Cuprins:
Drob de miel – reţeta clasică
Ingrediente pentru drob de miel rețetă clasică
- organe de la un miel;
- căpăţâna de miel;
- ceapa verde 2 legături;
- usturoi verde 2 legături;
- mărar verde 2 legături;
- sare iodată, piper proaspăt măcinat;
- ouă 3 bucăţi;
- ouă fierte 5-6 bucăţi;
- prapure (membrana care învelește organele interne ale mielului, formată în mare parte din grăsime).
Cum se face drob de miel rețetă clasică:
Organele de miel se fierb în apa cu un praf de sare. Căpăţâna de miel se fierbe separat. După ce au fiert organele şi carnea, se toacă mărunt. Ceapa, usturoiul şi mărarul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt, apoi se adaugă la compoziţia de carne.
Amestecul pentru drob de miel se asezonează cu sare, piper, se adaugă ouale crude şi se amesteca bine până se omogenizeaza compozitia. Într-o forma rotunda se asează prapurele, se pune jumătate din compoziţie, se aşează după dorinţă ouale fierte, se adaugă restul de compoziţie şi se acoperă cu prapurele.
Drobul de miel se pune la cuptorul preîncins, la copt cca. 30 de minute, la foc moderat, până ce trece testul cu scobitoarea.
Drob de miel – rețetă rapidă
Ingrediente:
- organele interne de la un miel
- 3 legături ceapă verde
- 2 legături mărar
- 3 ouă fierte tari
- 3 ouă crude
- sare
- piper
Mod de preparare drob de miel – rețetă rapidă:
Organele interne se spală bine și apoi se pun la fiert în apă cu sare.
Se spumează și se lasă la fiert 15 minute.
Odată fierte, organele se trec prin mașina de tocat împreuna cu
ceapa și verdeața.
Se potrivește gustul tocăturii de sare și piper și se amestecă cu
cele trei ouă crude bătute bine.
Într-o tavă ușor unsă și tapetată cu făină se pune jumătate din
cantitatea de tocătură, se așază ouăle fierte și apoi se pune restul
amestecului de tocătură. Se dă tava la cuptor pentru 40 de minute
și apoi se lasă să se răcească drobul de miel în tavă.
Sursa: Libertatea pentru femei
Drob de miel – rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu
Ingrediente drob de miel după rețeta lui Cătălin Scărlătescu:
- organele de la un miel – ficatul, rinichii, plămânii, inima
- 250 g carne de miel
- 400 g ceapă și usturoi verde
- 400 g mărar și pătrunjel verde
- ouă bătute (pentru fiecare kilogram g de compoziție se folosesc 8 ouă bătute)
- sare
- piper
- ulei de floarea soarelui
- prapure
Cum se face drobul de miel după rețeta lui Cătălin Scărlătescu:
O rganele și carnea se taie cuburi mari și se călesc în tigaie în ulei de floarea soarelui, cu sare și piper. Apoi, se dau deoparte și se lasă la scurs. 25% din compoziție se taie cuburi mici, restul se toacă la mașina.
Ceapa și usturoiul verde se toacă mărunt și se prăjesc în tigaia în care au fost călite organele. Se lasă până se evaporă toată apa din tigaie. Mărarul și pătrunjelul se toacă “aproape fin”.
Se amestecă bine toate ingredientele. Se cântărește compoziția și se adaugă ouăle bătute omletă. Se asezonează cu sare și piper.
Se învelește compoziția în prapure și se dă la cuptor la 140 °C, pentru 50 de minute.
Se servește rece, cu muștar alături.
Drob de miel – rețeta lui chef Florin Dumitrescu
Ingredinete
- un pachet de organe de miel (prapure, inimă, plămân, ficat, fără rinichi)
- pulpă de miel
- oțet de mere
- cimbru
- foi de dafin
- 2 legături de ceapă verde
- 5 legături de mărar
- 5 legături de pătrunjel
- 9 ouă
- sare și piper
Mod de preparare
Organele se taie bucăț și apoi se fierb în apă cu oțet, la care se adaugă cimbrul și foile de dafin. Acestea trebuie să stea pe foc în jur de 30 de minute.
