Drobul este o rețetă tradițională de Paște, dar poate fi consumat oricând în cursul anului. Rețete de drob de ciuperci pot fi făcute cu carne sau de post, în funcție de preferințe.
Cuprins:
Drob de ciuperci – rețetă simplă
Ingrediente drob de ciuperci
Mod de preparare:
Se curăță ciupercile și se spală, după care se pun la fiert. Între timp, ceapa se taie mărunt și se pune în tigaie la călit, împreună cu un strop de sare. Se adaugă ciupercile fierte, ce trebuie tăiate feliuțe, și se călesc împreună. Se lasă la răcit.
După ce s-au răcit cipercile și ceapa, se adaugă ouălele și se amestecă bine. Apoi, treptat și amestecând continuu, se pun cele cinci linguri de făină. Se asezonează cu sare și piper.
Compoziția rezultată se pune într-o formă de copt (eu folosesc de chec sau cozonac) pe care ai tapetat-o cu hârtie de copt.
Se dă la cuptor la 180 grade, timp de o oră și 20 minute.
Este bine să verifici drobul cu o scobitoare pentru a te asigura că s-a copt. De obicei, timpul de coacere variază de la un cuptor la altul.
Sursă – retete.unica.ro
Drob de ciuperci cu verdeață de post
Ingrediente:
- 500 grame ciuperci proaspete
- 2 cepe mari
- 2 legături de pătrunjel proaspăt
- 2 legături de ceapă verde şi una de usturoi verde
- 5 linguri făină integrală
- sare neiodata, după gust
- o linguriţă amestec ierburi italieneşti
- ulei de masline extra virgin
Mod de preparare:
Ciupercile se taie bucăţele și se dau la foc mic până ce lasă apă, apoi se adaugă ceapa, tăiată cubuleţe. Se lasă la foc mic, până ce apa din legume s-a evaporat.
În timp ce se gătesc ciupercile cu ceapă se mărunţeşte verdeaţa, se adaugă condimentele şi se amestecă totul. Peste ele se adaugp ciupercile şi ceapa, împreună cu vreo 5 linguri de făină integrală, pentru omogenizarea compoziţiei, şi 2 linguriţe de turmeric.
Compoziţia se pune într-o formă de chec sau cozonac, tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptorul care a fost încins în prealabil la 180 de grade Celsius, unde stă aproximativ 40 de minute.
Drob de ciuperci – rețetă pentru masa de Paște
Ingrediente drob de ciuperci pentru masa de Paște:
- 800 g ciuperci;
- 200 g caşcaval;
- o legătură de ceapă verde;
- o legătură de usturoi verde;
- o legătură de mărar;
- o legătură de pătrunjel;
- o legătură generoasă de lobodă;
- o legătură de leurdă;
- un morcov fiert;
- un păstârnac fiert;
- un cartof fiert;
- 3 ouă crude;
- 2 linguri de făină;
- 3 ouă fierte tari;
- sare, piper.
Mod de preparare
Sotaţi ciupercile tăiate felii în ulei cu ceapa tăiată mărunt până sunt pătrunse. Adăugaţi verdeţurile tăiate nu foarte mărunt, cuburile de rădăcinoase şi cartoful, împreună cu caşcavalul dat pe răzătoarea mare şi le omogenizaţi cu celelalte ingrediente.
Aşezaţi o parte din compoziţie în tavă, apoi aşezaţi pe lungime, în mijloc, ouăle fierte. Turnaţi deasupra restul de compoziţie. Rumeniţi în cuptorul preîncălzit până capătă o culoare frumoasă, rumen-aurie. Aveţi grijă la coacere! Drobul nu trebuie să se usuce, consistenţa trebuie să fie uşor umedă. Lăsaţi să se răcească, apoi tăiaţi felii.
Drob de ciuperci vegan cu legume
Ingrediente drob de ciuperci cu legume
- 300 g tofu
- un pachet aluat de foitaj
- 5 cartofi
- 5 ciuperci
- o legătură ceapă verde
- un ardei roșu mare
- un praf de copt
- o lingură griș
- 200 g smântână vegetală
- 125 g făină
- 2 linguri fulgi de drojdie inactivă
- 5 căței de usturoi
- cimbru
- sare de mare
- piper
Mod de preparare drob de ciuperci cu legume
Făina din grâu se amestecă cu praful de copt. Cartofii se fierb și se lasă la răcit. După ce s-au răcorit, se curăță de coajă și se zdrobesc bine cu o furculiță. Ceapa, ardeiul și ciupercile se toacă și se călesc în ulei cu puțină apa timp de câteva minute.
