Descoperă curiozități și lucruri interesante despre Domul din Milano:
Cuprins:
Domul din Milano
Lucrările pentru construcția catedralei din Milano au început în 1386, când stilul catedralelor gotice a atins apogeul. S-a decis ca noua biserică să fie construită în zona vechilor bazilici Santa Maria Maggiore și Santa Tecla, ale căror rămășițe, împreună cu cele ale Baptisteriului San Giovanni alle Fonti, sunt încă vizibile în Zona Arheologică.
În acest scop, în octombrie 1387 a fost înființată Veneranda Fabbrica del Duomo la cererea lui Gian Galeazzo Visconti, cu scopul de a continua proiectarea și construcția bisericii.
Decizia lui Gian Galeazzo de a folosi marmura Candoglia în locul cărămizii tradiționale lombarde a fost însoțită de o adevărată revoluție a stilului prin alegerea goticului, care a forțat Fabbrica să caute ingineri, arhitecți, sculptori și tăietori de pietre din toată Europa.
Șantierul a devenit un spațiu plin de viață pentru schimbul celor mai diverse idei, experiențe și abilități de la muncitorii veniți de pe tot continentul, ceea ce a făcut din Domul o răscruce de popoare și culturi și cea mai europeană dintre catedralele gotice.
La 16 octombrie 1418, Papa Martin al V-lea a sfințit altarul mare al bisericii.
Influențele lui Leonardo da Vinci și Napoleon
La sfârșitul secolului al XV-lea, cei mai mari arhitecți și artiști ai vremii, inclusiv Leonardo da Vinci, au încercat să îndeplinească sarcina dificilă de a proiecta tiburiul. Odată încheiată această fază și luată o decizie unanimă, lucrările de construcție au continuat și a început o nouă fază sub inspirația lucrării pastorale a lui Carlo Borromeo.
Secolul al XIX-lea a cunoscut o mare activitate pe șantier. În ajunul încoronării lui Napoleon ca rege al Italiei și la inițiativa acestuia, au fost întreprinse noi lucrări de completare a fațadei (1807-1813).
În a doua jumătate a secolului al XX-lea, Fabbrica a întreprins restaurarea completă, structurală și conservatoare a unor părți complexe ale Domului.
În interiorul catedralei, restaurarea statică complexă a stâlpilor tiburiului a fost cu siguranță una dintre cele mai complexe intervenții, în timp ce la sfârșitul secolului au fost restaurate absida și fațada. Mai târziu, Turnul Mare a fost restaurat pentru a treia oară. În 2016, a început provocarea incitantă de a restaura tiburiul și domul.
Ce poți vedea la Domul din Milano
În total, aproape 3500 de statui decorează Domul din Milano, și două treimi din ele sunt în exterior. Cele mai vechi dintre ele au fost făcute între anii 1386 și 1447, altele fiind adăugate între secolele 15 și 18. Fațada este în stil baroc până la primul rând de ferestre, iar apoi în stil neo-gotic. Fiecare dintre cele 5 uși de bronz ale catedralei au fost sculptate de artiști diferiți, între anii 1840 și 1965 și au teme diferite.
Pentru a putea aprecia pe deplin statuile și cele 135 de turle, trebuie să luați liftul (care se afla în spatele Domului) până pe acoperiș, de unde în zilele senine vă puteți bucura de niste priveliști deosebite ale Aplilor.
Interiorul oarecum întunecat este contrastant cu exteriorul strălucitor al Catedralei, dar nu este cu nimic mai puțin impresionant. Cele 52 de coloane și vitraliile naosului care majoritatea datează din secolele 15-16 și sunt cele mai mari din lume și lasă o impresie puternică asupra vizitatorilor.
Curiozități despre Domul din Milano
- În această această catedrală în stil gotic există mai multe statui decât orice altă clădire din lume. Există 3.400 de statui, 135 de gargui și 700 de figuri care decorează Domul din Milano.
- Dacă Domul reprezintă simbolul oraşului Milano în lume, statuia Madonnina, aşezată pe cel mai înalt turn al domului, reprezintă inima şi sufletul oraşului. Prima dovadă a unei posibile aşezări a statuii Fecioarei Maria în vârful marelui turn apare într-un desen al arhitectului Cesare Cesariano datat 1521, în care apare o turlă centrală pe care se află o statuie a Madonei.
- Marea orgă a Domului din Milano este cea mai mare orgă din Italia, se află pe locul al doilea în Europa (după orga de la Catedrala din Passau, Germania) şi se numără printre cele 15 cele mai mari orgi din lume. Istoria Domului din Milano a fost legată de cea a orgii sale încă de la început.
Vezi şi alte locuri de vizitat în Milano – cele mai apreciate obiective turistice!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!