După fierbere, le tiați cubulețe și apoi se pun în mașina de tocat, mai puțin ficatul.
În compoziția drobului, Chef Florin Dumitrescu adaugă și carne pentru un plus de gust, fără să adauge ouă fierte. Alegeți câteva bucăți de carne de pe pulpă pentru a fi adăugate în drob.
Cuptorul se încinge la 160 grade și între timp se toacă organele și carnea la mașina de tocat. Doar ficatul este tăiat la mână pentru ca drobul să aibă textură. Prapurele care a stat în apă se umple cu organele tocate.
Ceapa verde se toacă mărunt, la fel și mărarul și pătrunjelul. În vasul în care ați adăugat carnea tocată și verdeața se sparg 9 ouă și se amestecă totul. Se adaugă sare și piper după gust.
Se adaugă ulei de măsline în tavă. Îmbrăcați tava cu prapurele și adăugați compoziția din carne și verdețuri. Apoi se învelește compoziția cu prapurele pentru a forma o crustă deasupra. Tava se așează într-o altă tavă umplută pe jumătate cu apă. Drobul va fi ținut la cuptor timp de 2 ore.
Rețetă drob de miel şi pasăre
Ingrediente pentru drob de miel și pasăre
- Organele de la 1 miel (ficatul, splina, rinichii, inima, plămânii);
- 500 g ficat de pui;
- 1 lob piept de pui;
- 1 legătură de ceapă verde;
- 2 legături de usturoi verde;
- 1 legătură de pătrunjel;
- 1 legătură de mărar;
- 1 legătură de ştevie;
- 1 legătură de lobodă;
- 3 ouă crude;
- 2 linguri de ulei;
- puţin prapur de porc – partea subţire;
- 2 linguri de făină;
- 1 lingură de unt;
- pesmet;
- sare şi piper;
- 3 ouă fierte tari.
Mod de preparare drob de miel și pasăre:
Spălaţi bine organele interne şi lăsaţi-le 15 minute în apă cu oţet (trei părţi apă şi o parte oţet) cât să le acopere, pentru a scoate mirosul pregnant de miel. Fierbeţi organele de miel, ficatul şi pieptul de pui, timp de 30 de minute, apoi le răciţi şi le tăiaţi cuburi.
Între timp, pregătiţi verdeaţa, tăindu-pe toate, nu foarte mărunt! Peste toate acestea adăugaţi carnea şi organele, ouăle crude, făină, sare şi piper după gust şi amestecaţi.
Pregătiţi forma: ungeti tava cu unt şi presăraţi pesmet. În mod tradiţional drobul de miel se coace în prapur de miel.
În acest caz, folosiţi prapurul de porc, spălat bine. Astfel pregătit, îl puneţi în tavă, lăsând marginile în afară. Adăugaţi o parte din compoziţia de drob de miel, ouăle fierte tari, întregi sau jumătăţi, apoi acoperiţi cu restul de compoziţie şi prapurul. Introduceţi tava în cuptor până când drobul de miel prinde o crustă aurie (aproximativ 40 de minute).
Rețetă drob de pui cu măsline verzi
Ingrediente drob de pui cu măsline verzi:
- 500 g ficăţei
- un piept de pui dezosat
- 200 g măsline verzi fără sâmburi
- două cepe
- patru ouă
- un pachet de foi de plăcintă
- sare
- piper alb
- patru linguri de ulei
Mod de preparare drob de pui cu măsline verzi:
Se fierb ficăţeii şi pieptul de pui, apoi se dau prin maşina de tocat.
Ceapa se curăţă şi se taie mărunt, apoi se căleşte în ulei. Când este gata, se amestecă împreună cu măslinele mărunţite, carnea tocată şi ouăle, apoi se condimentează după gust.
