Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Despre dude

Frunzele de dud sunt subțiri și diferite ca formă. Cele mai comune specii sunt dudul alb, originar din Japonia și China și dudul negru, care vine din Persia. A ajuns în Europa în secolul XII, iar în România poate fi găsit în zonele de câmpie și dealuri joase. 

Dudele sunt extrem de benefice pentru organism, datorită conținutului bogat de antioxidanți și a vitaminelor B și K. Ele conține minerale, calciu, fier, magneziu, potasiu și fosfor. Resveratrolul, substanța antioxidantă pe care o conțin dudele, este printre cele mai puternice substanțe naturale care combat îmbătrânirea. Fructele de dud seamănă foarte mult la textură cu murele.

Potrivit unui studiu, fructele de dud au cel mai mare conținut de resveratrol, compusul care ajută la protejarea sănătății inimii, a creierului și a funcțiilor cognitive. Același antioxidant îl găsim și în măceșe sau cireșe. Acest compus ajută la reducerea tensiunii arteriale, scade nivelul de colesterol, protejează creierul și ajută la combaterea bolii Alzheimer, potrivit unor studii. 

Valori nutriționale și compoziție

Dudele sunt alături de fructele de pădure printre cele mai slab calorice fructe. Ceea ce înseamnă că poți mânca suficiente, pentru doar câteva calorii. Iată ce conțin 100 de grame de dude proaspete, din punct de vedere nutrițional, potrivit healthline.

  • Calorii: 43
  • Apă: 88%
  • Proteine: 1.4 grams
  • Carbohidrați: 9.8 grams
  • Zaharuri: 8.1. grams
  • Fibree: 1.7 grams
  • Grăsimi: 0.4 grams

Carbohidrați

Dudele proaspete sunt formate din 9,8% carbohidrați sau 14 grame pentru 140 de grame.

Acești carbohidrați sunt în mare parte zaharuri simple, cum ar fi glucoza și fructoza, dar conțin și amidon și fibre.

Fibre

Dudele au o cantitate decentă de fibre, ceea ce corespunde la 1,7% din greutatea lor în stare proaspătă.

Fibrele sunt atât solubile (25%) sub formă de pectină, cât și insolubile (75%) sub formă de lignină. 

Fibrele ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos, reduce nivelul colesterolului și reduce riscul de apariție a multor boli. 

Vitamine si minerale

Dudele sunt bogate în multe vitamine și minerale, în special vitamina C și fier:

Vitamina C este esențială, fiind foarte importantă pentru sănătatea pielii și pentru diferite funcții ale corpului. 

Fierul este un mineral important care are diverse funcții, cum ar fi transportul oxigenului în tot corpul.

Dude în copac

Vitamina K1, cunoscută și sub numele de filochinonă, este importantă pentru coagularea sângelui și pentru sănătatea oaselor.

Potasiul este un mineral esențial care poate scădea tensiunea arterială și poate reduce riscul de boli de inimă. 

Vitamina E este un antioxidant care protejează celulele și previne îmbătrânirea lor. 

Dude – proprietăți și beneficii

Încetinește procesul de îmbătrânire

Datorită conținutului bogat în antioxidanți, dudele ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire, detoxifiind organismul și ajutând la regenerarea celulelor din corp. Antioxidanții sunt un grup de elemente nutritive, vitamine, minerale și enzime care reduc efectul toxic pe care îl au asupra organismului mediul și alte substanțe. Cu ajutorul antioxidanților, sistemul imunitar este întărit, lucru care previne apariția infecțiilor și bolilor. 

Îmbunătățesc vederea și auzul

Potrivit medicului Radu Bulumac, conținutul mare de vitaminele A și E, alături de antioxidanții din fdude ajută la menținerea sănătății ochilor. Datorită faptului că ele conține betacaroten și luteină, dudele au efect și asupra vederii, protejând-o. În plus, fructele de dud sunt un energizant natural, datorită complexului de vitamine.

Protejează creierul

Potrivit unor cercetări clinice, fructele de dud pot preveni bolile neurodegenerative legate de vârstă și pot îmbunătăți funcțiile motorii și cognitive. Dudele sunt, de asemenea, capabile să ajute la supraviețuirea celulară, neurotransmisie și îmbunătățirea neuroplasticității.

