Rasa Doberman este recunoscută pentru cei mai buni câini de pază. Denumiți alternativ și Doberman Pinscher, una dintre cele mai puternice rase de câini este și astăzi în topul preferințelor oamenilor. Este un animal de companie ce se încadrează în rase de câini mari și, contrar înfățișării dure, acesta este foarte jucăuș și prietenos.
Cuprins:
Informații generale despre rasa Doberman
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Unul dintre cei mai frumoși câini din lume, Dobermanul a fost obținut pentru prima dată în orașul Apolda, din landul Thuringia. Părintele rasei Doberman era Karl Friedrich Louis Dobermann era colector de taxe, iar această meserie era deseori periculoasă și stârnea resentimente în rândul cetățenilor, motiv pentru care el s-a gândit că are nevoie de un câine de pază puternic și impunător.
El și-a dorit să-și intimideze eventuali agresori și și-a propus să unească într-un exemplar canin o combinație perfectă și anume: inteligență, putere, loialitate, forță și ferocitate. Apariția Dobermanului nu se cunoaște cu exactitate, deoarece nu se cunoscut diferitele rase de câini ce au fost folosite la încrucișări, însă existau speculații în trecut conform cărora s-a folosit rasa Rottweiler, German Pinscher și Copoiul Black and Tan. Rasa a fost recunoscută în mod oficial în 1900.
Descriere fizică
Câinii Doberman au un corp compact cu o musculatură puternică, spate scurt și picioare lungi. Sunt foarte bine proporționați, au o blană dispusă pe un singur strat din mai multe fire scurte, lucioase și groase. Culoarea câinilor de rasă este: fond negru ori castaniu cu pete arămii pe maxilar și deasupra ochilor, în obraji, pe extremitățile membrelor și perianal.
Ochii sunt de culoare închisă, urechile se cupează în mod tradițional, iar coada se taie scurt chiar din a treia zi de viață.
Ce personalitate are un Doberman
Pentru că sunt câini de pază, aceștia sunt mereu energici, agili și pregătiți să sară în ajutorul stăpânului. Sunt patrupezi inteligenți, neînfricați și foarte determinați să ducă o acțiune până la sfârșit. Nu sunt atât de agresivi precum și-au creat renumele, ci acționează doar atunci când se simt în pericol ori sunt amenințați.
Sunt foarte protectori cu familia și cei apropiați, își protejează proprietatea și sunt mereu receptivi la comenzile pe care le primesc. Pentru că au foarte multă energie, Dobermanii vor să fie ocupați în permanență și adoră jocurile.
Știi care sunt cei mai frumoși patrupezi din rase de câini mici?
Dresaj
Rasa Doberman este ușor de dresat, datorită personalității și instinctului de protejare a stăpânului. Inteligența lor le permite să învețe ușor trucurile de dresaj, însă sunt și cazuri când patrupezii sunt foarte încăpățânați și greu de convins.
Antrenamentul trebuie să fie ferm și nu agresiv, care să-i stimuleze pe câini să ofere cele mai bune rezultate. Dacă este tratat cu duritate, Dobermanul se va încăpățâna și nu va răspunde pozitiv la nicio comandă.
La fel ca și rasa Labrador, Dobermanii sunt deseori folosiți ca și câine ghid pentru a ajuta persoanele cu dizabilități. Nu trebuie lăsat în preajma copiilor necunoscuți, mai ales dacă nu este dresat, deoarece poate fi periculos.
Îngrijire și toaletaj
Nu este un câine care necesită o îngrijire sporită, deoarece nu are mirosul specific de câine. Are nevoie de periaj o dată pe săptămână, pentru a înlătura firele de păr moarte de pe blană, iar de îmbăiere atunci când este necesar.
În schimb, îngrijirea dentară trebuie făcută de câteva ori pe săptămână cu o periuță specială pentru câini, pentru a înlătura depunerile de piatră.
Boli și afecțiuni
Față de alte rase de câini, Dobermanul prezintă mai multe condiții de sănătate. Aceștia pot suferi de afecțiuni precum: displazia de șold, cardiomiopatia, boala Von Willebrand (lipsa unei substanțe care ajută plachetele să formeze cheaguri), atrofia retinală, torsiunea gastrică, hipotiroidismul, hernia de disc, albinisul, narcolepsia.
Ce mănâncă un Doberman
Pentru o sănătate bună, câinele are nevoie de o alimentație echilibrată, care să corespundă cu nevoile individuale ale organismului în fiecare etapă a vieții. Dobermanul poate mânca hrană uscată, dar și alimentație naturală precum carne de vită, mie, mânzat și nu carne de porc și nici oase.
În alimentația zilnică mai pot fi incluse derivate din carne fierte precum: ficat, inimă, plămâni, pește, ouă, brânză de vaci, iaurt, cereale și pâine uscată.
O femelă din rasa Doberman poate avea înălțimea cuprinsă între 63 și 70 cm, iar un mascul între 64 și 71 cm. Greutatea unei femele poate fi între 25 și 35 cm, iar a unui mascul între 30 și 40 kg. Speranța medie de viață a Dobermanilor este între 10 și 13 ani.
Dobermanul este un câine de pază înnăscut, cu abilități ce îl diferențiază de alte rase de câini. Este un bun companion, un protector loial cu stăpânul său și chiar o sursă de veselie în orice casă.
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!