Foile se întind, iar în centrul lor se aşază toată compoziţia. Se strâng colţurile foilor astfel încât să acopere umplutura şi se pun într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt. Se aplatizează, se taie surplusul de foaie şi se introduce la cuptor, 30-40 de minute.
Se feliază şi se serveşte cald.
Rețetă drob cu legume şi soia
Ingrediente drob cu legume și soia
- 2 morcovi mari;
- 3 cepe mijlocii;
- 1 păstârnac fiert (tăiat cuburi);
- 2 dovlecei, 1 ardei gras roşu;
- 1/2 ardei gras galben;
- 100 g mazăre congelată;
- 100 g fasole verde congelată,
- 1 pungă mică de soia (texturată sau granule),
- 2 legături de mărar;
- 2 legături de pătrunjel;
- câte 1 legătură de lobodă, leurdă, ştevie;
- 10 ouă de prepeliţă fierte (tari);
- sare, piper, ulei de măsline.
Cum se face drob cu legume și soia:
Puneţi granulele de soia într-un vas cu apă caldă şi un praf de sare, până se înmoaie. Radeti morcovul pe partea mare a răzătoarei, tăiaţi ceapa mărunt, ardeiul gras în cubuleţe, iar dovleceii în cuburi moderate că mărime. Tăiaţi verdeaţa, nu foarte mărunt. Trageţi ceapa, ardeiul gras şi morcovul la tigaie, timp de 5 minute, în 2 linguri de ulei. Când au început să se pătrundă, adăugaţi dovlecelul, fără să îl căliţi.
Daţi deoparte amestecul şi lăsaţi-l la răcit. După ce s-a răcit, omogenizaţi cu soia, mazărea, păstârnacul pregătit în prealabil, fasolea şi verdeaţa. Tapetaţi forma dorită folosind hârtie de copt, turnaţi amestecul obţinut în care încorporaţi ouăle de prepeliţă fierte, ungeţi la suprafaţă cu un ou bătut şi introduceţi tava în cuptorul încălzit în prealabil la 170°C . Când este rumen-auriu, este gata.
Dacă preferi, poţi să adaugi în această compoziţie şi câteva bucăţi de organe de miel fierte pentru a obţine un preparat mai uşor, dar potrivit pentru sărbătorile pascale.
Rețetă drob pentru Paște din legume
Ingrediente drob din legume pentru masa de Paște:
- 800 g ciuperci;
- 200 g caşcaval;
- 1 legătură de ceapă verde;
- 1 legătură de usturoi verde;
- 1 legătură de mărar;
- 1 legătură de pătrunjel;
- 1 legătură generoasă de lobodă;
- 1 legătură de leurdă;
- 1 morcov fiert;
- 1 păstârnac fiert;
- 1 cartof fiert;
- 3 ouă;
- 2 linguri de făină;
- 3 ouă fierte tari;
- sare, piper.
Mod de preparare drob de Paște cu legume:
Sotaţi ciupercile tăiate felii în ulei cu ceapa tăiată mărunt până sunt pătrunse. Adăugaţi verdeţurile tăiate nu foarte mărunt, cuburile de rădăcinoase şi cartoful, împreună cu caşcavalul dat pe răzătoarea mare şi le omogenizaţi cu celelalte ingrediente.
Aşezaţi o parte din compoziţie în tavă, apoi aşezaţi pe lungime, în mijloc, ouăle fierte. Turnaţi deasupra restul de compoziţie. Rumeniţi în cuptorul preîncălzit până capătă o culoare frumoasă, rumen-aurie. Aveţi grijă la coacere! Drobul nu trebuie să se usuce, consistenţa trebuie să fie uşor umedă. Lăsaţi să se răcească, apoi tăiaţi felii.
