„Indiferent daca desparțirea a fost o idee buna sau nu, este recomandat ca fi ecare partener sa îi vada de viaa lui”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin (adaptabil.ro).
„Chiar daca inei legatura în continuare, ar fi de preferat sa va continuai viaa separat i sa va clarificați în timp ce vreți sa faceți în viitor”, este de parere specialistul.
Probleme materiale
De obicei, majoritatea cuplurilor care continua sa coabiteze fac asta pentru ca nu au de ales, pentru ca nu au banii necesari sa aiba fi ecare casa lui.
„Partenerii sunt pui într-o situație difi cila, sensibila și complexa, în care nu se pot desparți complet de trecut”, constata Tedy Creștin și adauga: „majoritatea divorțurilor genereaza frustrare și resentimente, cel puțin pentru unul dintre soți. În unele cazuri fericite, cei doi reuesc sa nu aminteasca trecutul și sa transforme fosta casnicie într-o prietenie, însa sunt destul de puțini care reuesc asta. Iar daca locuiesc împreuna, sunt practic silii de conjunctura sa transforme legatura lor daca nu într-o amiciție, macar într-o relație sociala funcționala.
Consider ca cel mai important lucru pentru cei doi este sa stabileasca reguli clare de conviețuire, pe care sa le respecte indiferent de ceea ce se întâmpla pe parcurs”, spune psihoterapeutul, care se teme ca „frustrarile sau resentimentele din trecut vor invada legatura din prezent și se poate ajunge la conflicte verbale sau chiar fi zice”.
Cazuri fericite
„Daca unul dintre parteneri i-a gasit pe altcineva i celalalt nu are pe nimeni, este foarte dificil ca ei sa continue sa coabiteze. Pot exista scene de gelozie sau de invidie între foștii soți, certuri, reproșuri sau mici razbunari, care pot duce la o puternica presiune pe noul cuplu. Am cunoscut la cabinet o familie divorțata, silita sa conviețuiasca o perioada mai lunga. Una din regulile stabilite în comun a fost de a nu aduce noii iubiți acasa, pentru a nu crea tensiune în mod inutil. Au stabilit reguli comune (ex. împarțirea cheltuielilor de întreținere, separarea lucrurilor sau respectarea unui program comun de odihna i distracii) care i-au ajutat sa locuiasca împreuna înca un an i jumatate i sa îi consolideze o amiciție funcționala. În final, i-au gasit fiecare pe altcineva și au decis ca nu are rost sa se mai împace, iar unul dintre ei s-a mutat în alta parte. Însa perioada de timp în care au locuit împreuna le-a aratat ca se pot baza unul pe celalalt i ca pot ramâne amici, chiar daca mariajul lor nu a fost ceea ce au visat la început.”
Avantaje și dezavantaje
Totuși, „conviețuirea poate duce și la o cicatrizare mai rapida a ranilor sufletești”, observa psihoterapeutul. Astfel, cei doi pot ajunge sa aiba o relație mai buna decât cea din timpul casniciei, pentru ca sunt nevoiți sa coopereze pentru a supraviețui. Totodata, așteptarile sunt altele. Atunci când erau casatoriți, îți doreai multe lucuri de la partener și de multe ori voiau ca el sa fie perfect, iar el avea aceleași așteptari. De aici și pâna la cicaleala i nemulumirea continua nu era decât un pas. Dar, dupa divorț, nu mai exista atâtea pretenții, iar conviețuirea poate fi pașnica. Exista cupluri care s-au împacat în aceasta ipostaza. Însa, de cele mai multe ori, nu se ajunge la asta. Tensiunile apar și din faptul ca doar unul a inițiat desparțirea, iar celalalt poate își dorea sa continue relația. Acesta se simte frustrat și poate încerca sa se împace, iar uneori ajunge sa fie agresiv. În aceste condiții, sa stai împreuna pe termen lung va fi un adevarat coșmar, daca nu chiar o misiune imposibila.