Acest lucru se întâmplă după ce anul 2018 a fost unul prolific pentru instituția pe care o conduce, o dată cu Centenarul Marii Uniri la Ateneul Român fiind sărbătoriți și 150 de ani de la înființarea Filarmonicii. Vestea respingerii proiectului de management a ajuns rapid la urechile oamenilor de cultură, care au semnat în grup o scrisoare deschisă și o petiție adresată ministrului Valer Daniel Breaz, exprimându-și susținerea față de Andrei Dimitriu.
„Am aflat cu uimire că la evaluarea anuală a activităţii manageriale a directorului general al Filarmonicii George Enescu, domnul Andrei Dimitriu, comisia întrunită la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a acordat un punctaj insuficient continuării actualului proiect managerial. Aprecierea a vizat rezultatele înregistrate în anul 2018.
În mod paradoxal, în acest an jubiliar, în care s-au aniversat atât Centenarul Marii Uniri, cât şi împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii, precum şi 130 de ani de la inaugurarea Ateneului Român, s-au înregistrat cele mai numeroase şi importante evenimente muzicale şi culturale din ultimii ani, organizate de această instituţie, sub mandatul managerului Andrei Dimitriu: seria Concertele Centenarului, care a beneficiat de prezenţa unor nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale; Concertele jubiliare România 100 şi Filarmonica 150, evenimente cu o vizibilitate şi o ţinută excepţionale.
S-a remarcat, de asemenea, sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale în parteneriat cu Academia Română, scena Ateneului găzduind o serie de conferinţe, pe parcursul unei zile întregi, susţinute de personalităţi de prim rang ale intelectualităţii româneşti; s-a continuat seria Conferinţele Ateneului, având ca invitaţi laureaţi ai Premiului Nobel, profesori, cercetători şi filozofi recunoscuţi pe plan mondial. În toate aceste situaţii, managementul domnului Andrei Dimitriu s-a remarcat prin criterii de excelenţă şi continuitate a actului cultural, merite de netăgăduit şi calități rare în peisajul public de la noi”, se arată în textul scrisorii.
Semnatarii acesteia mai spun că managerul Andrei Dimitriu „a demonstrat o înaltă ţinută morală, demnitate, susţinerea necondiţionată şi activă a valorilor europene, toate puse în slujba respectării şi menţinerii statutului primei şi celei mai vechi instituţii muzicale din România”. Oamenii de cultură își exprimă totodată „dezamăgirea și indignarea faţă de această situaţie, care denotă o judecată ce nu are nimic de-a face cu criteriile profesionale”.
Scrisoarea trimisă ministrului Daniel Breaz este semnată, printre alții, de soprana Mariana Nicolesco, dirijorii Christian Badea și Gabriel Bebeșelea, compozitorul Dan Dediu, academicianul Răzvan Theodorescu, scriitorii Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Andrei Pleșu, Radu Paraschivescu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Nicolae Manolescu și Stelian Tănase, regizorul Stere Gulea, criticul Georges Banu, actorul Victor Rebengiuc, regizorul de teatru Andrei Șerban, fostul ministru al Culturii Toader Paleologu și fostul președinte ICR, Radu Boroianu.
Foto: Florin Ghioca