Rețetă drob de miel în foietaj
Ingrediente pentru rețeta de drob de miel în foietaj:
- 1 pachet de aluat de foietaj, organele de la 1 miel;
- 2 morcovi;
- 1 păstârnac;
- 1 gogoşar murat;
- 2 ouă fierte;
- 4 ouă crude;
- 2 legături de ceapă verde;
- pătrunjel verde;
- mărar, lobodă;
- untişor, sare, piper.
Cum se face drob de miel în foietaj:
Puneţi organele de miel la fiert, alături de rădăcinoase şi adăugaţi în apa rece puţină sare şi câteva boabe de piper. Ţineţi-le pe foc timp de 30 de minute din momentul fierberii. Între timp, puneţi la fiert două ouă. După ce au fiert măruntaiele, le lăsaţi la răcit, apoi le tăiaţi cuburi, nu foarte mărunt. Tăiaţi legumele în cuburi. Amestecaţi-le cu carnea de miel, ouăle bătute, sare şi piper.
Dacă aluatul de foietaj este congelat va trebui decongelat în frigider, cu câteva ore înainte! Nu îl forţaţi la microunde sau altă sursă de căldură! Întindeţi aluatul pe masa de lucru, presăraţi puţină făină pe el şi puneţi-l într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Aranjaţi astfel încât să acopere uniform pereţii tăvii, dar să rămână suficient aluat pentru a acoperi drobul la suprafaţă.
Puneţi jumătate din compoziţia de drob, aşezaţi ouăle fierte pe lungimea tăvii, apoi restul de compoziţie. Închideţi aluatul de foietaj pe suprafaţa drobului, înţepaţi din loc în loc cu o furculiţă. Ungeţi cu ou. Introduceţi tava în cuptorul preîncălzit timp de 40 de minute, la foc mediu.
Rețetă drob de Paște în aluat
Ingrediente pentru rețeta de drob de Paște în aluat:
- măruntaiele unui miel
- 1 prapure
- 2 linguri oţet
- 2 cepe
- 5 ouă
- 1 felie pâine
- 50 ml lapte
- verdeaţă după gust
- 1 lingura ulei
- sare şi piper
Cum faci drob în aluat:
Se curăţă, se spală măruntaiele de miel şi se pun să fiarbă într-o oală cu apă cât să le acopere. Se lasă să fiarbă la foc mic şi când dau în fiert se ia spuma ca să nu capete un miros neplăcut.
Se încearcă cu o furculiţă dacă au fiert şi se apoi se scot în strecurătoare să se răcească la temperatura camerei. După ce s-au răcit, se toacă mărunt şi se pun într-un bol mai mare.
Separat, se spală şi se mărunţeşte verdeaţa, ceapa verde se toacă şi, dacă preferaţi, se căleşte 3-4 minute cu o linguriţă de ulei ca să se înmoaie şi se lasă să se răcească. Feliile de pâine se pun să se înmoaie în puţin lapte şi se adaugă lângă măruntaiele de miel. Verdeaţa, ceapa, ouăle, untul, sarea şi piperul se amestecă cu maruntaiele de miel până se obţine o pastă legată.
Se prepară foaia de aluat, se întinde o foaie ca de tăiţei, se aşază în tava unsă cu unt astfel încât să acopere şi marginile, apoi se pune compoziţia pentru drob, se nivelează cu o paletă şi se acoperă cu aluatul de pe margini. Se bagă la cuptor la foc mic şi se taie după ce se răceşte. Se serveşte cu salată verde şi ouă.
Sursa: Rețete.unica.ro
Drob de miel – rețeta din Bihor
Ingrediente pentru drob de miel rețetă din Bihor:
- Măruntaie de miel;
- 5 sau 6 ouă;
- o felie de pâine;
- pătrunjel verde;
- mărar verde;
- ceapă verde;
- 5-6 căţei usturoi;
- sare, piper;
- pastă de ardei.
