Cuprins:
Totul despre ciocolată
Din ce este făcută ciocolata cu lapte?
Ciocolata cu lapte conține ingrediente care se regăsesc atât în ciocolata albă, cât și în cea neagră. Desigur, procentul de cacao poate varia în diferite tablete de ciocolată. Dar principalul lucru este că ciocolata cu lapte conține zahăr, lapte, unt de cacao și pudră de cacao.
Din ce este făcută ciocolata neagră?
Ciocolata neagră nu conține lapte. De aceea, de multe ori, veganii pot mânca și ciocolată neagră. Ciocolata neagră este pur și simplu făcută din zahăr, pudră de cacao și unt de cacao; totuși, dacă ai o ciocolată neagră 100%, înseamnă că aceasta conține doar cacao solidă. Cu cât procentul este mai mare, cu atât mai puține sunt celelalte ingrediente (zahăr și unt de cacao).
Din ce este făcută ciocolata albă?
Ciocolata albă este mai degrabă opusul ciocolatei negre, deoarece nu conține deloc pudră de cacao, iar cele trei ingrediente ale sale sunt zahărul, untul de cacao și laptele. De fapt, unii se întreabă dacă ciocolata albă poate fi clasificată drept ciocolată, având în vedere că nu conține cacao solidă.
Ingredientele din ciocolată sunt cele care o clasifică drept ciocolată cu lapte, albă sau neagră. Adesea, în cele 3 tipuri de ciocolată se găsește și lecitină de soia, pentru a ușura munca ciocolatierilor, precum și un strop de vanilie pentru a scoate în evidență aromele.
Principalele diferențe dintre ciocolata neagră și cea albă
Ciocolata albă nu conține cacao
Ciocolata albă este făcută din zahăr, unt de cacao, grăsime din lapte, vanilie și lecitină.
Absența substanțelor solide de cacao înseamnă că nu va fi niciodată maro și nu va avea gustul caracteristic de ciocolată.
Ciocolata albă de înaltă calitate are adesea un adaos suplimentar de unt de cacao și mai puțin zahăr. Aceste batoane se topesc rapid și sunt foarte fine.
Ciocolata albă adevărată de calitate inferioară poate avea lecitină de soia în ea. Lecitina de soia este un aditiv care prelungește termenul de valabilitate.
Produsele fără 20% din untul de cacao scump nu pot fi etichetate ca fiind ciocolată albă.
Articolele mai ieftine cu ulei vegetal sau înlocuitori de unt de cacao pe lista de ingrediente nu vor fi etichetate ca fiind ciocolată albă.
Ciocolata neagră are o cantitate mare de solide de cacao
Ciocolata neagră este poate cea mai interesantă varietate din familie. Are un gust mai sofisticat, cu o amărăciune asertivă. Pe scurt, ciocolata neagră are o cantitate mare de solide de cacao combinate cu unt de cacao și, de obicei, zahăr, dar fără lapte.
Ciocolata neagră are mai puțin zahăr
Ciocolata neagră are, de obicei, mai puțin zahăr decât alte tipuri de ciocolată. Lipsa laptelui combinată cu zahărul redus conferă ciocolatei negre o textură mai fermă și un gust plăcut.
Deși lipsa substanțelor solide de cacao naște dezbateri privind statutul real de ciocolată al ciocolatei albe (cel puțin după unele standarde), este greu de contestat gustul ușor fin și textura cremoasă a ciocolatei albe. Datorită untului de cacao, ciocolata albă se dizolvă pe limbă aproape instantaneu.
Ciocolata albă se obține prin măcinarea boabelor de cacao într-o pastă. Pasta este formată din solide de cacao și unt de cacao, care este, în general, baza tuturor ciocolatelor.
Apoi, solidele de cacao maro sunt îndepărtate din pastă, ceea ce lasă ciocolata albă cu unt de cacao. După aceasta, se adaugă o combinație de zahăr, lapte, smântână și vanilie pentru a obține ciocolata albă.
Se spune că cacaua, ingredientul principal din care este creată ciocolata, își are originea în pădurea tropicală amazoniană cu aproape 4.000 de ani în urmă.
Aztecii prețuiau atât de mult boabele de cacao, încât le foloseau ca monedă de schimb.
Cum alegi ciocolata albă de calitate
Expertul în ciocolată Eagranie Yuh spune că ciocolata albă de înaltă calitate tinde să fie ușor galbenă, deoarece untul de cacao este galben în mod natural.
Cu cât ciocolata este mai albă, cu atât este mai procesată, mai albită și mai deodorizată, ceea ce duce la o tabletă lipsită de arome de cacao și de profunzimea complexă a untului.
Deși ciocolata albă perlată poate încânta ochiul, o ușoară nuanță galbenă indică prezența bogăției reale a untului de cacao și asigură cea mai bună experiență de consum a ciocolatei albe. Untul de cacao în forma sa cea mai pură este responsabil pentru consistența fină, moale și care se topește pe limbă.
De ce nu e ciocolata albă considerată ciocolată
Ciocolata, în special ciocolata fină, este adesea vândută în funcție de cât de neagră este, ambalajele afișând un procent, să zicem, 35 la sută, 55 la sută, 78 la sută și așa mai departe, care indică și cantitatea de pulbere de cacao în stare solidă și de unt de cacao din ciocolată.
Amestecurile cu procente mai mici sunt mai apropiate de ciocolata cu lapte, în timp ce amestecurile cu procente mai mari sunt mai întunecate și mai puțin dulci.
Ciocolata albă, pe de altă parte, nu este, din punct de vedere tehnic, o ciocolată, ci este făcută fără pudră sau solide de cacao.
Asta nu înseamnă că nu este delicioasă, bineînțeles, dar ciocolata albă este doar unt de cacao amestecat cu lapte și zahăr (untul de cacao este o grăsime vegetală).
Sursa foto: 123rf.com