Despre dorata

Cum arată

Dorada atinge ca lungime până la 70 de centimetri, iar în ceea ce privește greutatea, un record este de 17,2 kilograme.

Dorada trăiește lângă țărm la adâncimi de la 5 până la 150 de metri. Preferă locurile cu fund nisipos, dar poate fi găsită și lângă recife ori stânci. 

Dorada este un pește solitar și activ ziua, în zzonele de pscuit intens pot fi activi și nocturn. 

Ele înoată lângă fund, pentru că se tem de scufundători și de bărci. 

La dorada nu există pești pur masculini sau feminimi. Sunt hermafrodite până la atingerea vârstei de 2 ani și lungimii de 20-40 de centimetri sunt masculi, după care sunt femele. 

Pentru producerea spermatozoilor mici este suficientă o masă a corpului mai mică decât cea necesară pentru producerea icrelor. 

Dorada se hrănește cu moluște, crustacee și pești. El mănâncă constant scoici, melci și crabi, dar și midii, langustine sau chochilii și cruste pe care le poate sparge ușor. 

În plus, mănâncă sepii, calamari, arici de mare, sardine și căluți de mare. 

Dorada este un pește de coastă prădător găsit în estuare și golfuri, cresc până la lungimi de 70cm și poate trăi până la 11 ani. 

Acestea se găsesc cel mai adesea în zonele de coastă, dar au fost surprinse la adâncimi de până la 150m. 

Cu o carne albă densă și suculentă, dorada se vinde de obicei întreeagă sau în file.

Cu o textură cărnoasă satisfăcătoare, un gust curat și o aromă delicată, acest pește este o alegere bună, indiferent dacă gătești fileurile sau un pește întreg.

Gătit la grătar, la grătar sau la cuptor în sare, lista posibilităților este nesfârșită cu un pește atât de gustos.

Cât de sănătoasă este dorada

Dorada este o opțiune sănătoasă, fiind săracă în calorii și bogată în vitaminele B. O porție de dimensiuni medii îți va oferi cantitatea zilnică recomandată de vitamine și minerale pentru a îmbunătăți sistemul imunitar și a proteja împotriva bolilor de inimă și a cancerului.

100 grame de dorada conține: 

  • Energie: 172kcal
  • Grăsimi: 11,1 g (din care grăsimi saturate 2,5 g)
  • Proteine: ​​16g
  • Bogat în vitamina B6, vitamina B12, niacină și fosfor.

Cum se gătește dorada

Fie integrală sau filetată, dorata poate fi coaptă, prăjită la tigaie, la grătar, la aburi sau prăjită.

O regulă bună – ca în cazul tuturor peștilor – este să nu gătești prea mult dorada. De fapt, este întotdeauna mai bine să gătești dorada mai puțin decât să o lași să stea prea mult în tigaie sau în cuptor.

Gătește acest pește la o căldură mai mare, până la 250C, ca să se gătească în propriile sucuri.

Gătirea fileurilor de dorată durează doar câteva minute pe fiecare parte și sunt gata de consumat.

Versatilitatea acestui pește adesea subevaluată. Există opțiuni nesfârșite despre cum să îl servești.

Unii ar putea spune că cea mai bună modalitate de a găti dorada este întreagă și învelită în folie de aluminiu, apoi coaptă în cuptor, în timp ce cea mai bună modalitate de a găti fileurile este să le prăjești rapid în tigaie.

Umple peștele cu lămâie și ierburi pentru o abordare simplă, când gătești dorade întregi. 

Pentru a profita din plin de aroma acestui pește cu conținut scăzut de calorii, încercearcă să îl gătești întreg sau fileuri cu ghimbir și citrice, apoi servește-l cu orez.

Rețete cu doradă

Dorada la cuptor cu legume

  • 3 bucăți dorada
  • 2 legături ceapă verde
  • 1 kg cartofi noi
  • 1/2 kg fasole verde
  • oțet balsamic
  • sos soia
  • 3-4 căței usturoi
  • ulei
  • lămâie
  • sare
  • piper

Curăță, spală și șterge peștele, apoi marinează-l cu sare și zeamă de lămâie. Curăță legumele și toacă-le în bucăți potrivite.

Fierbe cartofii și fasolea verde, apoi trage-le la tigaie cu puțin ulei. Adaugă sare, piper, sos de soia și puțin oțet.

Prăjește peștele în tigaia grill, apoi bagă îl în cuptor până se face, alături de legume. Când e gata, adaugă deasupra usturoi zdrobit și servește totul cu un sos ușor.

Dorada cu sos de lămâie

  • 2 dorade
  • 1 lămâie
  • 1 ardei iute
  • 2 căței usturoi
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • pătrunjel

Curăță și spală bine peștii, apoi usucă-i. Adaugă ulei, sare și piper și înauntru și în afară. 

Pune-i pe o tavă de copt cu foaie de copt pe ea, adaugă puțin ulei și lasă-i 10 minute pe funcția grill până devin crocanți. 

Rade coajă de lămâie și păstrează puține pulpă. Taie ardeiul iute și pune ulei la încins în tigaie. Pune bucăți de lămâie și ardei în tigaie, adaugă sare și piper, pătrunjel tocată și puțin zahăr, la alegere. 

Servește peștele cu acest sos pe deasupra și cu o salată verde. 

Dorada în crustă de sare

  • 2 dorade
  • 1 lămâie
  • sare
  • piper
  • pătrunjel
  • sare de mare

Se curăță și se spală peștii apoi se usucă bine. Într-o tavă se face un pat de sare grunjoasă, se pune peștii și se toarnă sare cât să le acopere. 

Fiind bine învelite cu sare se lasă la cuptor 45 de grade la foc moderat. Când e gata, scoți sarea și o dai la o parte cu tot cu piele, care va fi foarte sărată. 

Servești fileurile cu atenție și poți servi cu un sos făcut din zeamă de lămâie, sare, piper, ulei și pătrunjel. Poți face mazăre la aburi pentru garnitură sau păstăi de fasole.

Citește și: Ce pește este mai bun – ce pește are cele mai puține oase

Vezi şi borș de pește – rețete de borș de pește din România!

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News