Mod de preparare drob de miel – rețetă din Bihor:
Măruntaiele se spală bine, se scurg de apă şi se taie bucăţele. 3-4 ouă le punem la fiert. Ceapa şi usturoiul se curăţă şi se taie mărunt. Pătrunjelul şi mărarul se toacă mărunt iar felia de pâine se pune la înmuiat în puţin lapte. Ceapa o punem la călit în puţin ulei. Adăugăm plămânul prima dată, ca sa iasă aerul din el apoi celelalte organe tăiate mai puţin ficatul.
Adăugăm sare piper şi pasta de ardei şi lăsăm să se călească toate. Dacă este nevoie, se poate adăuga 1/2 cană cu apă. După ce sunt gata preparate le lăsăm putin sa se raceasca, apoi le dam prin mașina de tocat carne, împreuna cu ficatul crud, felia de pâine stoarsă bine, pătrunjelul și mărarul verde și usturoiul. Le amestecăm bine pe toate cu două ouă crude.
Într-o formă rotundă sau de chec se pune praporul de la miel( pe care l-am ținut pâna acum în apă rece) pe pereții laterali ,adaugăm 1/2 din compoziție, punem ouăle fierte și decojite apoi cealaltă 1/2 de compoziție . Părțile rămase ale praporului le punem peste compoziția drobului și dăm la cuptor până se face o crustă deasupra. Lăsăm să se răcească și apoi putem felia drobul de miel, care se poate servi cald sau rece.
Rețetă drob de miel cu ouă de prepeliţă
Ingrediente pentru drob de miel cu ouă de prepeliță:
- Măruntaiele de la miel;
- 500 de g ficăţei de pui;
- 2 legături de ceapă verde;
- 1 legătură de usturoi verde;
- 1-2 legaturi mărar verde;
- 2 oua;
- 2-3 linguri pesmet;
- 1 prapur, puțin unt;
- vegeta de casă;
- 2-3 linguri ulei;
- sare, piper proaspăt măcinat;
- 14 ouă de prepeliță.
Mod de preparare drob de miel cu ouă de prepeliță:
Organele bine spălate le tăiem cubulețe. Ceapa verde și usturoiul curățate le tocăm mărunt. Mărarul și pătrunjelul verde le tocăm, de asemenea, mărunt. Se încinge uleiul în cratiţa în care vom sota ceapa verde. Adăugam apoi usturoiul tocat şi măruntaiele tăiate mărunt. Asezonam şi lăsăm să fiarbă la foc mic. Dacă e cazul adaugăm 1/2 cană apa.
Dupa 20 de minute, cand organele sunt aproape fierte, adaugăm ficatul şi lăsăm să se înnăbuşă la foc mic acoperit, alături de celelalte organe. Fierbem ouăle de prepeliţă 7 minute, le ţinem 1 minut în apă rece apoi le cojim. După ce organele sunt gata şi s-au răcit puţin, le mixăm sau le dăm prin maşină de tocat. Adăugam verdeţurile tocate, cele 2 ouă întregi, pesmetul, vegeta de casa.
Dacă este necesar mai asezonăm. Amestecam bine compoziţia să se omogenizeze bine. O forma de guguluf o ungem cu unt apoi aşezam în ea prapurul ce a stat în apă rece pâna acum. Răsturnăm 1/2 din compozitia de măruntaie, aşezăm ouăle de prepeliţă roata, roata , apoi punem restul compoziţiei şi acoperim cu marginile praporului. Dăm forma la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C cam 30-40 de minute până drobul de miel se aureşte deasupra.S
Rețetă drob de miel în foi de plăcintă
Ingrediente rețetă drob de miel în foi de plăcintă:
- o jumătate de pachet de foi de plăcintă;
- un kilogram organe de miel;
- două cepe verzi;
- două – trei fire de usturoi verde;
- o mână de pătrunjel;
- foi de dafin;
- piper boabe;
- piper, sare, ghimbir;
- două ouă;
- 100 grame pesmet;
- ulei/untură.