Efectele neuroprotectoare ale dudelor asupra bolilor neurodegenerative sunt legate de fitochimicale precum antocianina, acidul cafeic, catehina, quercetina, kaempferolul si taninul. Potrivit studiului, dudele sunt văzute ca agenți neuroprotectori promițători.

Sunt bune pentru sănătatea inimii

Multe studii științifice și medicale au cercetat fructele de dud pentru efectele sale antioxidante și antiinflamatorii. Extractul de dud ajută în prevenirea și tratamentul de cancer, a bolilor cardiovasculare, dar are efecte pozitive și asupra bolilor hepatice și a obezității. 

Sunt bune pentru diabet

Consumul de dude este extrem de benefic pentru cei care suferă de diabet, îmbunătățind nivelul de zahăr din organism. Persoanele cu diabet de tip 2 sunt expuse riscului unei creșteri rapide a zahărului din sânge și trebuie să fie atenți atunci când mănâncă carbohidrați.

Dudele conțin compusul 1-deoxinojirimicină (DNJ), care inhibă o enzimă din intestin care descompune carbohidrații.

Prin urmare, dudele pot fi benefice împotriva diabetului, încetinind creșterea glicemiei după mese, potrivit unor studii de specialitate. În plus, ceaiul din frunze de dud alb ajută la scăderea glicemiei și este ideal pentru bolnavii de diabet. 

Reduce riscul de cancer

S-a dovedit că stresul continuu în corpul uman induce leziuni oxidative în celule și țesuturi, care sunt asociate cu un risc crescut de cancer. 

De sute de ani, dudele au făcut parte din medicina tradițională chineză ca remediu împotriva cancerului.

Dude albe

Unii cercetători cred acum că aceste efecte preventive asupra cancerului pot avea o bază științifică  Studiile pe șoareci indică faptul că antioxidanții din sucul de dude pot reduce stresul oxidativ – reducând potențial riscul de cancer. 

Rețineți că același lucru este valabil și în cazul fructelor și legumelor în general. Nici o dovadă nu sugerează faptul că dudele reduc riscul de cancer mai mult decât alte fructe sau fructe de pădure, potrivit healthline.com.

Cum să consumi dude

Sunt multe feluri prin care poți introduce dudele în dieta ta. Cel mai sănătos este să le consumi proaspete, însă poți face ceai din frunzele de dud, compot din fructele de dud sau chiar dulceață. Poți face dulciuri precum înghețate sau checuri, ori sosuri pentru plăcinte de fructe. În plus, le poți congela ca să reziste mai mult, iar asta pentru că abia în luna mai înflorește acest copac, iar fructele apar undeva în lunile iunie-iulie. 

Poți să le culegi și să le congelezi, iar când ai nevoie poți să le folosești cu succes. Dacă deții un aparat pentru deshidratare, poți usca fructele și le poți consuma în diverse preparate sau ca atare, ca gustare, precum fructele goji.

Rețete cu dude

Infuzie de dude

Macină 200 g de dude și pune-le într-un recipient cu apă fiartă timp de șase ore. Sigilează bine, iar după 6 ore poți consuma această infuzie, extrem de recomandată mai ales pentru diabetici.

Suc de dude.

Pune dudele într-o presă. Adaugă puțin zahăr și zeamă de lămâie, apoi pune sucul pe foc până scade puțin, cam 5 minute. Diluează totul cu apă sau apă minerală și servește.

Infuzie de frunze de dud

Ai nevoie de câteva frunze de dude pe care să toci mărunt. Pune un pahar cu apă fiartă peste ele și lasă la infuzat câteva ore bune.

Sirop de dude

Ai nevoie de cam 5 kg de dude proaspete și în jur de 300 ml de apă. Gătește totul timp de o oră la foc mic. Apoi, trece totul prin sită și depozitează siropul în sticle sau borcane.

Dulceață de dude

Se vor lua 2 kg de fructe de dud și 300 de grame de zahăr. Fructele curățate bine se gătesc cu zahăr până totul scade. Se pregătesc borcanele și se pune dulceața, apoi se sigilează bine.

Jeleu din dude

Ai nevoie de suc de dude, trecut prin strecurătoare. Pune în el gelatina gătită conform instrucțiunilor de pe pachet, apoi lasă la răcit. Poți folosi acest jeleu peste diverse prăjituri sau consumat ca atare.

Află totul despre alune. Cât de benefice sunt pentru sănătate

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News