Este sezonul căpșunilor și, totodată, perioada ideala pentru a pregăti cea mai bună dulceață de căpșuni. Căpșunile sunt fructe bogate în antioxidanți și, fie că le servești ca atare ori în diferite forme (salate, sucuri sau dulceață de căpșuni), fructele ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar și vederii, ajută la topirea grăsimii și la prevenirea cancerului datorită conținutului ridicat de antioxidanți și nu în ultimul rând, mențin aspectul tânăr al pielii, scad colesterolul și reglează tensiunea arterială. Descoperă câteva rețete de dulceață de căpșuni.

Rețetă dulceață de căpșuni

Ingrediente

  • 4 kg de căpșuni;
  • 3,5 kg de zahăr;
  • 4 lămâi de mărime medie cu tot cu coajă.

Mod de preparare

Pentru început, spală bine căpșunile și asigură-te că le-ai înlăturat toate codițele. Așează căpșunile într-un vas mare pe care îl vei folosi pentru a prepara dulceața (este de preferat să fie un vas cu fundul mai gros) și stropește căpșunile cu zeama de la 3 lămâi. Lasă căpșunile cu lămâile în vas, amestecă, după care adaugă și zahărul și lămâia care a rămas, dar tăiată în felii subțiri. După ce zahărul și sucul de lămâie au pătruns puțin în căpșuni, pune vasul cu toată compoziția de dulceață pe aragaz la foc mic.

Amestecă în dulceață în mod regulat pentru a te asigura că nu se prinde de fundul vasului. Când dulceața de căpșuni începe să fiarbă, vei observa că se formează la suprafață o spumă. Îndepărtează spuma cu ajutorul unei palete deoarece acolo se concentrează mai multe impurități pe care le conține zahărul.

Las dulceața de căpșuni la foc mediu spre mic pentru aproximativ 50 de minute, după care scoate o cantitate mică de dulceață și pune-o pe o farfurie pentru a verifica ce consitență și-a format. Dacă vei vedea că dulceața de căpșuni nu se împrăștie în farfurie, atunci înseamnă că este gata.

Ia dulceața de pe foc și pregătește-te să o pui în borcane. Borcanele trebuie să fie curate, sterilizate și perfect uscate. Dulceața de căpșuni se pune în borcane când încă este fierbinte și se pune capacul borcanului imediat. După ce ai terminat de pus dulceața în borcane, întoarce borcanele cu capacul în jos pentru aproximativ 15 minute, pentru a se crea vacuum, iar apoi așează-le în poziția corectă. Lasă borcanele de dulceața acoperite cu un prosop de bucătărie, pentru a se răci într-o perioadă mai lungă de timp.

Dulceață de căpșuni

Rețetă dulceață de căpșuni fără zahăr

  • 1 kg de căpșuni bine coapte și dulci;
  • 600 ml suc de mere

Mod de preparare

Dulceața de căpșuni fără zahăr este 100% naturală și este un desert ideal pentru copii, dar și pentru persoanele care suferă de diabet.

Mod de preparare dulceață de căpșuni fără zahăr: Spală bine căpșunile și înlătură-le codițele, după care taie fiecare căpșună în patru. După ce le-ai spălat, lasă-le să se scurgă pe un șervețel de hârtie. Între timp, pune sucul de mere la foc mic, într-un vas cu fund gros.

Când observi că sucul de mere fierbe și a scăzut la jumătate, adaugă și căpșunile și amestecă în continuu. Cu o paletă înlătură surplusul de spumă care se formează deasupra.

Lasă dulceața de căpșuni pe foc pentru aproximativ 45 de minute, până când observi că toată compoziția a scăzut la jumătate, iar consistența este perfect închegată.

Când este gata, ia dulceața de pe foc și pune-o direct în borcanele curate și perfect uscate.

Așează borcanele cu capacul în jos pentru 15 minute, după care pune-le într-un loc ferit de căldură și acoperă-le cu o pătură groasă pentru o zi, două.

Rețetă dulceață de căpșuni ca în copilărie

  • 3 kg de căpșuni;
  • 1,2 kg de zahăr;
  • o lămâie;
  • 100 ml de rom brun.

