ani, zahărul alb a fost un semn de bogăție. Cu cât erai mai bogat, cu atât îți permiteai ca zahărul să fie mai alb. Dar pentru a-l obține alb, melasa (care era considerată o impuritate pe atunci) a fost îndepărtată. Melasa este însă ce e mai bun din zahăr. Deci, cu cât zahărul este mai închis la culoare, cu atât este mai puțin rafinat și cu atât are mai multă aromă.
Zahărul de melasă are cea mai puternică aromă dintre toate tipurile de zaharuri. Este un zahăr moale, lipicios, care adaugă o aromă profundă de melasă la prăjiturile de ciocolată. Datorită texturii sale lipicioase, face brownies-urile și prăjiturile în general mai umede și le împiedică să se usuce.
Ce este zahărul brun
Zahărul brun este, de fapt, zahăr alb rafinat cu melasă adăugată înapoi. Conține mai mult calciu, fier și potasiu decât zahărul alb.
Poate să existe zahăr brun mai deschis și zahăr brun mai închis. Acesta din urmă este foarte posibil să aibă o doză dublă de melasă.
Zaharurile brune au o aromă mai intensă, mai profundă și sunt mai moi și mai umede. Sunt grozave pentru copt și pentru sosurile de unt.
Dacă folosiți zahăr brun ca înlocuitor pentru zahărul alb, acesta se gătește mai repede. Poate fi necesar să ajustați temperaturile și timpul de gătire.
Puteți face acasă zahăr brun amestecând 1 cană de zahăr alb cu 1 lingură de melasă.
Ce este zahărul alb tos
Este pur și simplu zahăr alb măcinat în cristale mai mici. Se mai numește și zahăr superfin. Se dizolvă mai ușor, făcându-l perfect pentru rețete.
În majoritatea rețetelor puteți înlocui zahărul tos cu zahărul granulat și invers. Cu toate acestea, o cană de zahăr granulat nu este egală cu o ceașcă de zahăr tos, dar diferența este aproape nesemnificativă, așa că nu vă faceți griji.
Zahărul pudră
Fabricat prin zdrobirea zahărului alb în pudră, are și alte denumiri în rețete, inclusiv zahăr de cofetă și zahăr icing. Se dizolvă instantaneu și este perfect pentru glazură, frișcă și alte asemenea rețete.
Există două tipuri principale, zahăr pudră pur și amestec de zahăr pudră. Zahărul pudră pur poate deveni cocoloașe și trebuie cernut. Amestecul de zahăr pudră este amestecat cu făina de porumb pentru a evita cocoloașele.
Le puteți folosi pe ambele în rețete, însă cu câteva excepții. Făina de porumb în amestecul de zahăr pudră reține umiditatea, așa că dacă vrei să glazurezi un tort sau să faci alte decorațiuni, mai bine folosește zahăr pudră pur.
Descoperă cele mai bune prăjituri de Crăciun.
Ce este muscovado
Muscovado este un zahăr nerafinat bogat și umed, care conține multă melasă. Este foarte întunecat la culoare și lipicios, cu o aromă intensă asemănătoare caramelului. Se poate înlocui cu zahăr brun închis dacă nu este disponibil și aveți nevoie de el în rețete.
Zahărul de palmier/ zahărul de cocos
Zahărul de palmier este extras din palmierii de zahăr. Zahărul de cocos, care este și el un zahăr de palmier, provine din seva unui copac de cocos. Seva se fierbe până când umiditatea se evaporă. Zahărul de cocos conține doar 75% zaharoză și are un indice glicemic mai mic decât alte zaharuri.
Zahărul de cocos este similar ca aromă și textură cu zahărul brun. Înlocuiți orice rețetă folosind zahăr alb cu zahăr de cocos, înlocuind raportul 1:1. Zahărul de cocos va spori culoarea alimentelor, așa că asigură-te că este potrivit pentru rețeta ta. (Sursa – myfoodbook.com)