Cum se face drob de miel în foi de plăcintă:
Spălaţi bine organele de miel în apă rece şi apoi tăiaţi-le bucaţi mai mici. Puneţi la fiert organele de miel şi adăugati câteva frunze de dafin şi boabe de piper. După ce carnea e fiarta o scoateţi din apă, o lasati să se răcească şi apoi o tocaţi mărunt folosind maşina de tocat carne sau robotul. În pasta rezultată adăugați ceapa verde, ustoriul verde şi pătrunjelul tocate mărunt.
Bateți bine ouăle și adăugaţi-le în compoziţie. Puneţi pesmetul și amestecați totul bine ca să se omogenizeze pasta rezultată. Adăugati sare, piper şi praf de ghimbir după gust. Ungeți o tavă cu puțină grăsime(ulei/untură) şi adăugați trei, patru foi de placintă pe fundul acesteia. Împărţiţi cantitatea de pastă de carne în două.
O parte o întindeţi peste foile din tavă apoi aşezati alte patru foi (unse în prealabil cu ulei) peste ea după care puneţi şi restul de pasta şi încă un strat de foi de plăcinta, la fel, unse cu ulei. Tăiați cu un cuţit ascuțit placinta pe lungime și apoi pe lățime formând nişte pătrate. Dați tava la cuptor la 190 de grade timp de aproximativ 40-45 de minute.
Reţetă drob de miel italienesc
Ingrediente rețetă drob de miel italienesc:
- măruntaie de miel;
- prapur;
- 500 g burtă de vită fâşii;
- 5 căţei de usturoi;
- 1 linguriţă de cimbru uscat;
- 3 ouă fierte tari tăiate;
- 100 g brânză de oaie rasă;
- 1 legătură pătrunjel verde tocat;
- o cutie de roşii decojite;
- 3-4 fire ceapă verde;
- ulei, sare si piper.
Mod de preparare drob de miel italienesc:
Prăjeşti în ulei de măsline burta fiartă şi apoi toci fin măruntaiele. Căleşti două fire de ceapă tocată mărunt. Amesteci într-un castron măruntaiele, brânza, pătrunjelul, usturoiul zdrobit, ceapa, burta. întinzi prapurul (ţinut câteva ore în apă cu sare şi oţet), apoi pui compoziţia.
Deasupra, pui ouăle fierte şi tăiate. Strângi bine prapurul formând un rulou, astfel încât încheierea să vină dedesubt. Pui ruloul într-o tavă. Căleşti roşiile decojite cu cimbru sau oregano, sare şi piper şi torni peste drob.
Adaugi restul de ceapă tocată mărunt, acoperi tava cu folie şi o dai la cuptor pentru 1 oră şi jumătate. Scoţi folia şi mai laşi drobul de miel 10 minute în cuptor ca să se rumenească.
Reţetă drob de miel cu lobodă
Ingrediente drob de miel cu lobodă:
- măruntaie de miel: inima, splină, ficat, rinichi, plămâni;
- o mână;
- două ciuperci (opţional);
- 2-3 cepe uscate;
- câteva legături de ceapă verde;
- 1-2 legături de usturoi verde;
- loboda fragedă;
- mărar şi pătrunjel;
- 2 ouă;
- 2 linguri unt;
- sare, piper.
Mod de preparare drob de miel cu lobodă:
Măruntaiele (şi ciupercile, dacă sunt) se spala bine şi se opăresc iute în apă clocotită sărată, să se strângă. Se pun apoi la fiert, în apă rece, puţin sărată, vreo 20 de minute de la primul clocot. Se scot, se scurg bine şi se lasa să se răcească, apoi se toacă, din cuţit, cât mai mărunt.
Se toacă şi ceapă uscată, se pune la călit în unt, dar numai atât cât să îşi schimbe culoarea. Se stinge cu puţină apă şi se adăugă tocătură, timp de cca. 10 minute. Luaţi tigaia de pe foc şi lăsaţi întreaga compoziţie să se răcească. Dacă vi se pare prea apoasă, puneţi-o puţin la scurs într-o strecurătoare. Ouăle se bat cu un praf de sare şi piper. Ceapă verde precum şi celelalte verdeţuri se toacă mărunt şi se amestecă cu tocătură.