După ce legumele au fost călite, le amesteci cu restul ingredientelor, adică compoziția făinoasă bucățelele de tofu, cartofii zdrobiți, usturoiul, drojdia inactivă, grișul, smântână vegetală, cimbrul, sarea și piperul. Într-o formă de chec, se așază o parte de foietaj, se pune compoziția de legume și se acoperă cu altă bucată de foietaj. Se înțeapă cu furculiță și se coace în cuptor până se rumenește.
Rețetă drob de ciuperci cu miel
Ingrediente drob de ciuperci cu miel:
- inima, splină, ficat, rinichi, plămâni de miel;
- 100 g ciuperci;
- 2-3 cepe uscate;
- câteva legături de ceapă verde;
- 1-2 legături de usturoi verde;
- loboda fragedă;
- mărar şi pătrunjel;
- două ouă;
- două linguri unt;
- sare, piper.
Mod de preparare:
Măruntaiele şi ciupercile se spală bine şi se opăresc puțin în apă clocotită sărată, să se strângă. Se pun apoi la fiert, în apă rece, puţin sărată, vreo 20 de minute de la primul clocot. Se scot, se scurg bine şi se lasă să se răcească, apoi se toacă, din cuţit, cât mai mărunt.
Se toacă şi ceapă uscată, se pune la călit în unt, dar numai atât cât să îşi schimbe culoarea. Se stinge cu puţină apă şi se adăugă tocătură, timp de circa 10 minute. Luaţi tigaia de pe foc şi lăsaţi întreaga compoziţie să se răcească. Dacă vi se pare prea apoasă, puneţi-o puţin la scurs într-o strecurătoare.
Ouăle se bat cu un praf de sare şi piper. Ceapa verde precum şi celelalte verdeţuri se toacă mărunt şi se amestecă cu tocătură. Se pregăteşte o formă de chec; se unge uşor cu unt sau ulei şi se tapetează cu prapurele spălat şi curăţat în prealabil.
Se adăugă jumătate din compoziţia de drob, ouă fierte întregi (câte încap) şi cealaltă jumătate de compoziţie. Se acoperă cu prapure, se unge cu puţin ulei şi se dă la cuptor încins, la foc potrivit timp de 25-30 de minute, potrivit apropotv.ro. Drobul de miel serveşte cu caş proaspăt, ridichi, ceapă verde, roşii etc.
- Descoperă cele mai delicioase 15 rețete e drob de miel
Drob de ciuperci cu pui
Ingrediente drob de cuiperci cu pui
- 800 g piept de pui
- 100 g migdale măcinate
- 2-3 ciuperci
- sare
- piper
- cimbru
- 4 vinete
- 2 ardei graşi
- 50 g unt
- 100 g pesmet
- o legătură pătrunjel
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 500 g roşii
Mod de preparare drob de ciuperci cu pui
Se pune pieptul de pui să fiarbă în apă cu sare, se ia spuma şi se lasă să fiarbă bine. Se scoate din apa în care a fiert şi se taie felii foarte subţiri. Se pun într-un bol şi se acoperă cu un strat de unt.
Între timp, se curăţă ciupercile, vinetele, roşiile şi ardeii. Se taie felii şi se călesc în puţin ulei. Se scot într-un bol şi se pregăteşte o tavă. Aceasta se tapetează cu unt şi cu pesmet şi se pun legumele într-un strat, iar deasupra se aşază feliile de carne una lângă alta. Se presară pe deasupra pesmetul şi untul topit şi se bagă la cuptor până se lasă toate legumele, apoi se condimentează cu sare, piper cât este nevoie şi se adaugă pulpa de roşii.
După ce s-a făcut, bucata de drob de ciuperci cu pui se taie cu atenţie să nu se sfărâme şi se serveşte ornată cu verdeaţă proaspătă ori salată verde.
Beneficiile ciupercilor
Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine și minerale conținând vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) și folacin (acid folic). Printre minerale esențiale conținute de ciuperci se numără potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier și fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găsește în prea multe fructe sau legume.
Ciupercile pot fi consumate în salate, în mâncăruri precum drob de ciuperci, anumite specii fiind considerate o delicatesă.
Fibrele din ciuperci joacă un rol deosebit de important în prevenirea constipației și reglarea sistemului digestiv. Ciupercile conțin amidon care, odată ajuns în sistemul digestiv, este transformat în hrană pentru bacteriile din colon, ajutând la menținerea unui intestin sănătos. Un compus – eritadenina – din ciupercile numite „shiitake” ajută ficatul să proceseze colesterolul.