Sunt, în total 21 de destinații recomandate de The Guardian. Kate Eshelby, care a scris despre călătoriile sale nu doar în The Guardian, ci și pentru CNN sau Financial Times, a ales ca destinație de suflet în 2021, cel de-al doilea an în care turismul a fost puternic lovit de pandemie și restricțiile aduse de aceasta, satul Dobraia din Banat.
Îl descrie drept un spațiu perfect de camping la „înălțimea sălbatică” a munților Cernei. Spune cp a ajuns să viziteze acest loc – puțin cunoscut și pentru români – prin intermediul Romania Private Tours.
„Tabăra îndepărtată din interiorul parcului național Domogled-Valea-Cernei, în regiunea puțin vizitată a României, Banatul, nu este ușor accesibilă: se află la șapte ore de mers cu mașina de la București, apoi urmează o drumeție abruptă de două ore (o pistă accidentată pentru care aveți nevoie de un vehicul de teren). Cu toate acestea, merită fiecare pas când vezi, în sfârșit, patru corturi albe (fiecare costă aproximativ 35 de lire sterline pe noapte). De acolo, poți privi munții fără sfârșit”, descrie Eshelby experiența din Dobraia.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Experiența de a mulge vacile familiei la care s-au cazat și de a mânca doar prepate organice sau cultivate în propria grădină sunt elementele care i-au impresionat cel mai mult pe turiști – inclusiv pe Kate.
„Toate mesele sunt gătite acasă de proprietari, familia Raduta – fiecare ingredient este cultivat sau produs organic de ei. Am fost în august cu soțul meu și doi copii mici, cărora le plăcea să ajute să aducă vacile acasă de la păscut prin păduri, apoi să le mulgă cu mâna; și ne legănam în hamace sub pruni, făceam picnic în livezi și mergeam spre cătunele izolate înșirate printre vârfuri. Este atât de pastoral, încât mă așteptam să apară zeul grec Pan cu un flaut”, povestește ea.
De altfel, satul bănățean este promovat pe Facebook pentru servicii de tipul celor descrise în The Guardian. „Glamping Camp Dobraia vă oferă cazare la corturi de lux cu confort de pensiune în inima muntelui, acolo unde ești mai aproape de natură ziua și atingi stele cu mâna noaptea. Corturile au curent continuu, mobilier personalizat, terasă”, potrivit anunțului cu care sunt atrași turiștii.
Satul a fost obiectul filmului documentar Fericiri, realizat în 2011 de Dite Dinesz de la TVR – studioul teritorial Timișoara. Filmul spune povestea locuitorilor cătunului Dobraia, oameni izolați în munți, ce duc o viață plină de lipsuri și greutăți. Potrivit acestei surse, cătunul nu are drumuri, curent electric, medic sau magazin, iar ca să-și îngroape morții, localnicii trebuie să străbată 12 kilometri.
Recomandările The Guardian
Pe lista publicației britanice se mai află plajele pline de viață din Sicilia. „M-am stabilit pe Cefalù, pe coasta de nord, din cauza combinației sale rare de plajă cu nisip și oraș medieval – și a fost dragoste la prima vedere. Auzisem că micuțul oraș se aglomerează într-un mod neplăcut vara, dar până la sfârșitul lunii septembrie a fost doar un zumzet plin de viață”, povestește unul dintre contributorii publicației.
Unalt loc aparte ce trebuie vizitat, scrie The Guardian, îl reprezintă litoralul croat, cu „golfuri și insulițe înconjurate de plantații de măslini, vii și dealuri împădurite de pin” sau „cea mai lungă scară din lemn din lume”, care se află în Norvegia.
„Francezii tind să-ți arunce o privire ciudată atunci când vorbești despre vinul din Belgia, o țară mai mult asociată cu berea, midiile și prăjiturile. Dar ochii mi s-au deschis în timpul unui tur al podgoriilor și gastronomiei în colțul pitoresc al Flandrei de vest, cunoscut sub numele de Heuvelland, Ținutul Hilly, nu departe de sumbrele memoriale de război din Ypres”, descrie un alt contributor experiența avută în Belgia.
Orașele montane din Portugalia, moscheele și minareturile din Istanbul, sătucele din Țara Galilor, bisericile din Essex, insula Wight sau regiunea Puglia din Italia, situată între Marea Adriatică și cea Ionică se mai numără printre recomandările The Guardian.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4FOTO: 123rf.com