Se pregăteşte o formă de chec; se unge uşor cu unt sau ulei şi se tapetează cu prapurele spălat şi curăţat în prealabil. Se adăugă jumătate din compoziţia de drob, ouă fierte întregi (câte încap) şi cealaltă jumătate de compoziţie. Se acoperă cu prapure, se unge cu puţin ulei şi se dă la cuptor încins, la foc potrivit timp de 25-30 de minute, potrivit apropotv.ro. Drobul de miel serveşte cu caş proaspăt, ridichi, ceapă verde, roşii, etc.
Drob de miel după rețeta lui Radu Anton Roman
Ingrediente drob de miel – rețeta lui Radu Anton Roman:
- 1 kg măruntaie miel – ficat, inima, plămâni, rinichi, splina
- 200 g ceapă uscată
- 3 legături ceapă verde
- 100 ml untdelemn
- 2 ouă mari sare, piper
- 1 prapur miel
- 50 g unt
Cum faci drob de miel după rețeta lui Radu Anton Roman:
Se spală bine prapurul și se lasă în apa rece. Măruntaiele se spală în câteva ape, se opăresc rapid în apă clocotită. Se fierb în apă cu un praf de sare 30 minute de la primul clocot. Apoi se scot și se lasă la răcit. Se toacă din cuțit, mărunt (cubulețe de mărimea zarurilor).
Ceapa, și cea uscată, și cea verde, se toacă solzișori. Jumătate din ceapă se pune în grăsime la prăjit. Când devine sticloasă, se adaugă tocătura, să lasă încă 5 minute, apoi se ia prăjeala de pe foc, se scurge bine de grăsime și se lasă la răcit.
Se bat ouăle cu sare și piper și se amestecă, apoi, cu tocătura călită și ceapa rămasă. Prapurul se scurge bine de apă, se întinde și se umple cu amestecătura de mai sus.
Se ia o tavă adâncă de cozonac, se unge bine cu unt, se pune drobul în ea și se dă la cuptor, la foc foarte mic, până se rumenește bine.
Drob de porc – reţetă tradiţională
Drobul de porc sau de pui reprezintă o alternativă pentru cei care nu consumă miel la masa de Paște. Iată una dintre cele mai gustoase rețete de drob de porc pe care să le încerci!
Ingrediente
- 3 inimi
- 3 rinichi
- 1 ficat mai mare
- 1 plămân
- 6 cepe uscate
- 3 leg. ceapă verde
- 2 leg. usturoi verde
- grăsime de porc
- 7 ouă crude
- 8 ouă fierte
- 1 ou pentru uns deasupra
- sare
- vegeta
- piper
- mărar
- pătrunjel
Mod de preparare
Măruntaiele se curăță și se spală bine, în special rinichii, apoi se pun la fiert cu apă și sare. Ficatul se pune mai târziu doarece fierbe mult mai repede.
După ce au fiert se lasă la răcit și apoi se dau prin mașina de tocat carne împreună cu grăsimea de porc, ceapa verde, usturoiul verde și 2-3 felii de pâine înmuiată.
Ceapa uscată se toacă și se călește în ulei, apoi se lasă la răcit și se adaugă peste compoziția de măruntaie. Tot acum se adaugă și ouăle batute bine, sarea, vegeta, piperul și verdeața tocată mărunt. Se adaugă treptat o parte din zeama de la măruntaie până se obține consistența dorită.
Amestecul se pune în tava de chec tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor. Se testează cu o scobitoare dacă este copt în mijloc, iar înainte de a fi gata, se unge cu ouăle rămase și se mai ține câteva minute pentru a se coagula partea de deasupra.
Câte calorii are drobul de miel
Drobul de miel este un preparat obținut din organele fierte și mărunțite ale mielului, la care se amestecă o varietate de verdețuri, ouă și o cantitate modestă de smântână, apoi este copt în cuptor. Datorită conținutului său scăzut de calorii, drobul poate reprezenta alegerea ideală pentru un aperitiv. O porție de drob de 100 grame are aproximativ 135 de calorii, după cum a dezvălui chiar Mihaela Bilic. Medicul nutriționist a dezvăluit, de asemenea, într-o postare pe Instagram ce avantaje are acest „cozonac de carne” și care este cantitatea pe care o putem mânca pentru a nu avea probleme cu kilogramele în plus.
„Drob din organe = „cozonac” de carne. Ficatul și ficățeii, creierul, limba și pipotele, inima și rinichii, splina și măduvioarele sunt organe de animale ce par a fi produse de categoria a 2-a. În unele țări ele nici măcar nu se consumă, însă mă bucur că la noi există numeroase preparate pe bază de organe- drobul de miel stă mărturie. Sunt accesibile ca preț, au un conținut crescut de proteine și redus de grăsimi (sub 5%), vitamina A și D, tot grupul de vitamine B și mult fier, zinc, seleniu???? Dezavantajele? Mult colesterol în ficat și creier, mult acid uric în rinichi, plus eventuale urme de toxine și antibiotice.
Cu 100g ficat acoperim 50% din necesarul zilnic de fier, 100-300% din doza de vit. B și un aport de vit. A de 15-30 ori mai mare decât DZR (doza zilnică recomandată) Totul cu numai 135 calorii și 4 g grăsime. Așa că drobul nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Este un preparat dietetic ce are la bază organe fierte, ouă și multă verdeață, totul gătit apoi la cuptor. Acest „chec” sățios și hrănitor poate fi obținut din carne de miel, dar și din carne/organe de pui, vită sau porc. În ceea ce privește cantitatea pe care o poți mânca fără să ai probleme, este vorba despre una sau două felii. Este bine să adaugi și puțină salată verde alte legume.1-2 felii de drob alături de o porție generoasă de salată verde/legume este o masă delicioasă în orice cură de slăbire. Nu degeaba se spune că Paștele este fudul, chiar putem scăpa fără kilograme în plus după această sărbătoare. Singurul regret este că nu putem avea drob tot timpul anului”, a adăugat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Cât costă să faci drob de miel acasă – prețul ingredientelor în 2024
- organe miel – 65 – 69 lei/kg
- 3 legături ceapă verde – 1,79 – 2 lei/legătura
- 2 legături mărar – 1.03 lei – 1,6/legătura
- 3 ouă fierte tari – 1- 2 lei/bucata (în funcție de calitatea aleasă)
- 3 ouă crude – 1- 2 lei/bucata (în funcție de calitatea aleasă)
- sare – 2,80 lei/ 1 kg
- piper- 1,3- 3 lei/plicul de 15 grame
Cum faci cel mai bun drob de miel de Paște – trucuri pentru gospodine
Dacă musafirii nu suportă gustul intens de miel, poți înjumătăți cantitatea de organe și poți adăuga pulpă de porc precum și mirodenii aromate precum tarhon, usturoi verde sau leurdă, ștevie sau lobodă verde.
În plus, poți diminua gustul de miel te învață să ții organele în apă cu oțet înainte de a le prepara.
Nu folosi ficat în exces, pentru că drobul va ieși amărui, și nici mărar, care accentuează gustul amar.
Folosește mai multe organe de la pui și carne de pe piept, pentru a da consistență și dulceață.
Sursa: libertateapentrufemei.ro
Pentru masa pe Paște, încearcă și aceste rețete delicioase:
Nu ezita să faci un drob de ciuperci rapid și gustos! O să vrei și a doua porție.
Cu ocazia Paștelui, Libertatea vă urează Sărbători Fericite și vă invită să trimiteți celor dragi mesaje de Paște!