Pentru vizitele la nivel de șef de stat, în practica internațională, sunt instituționalizate în mai toate țările mai multe tipuri de vizite, și anume: vizite oficiale, vizite de stat, vizite de lucru și vizite private. Protocolul prevăzut în cazul uneia dintre aceste tipuri de vizite nu prevede, în general, şi o întâlnire oficială între cei doi președinți. De asemenea, este important de știut că vizita de lucru are cel mai scăzut rang atât din punct de vedere diplomatic, cât şi în ceea ce priveşte protocolul.

Între aceste categorii de vizite pe care le efectuează toți șefii de stat există o serie de diferențe semnificative. În cele ce urmează îți vom spune care sunt aceste deosebiri.

Ce este o vizită de stat

Vizita de stat este prima în ordinea importanței dintre toate categoriile de vizite ale unui șef de stat. Acest tip de vizită reprezintă cea mai înaltă formă de protocol diplomatic și are loc doar între două țări care au relații diplomatice stabile și respectuoase. Scopul acestei vizite este acela de a consolida legăturile între cele două țări și de a discuta probleme majore de politică externă. Aceasta este o vizită oficială pe care un șef de stat o efectuează într-o țară străină la invitația șefului de stat al țării gazdă.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

În timpul unei vizite de stat, președintele țării gazdă îndeplinește, totodată, și calitatea de gazdă oficială pe întreaga durată a vizitei omologului său aflat în vizită. Acesta este și motivul pentru care vizitele de stat sunt considerate a fi cea mai înaltă expresie a relațiilor bilaterale de prietenie care există între două state suverane. Acestea se caracterizează prin cel mai înalt grad de protocol și pun mare accent pe ceremonii oficiale publice, care se întind pe durata a mai multor zile, și anume între trei și cinci zile. În ţările în care nu există uzanţa organizării unei vizite de stat, în acest caz, vizita oficială este considerată a fi de cel mai înalt rang. Drept urmare, acestui tip de vizită i se aplică ceremonialul suprem.

Costurile unei vizite de stat sunt suportate de cele mai multe ori din fondul de stat al țării gazdă. În plus, șefii de stat rămân de obicei în reședința oficială a șefului statului gazdă, într-o casă de oaspeți rezervată oficialităților străine ori în clădirea propriei ambasade.

Ce prevede protocolul unei vizite de stat

De obicei, ceremoniile organizate în timpul unei vizite de stat diferă de la o țară la alta, însă, în mare parte, implică o serie de elemente componente care sunt trecute pe agenda vizitei. Astfel, șeful de stat care se află în vizită este întâmpinat la sosire de către un oficial al țării gazdă. Acesta poate să fie omologul său ori un reprezentant oficial mai mic în grad, asta în cazul în care cei doi șefi de stat urmează să se întâlnească mai târziu într-un alt loc și într-un cadru mai oficial. De asemenea, președintele aflat în vizită poate fi întâmpinat chiar de ambasadorul său ori de alt șef de misiune diplomatică acreditat în țara gazdă.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Indiferent de locul unde sosește președintele, la aeroport sau la gară sunt arborate drapelele de stat ale celor două țări, iar la scara avionului ori a vagonului de tren din care coboară înaltul oaspete se va întinde covorul roșu, mai scrie sursa citată. Potrivit site-ului InfoAzi.ro, vor fi trase 21 de salve de tun în onoarea șefului de stat aflat în vizită, însă numărul salvelor poate diferi de la o țară la alta. Fanfara militară va intona imnurile naționale, cel al țării oaspete fiind primul, după care șeful de stat aflat în vizită va saluta garda militară de onoare și o va trece în revistă. Apoi, șeful de stat aflat în vizită va fi prezentat înalților oficiali și reprezentanți ai țării gazdă, iar, dacă este prezent la locul sosirii, șeful țării gazdă este și el prezentat membrilor delegației vizitatoare.

Pe agenda președintelui aflat în vizită este trecută, de regulă, și o vizită la Parlamentul țării gazdă, unde va fi invitat să susțină un discurs în plenul celor două camere. Nu în ultimul rând, vor fi vizitate repere din țara gazdă și se vor depune coroane de flori la monumente comemorative.

Ce este o vizită oficială

Vizita oficială este acea vizită care are loc între două țări și este condusă de înalți oficiali guvernamentali. Scopul acestei vizite este acela de a consolida relațiile dintre statele în cauză și de a discuta diverse probleme majore care vizează politica externă a celor două țări.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Vizita oficială poate fi organizată atât de țara gazdă, cât și de cea care efectuează vizita. În cazul ţărilor în care aceasta nu este o acţiune de nivel suprem, vizita oficială are, de regulă, o durată mai scurtă de timp, în timp ce protocolul de desfăşurare al acesteia este simplificat într-o oarecare măsură, spre comparaţie cu cel al vizitelor de stat, spre exemplu, mai precizează sursa citată. Concret, protocolul în cazul vizitei oficiale prevede că înaltul oaspete este întâmpinat la sosire de către un membru al guvernului țării gazdă. Garda de onoare în acest caz poate fi mai restrînsă din punct de vedere numeric şi nu este obligată să defileze. În schimb, în mod obligatoriu, are loc intonarea imnurilor celor două țări.

În cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, numărul de persoane maxim al delegaţiei vizitatoare este de doisprezece, în timp ce numărul de automobile poate fi de cel mult zece. Programul viitei oficiale cuprinde în general o serie de convorbiri care au loc între șeful de stat aflt în vizită și o serie de oficialităţi din țara gazdă, iar la finalul zilei este organizat un dineu sau dejun oficial în care se țin scurte toasturi. De asemenea, cu prilejul unei vizite oficiale pot avea loc schimburi de decoraţii şi schimburi de cadouri între reprezentanții celor două țări.

Ce prevede protocolul unei vizite oficiale

Într-o vizită care are loc la nivelul șefilor de guvern se va aplica protocolul unei vizite oficiale. De obicei, persoana care îl întîmpină pe oaspete la sosire şi îl conduce la plecare este, de regulă, omologul din ţara gazdă, însă, în unele cazuri, diferă de la o ţară la alta. Programul unor astfel de vizite cuprinde, în afară de tradiționalele convorbiri oficiale, un dejun sau un dineu oficial, și o primire la șeful țării gazdă, vizite la diverse obiective economice și social-culturale de interes pentru înaltul oaspete ori un spectacol de operă. În cazul acestui tip de vizită nu au loc schimburi de decoraţii, însă se pot face schimburi de cadouri. Dacă oaspetele vine însoțit de „prima doamnă” se va organiza un program special pentru aceasta, în funcţie de preferinţe.

Formula vizitelor oficiale este în uz și pentru vizitele la nivel de parlamente. Dacă acestea sunt la nivel de preşedinte de cameră în majoritatea ţărilor li se aplică, la sosire și la plecare, un ceremonial asemănător cu cel pentru vizitele oficiale ale şefilor de stat, însă de o amploare mai redusă în ceea ce priveşte onorurile militare.

Ce este o vizită de lucru

Vizita de lucru are cel mai scăzut rang din punct de vedere diplomatic şi în ceea ce priveşte protocolul, fiind o vizită care are loc fie între două organizații sau între un oficial guvernamental și o organizație privată. Aceasta este organizată cu scopul de a se consolida relațiile economice, comerciale și politice sau pentru a discuta proiecte comune între două organizații.

Acest tip de vizită durează de regulă una sau două zile și nu vizează atât întărirea relațiillor bilaterale, ci sunt orientate mai degrabă către discutarea anumitor oportunități și găsirea de soluții viabile la eventualele probleme care există dintre cele două state. De multe ori aceste vizite au loc între înalți oficiali din două țări, nefiind obligatorie întâlnirea între președinții celor două state în cauză.

Vizitele de lucru au un caracter mai puțin formal, ceea ce înseamnă că procedura de întâmpinare a oaspetelui de seamă se poate face și de către un consilier al șefului respectivului stat sau de către șeful de protocol al acestuia. Spre deosebire de o vizită de stat, în care țara gazdă suportă toate cheltuielile, delegația care se află în vizită de lucru își organizează și își achită toate costurile legate de transport și de cazare. La fel ca în cazul unei vizite oficiale, nici în aceste vizite nu au loc schimburi de decoraţii, ci doar schimburi de cadouri.

În cazul țărilor membre ale Uniunii Europene, numărul maxim de delegați în astfel de vizite este de regulă opt. În astfel de vizite nu sunt invitate de obicei și soţiile, însă, dacă totuşi oaspetele doreşte să vină însoțit, va fi organizat un program separat pentru aceasta fie de către gazdă, fie de către ambasada ţării oaspetelui.

Ce este o vizită privată

În cele din urmă, vizita privată este acea vizită care implică un șef de stat, un șef de guvern, un ministru de externe sau oricare alt oficial guvernamental care sosește fără a primi invitație din partea președintelui. În funcție de relațiile care există între două țări, dar mai ales în funcție de relațiile personale dintre șefii de state ai acestora, vizitele private presupun diferite ceremonii protocolare, precum și anumite gesturi de curtoazie, care pot fi diferite de la caz la caz. În unele țări, în cazul în care în timpul vizitei private este programată și o întâlnire între cei doi șefi de stat, oaspetele va fi întâmpinat la sosire şi condus la plecare pe covor roşu. De asemenea, persoana care va veni să-l întîmpine la sosire va fi şeful protocolului prezidenţial sau adjunctul acestuia, în timp ce în salonul de onoare, unde președintele aflat în vizită va fi salutat de câțiva militari, vor fi arborate câte patru drapele ale țării gazdă şi tot atâtea ale ţării oaspete.

Dacă un demnitar va efectua o vizită privată într-o altă ţară nu se va organiza nici un ceremonial la sosirea şi la plecarea acestuia, ci doar anumite gesturi de curtoazie prin care i se va acorda posibilitatea de a folosi salonul de onoare sau un alt salon oficial din incinta aeroportului. În plus, în funcţie de relaţiile existente între parlamentele celor două ţări în cauză, poate fi prezent un reprezentant al protocolului parlamentar.

Foto:Shutterstock

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Patru zodii cu noroc maxim în perioada ianuarie – martie 2025. Dumnezeu le ajută în tot ce își propun
FANATIK.RO
Patru zodii cu noroc maxim în perioada ianuarie – martie 2025. Dumnezeu le ajută în tot ce își propun
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI