Dacă vrei să prepari drob pentru masa de Paște și carnea de miel nu este una dintre preferatele tale, poți opta cu ușurință pentru una dintre rețetele de drob de porc.
Cuprins:
Drob de porc rețetă tradițională
Ingrediente
- 3 inimi
- 3 rinichi
- 1 ficat mai mare
- 1 plămân
- 6 cepe uscate
- 3 leg. ceapă verde
- 2 leg. usturoi verde
- grăsime de porc
- 7 ouă crude
- 8 ouă fierte
- 1 ou pentru uns deasupra
- sare
- vegeta
- piper
- mărar
- pătrunjel
Mod de preparare
Măruntaiele se curăță și se spală bine, în special rinichii, apoi se pun la fiert cu apă și sare. Ficatul se pune mai târziu doarece fierbe mult mai repede.
După ce au fiert se lasă la răcit și apoi se dau prin mașina de tocat carne împreună cu grăsimea de porc, ceapa verde, usturoiul verde și 2-3 felii de pâine înmuiată.
Ceapa uscată se toacă și se călește în ulei, apoi se lasă la răcit și se adaugă peste compoziția de măruntaie. Tot acum se adaugă și ouăle batute bine, sarea, vegeta, piperul și verdeața tocată mărunt. Se adaugă treptat o parte din zeama de la măruntaie până se obține consistența dorită.
Amestecul se pune în tava de chec tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor. Se testează cu o scobitoare dacă este copt în mijloc, iar înainte de a fi gata, se unge cu ouăle rămase și se mai ține câteva minute pentru a se coagula partea de deasupra.
Drob de porc cu lobodă
Ingrediente drob de porc cu lobodă:
- inimă, ficat, rinichi de porc;
- 100 g ciuperci;
- 2-3 cepe uscate;
- câteva legături de ceapă verde;
- 1-2 legături de usturoi verde;
- lobodă fragedă;
- mărar şi pătrunjel;
- două ouă;
- două linguri unt;
- sare, piper.
Mod de preparare drob de porc cu lobodă:
Măruntaiele şi ciupercile se spală bine şi se opăresc puțin în apă clocotită sărată, să se strângă. Se pun apoi la fiert, în apă rece, puţin sărată, vreo 20 de minute de la primul clocot. Se scot, se scurg bine şi se lasă să se răcească, apoi se toacă, din cuţit, cât mai mărunt.
Se toacă şi ceapa uscată, se pune la călit în unt, dar numai atât cât să îşi schimbe culoarea. Se stinge cu puţină apă şi se adăugă tocătură, timp de circa 10 minute. Luaţi tigaia de pe foc şi lăsaţi întreaga compoziţie să se răcească. Dacă vi se pare prea apoasă, puneţi-o puţin la scurs într-o strecurătoare. Ouăle se bat cu un praf de sare şi piper. Ceapa verde precum şi celelalte verdeţuri se toacă mărunt şi se amestecă cu tocătură. Se pregăteşte o formă de chec; se unge uşor cu unt sau ulei şi se tapetează cu prapurele spălat şi curăţat în prealabil.
Se adaugă jumătate din compoziţia de drob, ouă fierte întregi (câte încap) şi cealaltă jumătate de compoziţie. Se acoperă cu prapure, se unge cu puţin ulei şi se dă la cuptor încins, la foc potrivit timp de 25-30 de minute. Drobul de porc serveşte cu caş proaspăt, ridichi, ceapă verde, roşii.
Drob de porc – rețetă rapidă
Ingrediente drob de porc rețetă rapidă:
- organele de porc (ficat, inimă, rinichi)
- 3 legături ceapă verde
- 2 legături mărar
- 3 ouă fierte tari
- 3 ouă crude
- sare piper
Mod de preparare drob de porc rețetă rapidă:
Organele interne se spală bine și apoi se pun la fiert în apă cu sare. Se spumează și se lasă la fiert 15 minute. Odată fierte, organele se trec prin mașina de tocat împreună cu ceapa și verdeața. Se potrivește gustul tocăturii de sare și piper și se amestecă cu cele trei ouă crude bătute bine.
Într-o tavă ușor unsă și tapetată cu făină se pune jumătate din cantitatea de tocătură, se așază ouăle fierte și apoi se pune restul amestecului de tocătură. Se dă tava la cuptor pentru 40 de minute și apoi se lasă să se răcească drobul de porc în tavă.
Rețetă drob de porc pentru masa de Paște
Ingrediente:
- organele de la porc – ficatul, rinichii, plămânii, inima
- 250 g carne de porc
- 400 g ceapă și usturoi verde
- 400 g mărar și pătrunjel verde
- ouă bătute (pentru fiecare kilogram de compoziție se folosesc 8 ouă bătute)
- sare piper
- ulei de floarea soarelui
- prapure
Mod de preparare:
Organele și carnea se taie cuburi mari și se călesc în tigaie în ulei de floarea soarelui, cu sare și piper. Apoi, se dau deoparte și se lasă la scurs. 25% din compoziție se taie cuburi mici, restul se toacă la mașină. Ceapa și usturoiul verde se toacă mărunt și se prăjesc în tigaia în care au fost călite organele. Se lasă până se evaporă toată apa din tigaie.
Mărarul și pătrunjelul se toacă “aproape fin”. Se amestecă bine toate ingredientele. Se cântărește compoziția și se adaugă ouăle bătute omletă. Se asezonează cu sare și piper. Se învelește compoziția în prapure și se dă la cuptor la 140 °C, pentru 50 de minute. Se servește rece, cu muștar alături.
Drob de porc și pui
Ingrediente:
- Organe de porc (ficatul, splina, rinichii, inima, plămânii);
- 500 g ficat de pui; 1 lob piept de pui;
- 1 legătură de ceapă verde;
- 2 legături de usturoi verde;
- 1 legătură de pătrunjel;
- 1 legătură de mărar;
- 1 legătură de ştevie;
- 1 legătură de lobodă;
- 3 ouă crude;
- 2 linguri de ulei; puţin prapur de porc – partea subţire;
- 2 linguri de făină;
- 1 lingură de unt;
- pesmet;
- sare şi piper;
- 3 ouă fierte tari.
Mod de preparare drob de porc și pui:
Spălaţi bine organele interne şi lăsaţi-le 15 minute în apă cu oţet (trei părţi apă şi o parte oţet) cât să le acopere, pentru a scoate mirosul. Fierbeţi organele, ficatul şi pieptul de pui, timp de 30 de minute, apoi le răciţi şi le tăiaţi cuburi. Între timp, pregătiţi verdeaţa, tăindu-pe toate, nu foarte mărunt! Peste toate acestea adăugaţi carnea şi organele, ouăle crude, făină, sare şi piper după gust şi amestecaţi. Pregătiţi forma: ungeti tava cu unt şi presăraţi pesmet.
Folosiţi prapurul de porc, spălat bine. Astfel pregătit, îl puneţi în tavă, lăsând marginile în afară. Adăugaţi o parte din compoziţia de drob de porc, ouăle fierte tari, întregi sau jumătăţi, apoi acoperiţi cu restul de compoziţie şi prapurul. Introduceţi tava în cuptor până când drobul de porc prinde o crustă aurie (aproximativ 40 de minute).
Drob de porc cu măsline verzi
Iată unele dintre cele mai gustoase rețete de drob de porc, o alternativă minunată pentru cei care, din diferite motive, nu agreează carnea de miel.
Ingrediente:
- 500 g ficat de porc
- 500 de grame carne de porc
- 200 g măsline verzi fără sâmburi
- două cepe
- patru ouă
- un pachet de foi de plăcintă
- sare piper
- patru linguri de ulei
Mod de preparare:
Se fierb ficatul și carnea de porc, apoi se dau prin maşina de tocat. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt, apoi se căleşte în ulei. Când este gata, se amestecă împreună cu măslinele mărunţite, carnea tocată şi ouăle, apoi se condimentează după gust.
Foile se întind, iar în centrul lor se aşază toată compoziţia. Se strâng colţurile foilor astfel încât să acopere umplutura şi se pun într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt. Se aplatizează, se taie surplusul de foaie şi se introduce la cuptor, 30-40 de minute. Se feliază bucata de drob de porc şi se serveşte cald.
Reţetă de drob cu legume
Ingrediente
- 800 g ciuperci;
- 200 g caşcaval;
- 1 legătură de ceapă verde;
- 1 legătură de usturoi verde;
- 1 legătură de mărar;
- 1 legătură de pătrunjel;
- 1 legătură generoasă de lobodă;
- 1 legătură de leurdă;
- 1 morcov fiert;
- 1 păstârnac fiert;
- 1 cartof fiert;
- 3 ouă;
- 2 linguri de făină;
- 3 ouă fierte tari;
- sare, piper.
Mod de preparare
Sotaţi ciupercile tăiate felii în ulei cu ceapa tăiată mărunt până sunt pătrunse. Adăugaţi verdeţurile tăiate nu foarte mărunt, cuburile de rădăcinoase şi cartoful, împreună cu caşcavalul dat pe răzătoarea mare şi le omogenizaţi cu celelalte ingrediente.
Aşezaţi o parte din compoziţie în tavă, apoi aşezaţi pe lungime, în mijloc, ouăle fierte. Turnaţi deasupra restul de compoziţie. Rumeniţi în cuptorul preîncălzit până capătă o culoare frumoasă, rumen-aurie. Aveţi grijă la coacere! Drobul nu trebuie să se usuce, consistenţa trebuie să fie uşor umedă. Lăsaţi să se răcească, apoi tăiaţi felii.
Dacă vrei să completezi meniul de Paște și cu alte preparate descoperă și rețete de stufat de porc,pască, ouă roșii și cozonac.