Mod de preparare

Spală bine căpșunile și înlătură codițele. Așează-le într-un vas adânc și adaugă zahărul în straturi. Pune vasul la rece pentru 12-24 de ore. După acest timp, separă fructele de sucul pe care acestea l-au lăsat, stoarce zeama de la o lămâie, rade coaja în sucul de căpșuni și pune sucul la fiert, la foc mic. Fierbe sucul de căpșuni pentru aproximativ 40 de minute la foc mic, dar nu uita să amesteci continuu, până se leagă. După ce sucul a fiert, adaugă și fructele împreună cu romul și mai lasă la fiert pentru încă 20 de minute, la foc mic.

Imediat cum ai luat dulceața de pe foc, pune-o în borcanele curate și uscate și întoarce borcanele cu capacul în jos. Păstrează-le așa pentru 15 minute pentru a determina formarea vacuum-ului, după care pune-le în poziție normală și lasă-le acoperite cu o pătura pentru o zi, maxim două.

Dulceață de căpșuni

Dulceață de căpșuni cu lămâie

Ingrediente

  • 2 kg căpșuni;
  • 1 kg zahăr;
  • 2,3 lămâi;

Mod de preparare

Spală bine căpșunile și curăță-le de codițe. Pune-le într-un vas încăpător, stoarce bine lămâile și pune zeama peste căpșuni. Lămâile rămase, taie-le în bucăți mai mici și adaugă-le peste căpșuni. Pune și zahărul, amestecă și acoperă vasul cu un prosop curat și lasă vasul deoparte, într-un loc răcoros pentru minim 6 ore sau peste noapte.

După trecerea timpului, pune vasul pe foc și lasă la foc mic timp de 30-40 de minute, timp în care amesteci constant. Spuma care se formează deasupra trebuie luată cu o spatulă, iar marginea vasului în care fierbe dulceața se curăță cu un șervețel umed, pentru a evita caramelizarea și închiderea la culoare a dulceții.

După timpul de fierbere, pune o lingură de dulceață pe o farfurie și verifică dacă aceasta este gata. Dacă dulceața nu se împrăștie pe farfurie și are o consistență cremoasă, atunci este gata. Se ia de pe foc, se pune în borcane curate și sterilizate pe care le acoperi cu o pătură și le lași să se răcească în mod natural.

Gem de căpșuni

  • 1 kilogram căpșuni coapte;
  • 400 g zahăr;
  • sucul de la o lămâie.

Mod de preparare

Căpșunile se spală, se înlătură codițele și partea albă. Se taie în bucăți mici. Într-o cratiță se adaugă căpșunile, zahărul și sucul de la o lămâie. Se lasă 30 de minute.

Cratița se pune la foc mediu și se lasă căpșunile să fiarbă 30-40 minute amestecând din când în când.

Spuma ce se formează se va îndepărta cu ajutorul unei spumiere sau linguri.

Separat, se fierb câteva borcane. Se lasă la uscat.

Pentru cine preferă un gem cu bucăți mari de fructe îl poate lăsa așa, iar cei care preferă un gem cu o consistență de pastă îl pot pasa cu un ajutorul unui blender. Gemul de căpșuni se transferă în borcane și se lasă la răcit.(sursa: retete.unica.ro)

Gem de căpșuni

Marmeladă de căpșuni

  • 1 kg căpşuni
  • 600 g zahăr

Mod de preparare

Căpșunile se spală, se înlătură codițele și partea albă şi le laşi deoparte, într-o sită, ca să se scurgă apa. Le pui într-o cratiţă, adaugi zahărul şi le laşi aşa câteva ore sau peste noapte, ca să îşi lase zeama. Le fierbi apoi la foc mic, până se topeşte complet zahărul. Dai flacăra mai mare şi le ţii pe foc în continuare, amestecând rar cu o lingură de lemn, apoi din ce în ce mai des, ca să nu se prindă de fundul vasului.

Când compoziţia începe să stropească, întocmai ca la mămăligă, iei puţină marmeladă pe o farfurie şi o dai la rece, ca să îi faci proba. Dacă se încheagă când s-a răcit şi fructele nu mai lasă suc, este gata.

Se transferă marmelada de căpşuni în borcane încălzite şi curate, o laşi neacoperită până când se răceşte, apoi pui capace la borcane și se păstrezi în cămară.

Diferența dintre gem, dulceață, marmeladă și magiun Dulceața este o pastă groasă din fructe adesea puse întregi și fierte cu zahăr timp îndelungat. Magiunul, pe de altă parte, este o pastă fină făcută din fructe gătite. Marmelada este un aliment tartinabil, de obicei obținut din extract de citrice și coaja acestora, care sunt fierte cu apă și zahăr. Dulceața, gemul, magiunul și marmelada sunt diferite tipuri de fructe conservate pe care le consumăm cel mai frecvent ca acompaniament la o serie de produse alimentare, cum ar fi pâinea și produsele de panificație. Cu toate acestea, diferența dintre gem, dulceață, marmeladă și magiun constă în ingredientele folosite, textura și metoda de preparare.

Cum se sterilizează borcanele de dulceață

Dacă nu ai un sterilizator, aparat care ar reduce timpul de lucru, poți utiliza mai multe variante de sterilizare: sterlizarea în apă (pe aragaz), la cuptor, la microunde sau în mașina de spălat vase, dacă ai una. Există două tipuri de borcane: cu filet și capac sau cu închidere eremtică, cu granituri de cauciuc.

Chiar dacă borcanele sunt curate, trebuie sterilizate la fiecare folosire înainte de a le umple cu conținutul pregătit, tocmai pentru a rezista mai mult timp. Un borcan de sticlă poate fi utilizat de mai multe ori, cu condiția de a-i pune mereu capace  noi. Iată care sunt pașii de urmat:

Curățare și sterilizare borcane pe foc. Spală borcanele cu apă și detergent, clătește-le bine și apoi așază-le într-un vas mare, pe fundul căruia ai pus un prosop curat. Pune apă astfel încât să se oprească la 2,5 cm față de gura borcanelor. Lasă pe foc să fiarbă apa, cu un capac deasupra.

Dacă sunt borcane mici, după ce dă în clocot mai lasă să fiarbă 15 minute, dacă sunt mari, lasă-le 20 de minute. Scoate capacul, stinge focul și mai lasă borcanele 5 minute. Scoate-le din apă și lasă-le la răcit 24 de ore, la temperatura camerei. Dacă atunci când desfaci borcanul auzi un pocnet, înseamnă că a fost bine sterilizat.

Mai poți steriliza borcanele pe tava de la cuptor, spălate bine, cu gura în sus. Le lași cam 15-20 de minute (fără capace), la 150 de grade, apoi le scoți cu tot cu tavă și le poți umple cu produsul fierbinte, dulceață sau zacuscă. Capacele le vei spăla cu apă fierbine și apoi le vei șterge cu un șervet curat.

De asemenea, borcanele se mai pot steriliza la cuptorul cu microunde. Cuptorul cu microunde sterilizează imediat. Sunt suficiente două minute ca un borcan să fie steril, însă nu poţi pune prea multe borcane în cuptorul cu microunde. Capacele se sterilizează separat, în apă care fierbe.
Sterilizarea borcanelor în mașina de spălat vase.

Se așază borcanele și se aplică un ciclu scurt de spălare cu detergent, apoi se alege un program de spalăre la temperaturi mari, de 65°-70° fără a adăuga detergent. Este cea mai comodă metodă și are avantajul că se pot steriliza recipientele împreună cu capacele lor.

Pregătește conținutul. Calitatea conservelor va depinde de prospețimea și modul de pregătire a ingredientelor. Nu vei folosi decât produse bine copate, proaspete. Anumite legume trebuie opărite. Carnea și peștele trebuie bine spălate cu apă, la robinet. Respectă indicațiile din rețete.

Câte calorii are dulceața de căpșuni

Valoare aproximativă pentru 100 gr produs. Valorile nutriționale pot să difere în funcție de ingredientele adăugate în orice tip de rețetă.

  • Calorii (kcal) 278;
  • Lipide totale 0,1 g;
  • Lipide saturate 0 g;
  • Colesterol 0 mg;
  • Sodiu 32 mg;
  • Potasiu 77 mg;
  • Carbohidrați 69 g;
  • Fibre alimentare 1,1 g;
  • Zahăr 49 g;
  • Proteine 0,4 g;
  • Vitamina C – 8,8 mg;
  • Calciu – 20 mg;
  • Fier – 0,5 mg;
  • Vitamina D – 0 IU;
  • Vitamina B6 – 0 mg;
  • Vitamina B-12- 0 µg;
  • Magneziu – 4 mg.

Sursă info: fdc.nal.usda.gov

Citește și: Gemuri și dulcețuri pentru iarnă

Urmărește-ne pe Google News