Ceapa este una dintre legumele de bază, cel puțin în bucătăria românească. Există foarte puține mâncăruri în care nu se începe cu clasica ceapă călită. 

Dar ceapa nu e doar bază pentru mâncare și sosuri, ci poate deveni dulceață sau supă. Poți pune dulceață de ceapă în sandvișuri și este delicioasă alături de o friptură de porc sau pui. 

Ce tipuri de ceapă pot fi folosite în această rețetă de dulceață de ceapă

Nu toate cepele sunt create la fel, mai ales când vine vorba de rețete ca aceasta. În timp ce ceapa albă este grozavă pentru ciorbe și supe, iar ceapa roșie este perfectă pentru sosuri, dulceața de ceapă poate fi făcută din ceapă galbenă.

Ceapa galbenă este de obicei folosită cel mai mult în rețete, deoarece nu este la fel de puternică ca ceapa albă. Are o aromă ascuțită, astringentă, asemănătoare cu ceapa albă, dar nu la fel de intensă. Ceapa galbenă are o dulceață subtilă care o face o alegere perfectă atât pentru rețete sărate, cât și pentru dulci, precum această dulceață.

Când este gătită, ceapa galbenă își pierde claritatea și devine mai dulce, ceea ce o face perfectă pentru a face rețete precum ceapa caramelizată. Este tipul de ceapă perfectă pentru supe și sosuri, deoarece are o aromă robustă și profundă.

Ceapa dulce sau ceapa de apă este foarte asemănătoare cu ceapa galbenă. Este dulce, fără a fi înțepătoare.

Este folosită în mâncăruri populare precum supa de ceapă franțuzească.

Soiurilor dulci de ceapă le lipsește iuțeala cepei albe sau roșii și nici nu te vor face să plângi când le tai!

În această rețetă poate fi folosită și ceapa spaniolă. Adesea confundată cu ceapa galbenă, ceapa spaniolă este dulce și are un conținut de apă mai mic decât multe cepe, ceea ce o face cea mai bună ceapă pentru a face inele de ceapă!

Dulceață de ceapă dulce

Această rețetă este atât de ușoară încât chiar și un începător o poate face. Necesită ingrediente minime și poate fi schimbată în funcție de ingredientele pe care se întâmplă să le ai la îndemână. 

Nu ai oțet de vin alb? Folosește oțet balsamic alb. Nu ai rozmarin? Folosește mai mult cimbru. Nu ai frunze de ienibahar? Schimbă-le cu frunza de dafin. el!

Ingrediente necesare pentru a face dulceață de ceapă

  • 500 g ceapă rosie
  • 30 g unt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • ½ lingurita sare
  • 1 lingura zahăr
  • 2 linguri cremă de oțet balsamic
  • 1 crenguță rozmarin
  • 1 crenguță cimbru
  • 1 foaie de dafin

Este important să pregătești totul complet înainte de a începe să gătești, deoarece merge pe repede înainte odată ce pornești.

Într-o oală mare, gătește ceapa în unt și ulei încins la foc moderat până se rumenește, aproximativ 15 minute.

Leagă ierburile cu sfoară de bucătărie și adaugă-le împreună cu ceapa fiartă, amestecând până se parfumează.

Presără zahărul peste ceapa fiartă, sare, redu focul la mic și nu te atinge de ceapă.

Nu amesteca, nu scutura tigaia și nu învârti în ceapă! Lasă ceapa în pace până când zahărul s-a topit și devine un lichid care clocotește.

Acum dă focul mare și lasă zahărul se caramelizează. Pune oțetul și lasă totul să segătească la foc mic.

Odată ce această glorioasă dulceață de ceapă dulce s-a răcit, ești gata să faci cam orice îți dorești cu ea. Doar scoate mănunchiul de ierburi și aruncă-l mai întâi.

Dulceaţă de ceapă roşie

Poţi să încerci şi următoarea reţetă de dulceaţă cu ceapă roşie, care merge foarte bine cu fripturile din carne albă, vânat sau foie gras.

Ingrediente

  • 1 kilogram de ceapă roşie;
  • 60 g de unt;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 1 linguriţă de piper boabe;
  • 1 frunză dafin;
  • 1/2 linguriţă de sare;
  • 400-500 grame zahăr;
  • 1/4 lingurita de piper negru macinat;
  • 1,5 lingură de oţet din vin roşu;
  • Opţional: 2 linguri de Sherry, coriandru, cuişoare, chimion.

Mod de preparare

Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o solzişori (fin, pe lung). Încingeţi uleiul şi untul într-o tigaie mare şi căliţi ceapa alături de piper, dafin, sare şi eventual, alte condimente (cuişoare, coriandru) timp de aproximativ 15 minute.

Când ceapa devine translucidă, adăugaţi zahărul, amestecaţi bine şi lăsaţi să fiarbă înăbuşit timp de circa 30 de minute, sub capac. Dacă există riscul să se lipească de tigaie, puteţi adăuga puţină apă. Amestecaţi des.

Dupa cele 30 de minute adăugaţi oţetul şi, eventual, lichiorul sherry şi mai fierbeţi 10 minute.

Dulceaţa poate fi păstrată într-un borcan acoperit în frigider pentru aproximativ două săptămâni sau poate fi păstrata la temperatura camerei în borcane sterilizate.

Sursa: Unica.ro

Cum să mănânci dulceața de ceapă

Dacă nu ai mâncat până acum dulceață de ceapă, s-ar putea să nu știi cum să o folosești.

  • Servește-o cu un platou cu brânzeturi și fructe, alături de un pahar de vin.
  • Pune-o pe o chiflă pe care ai uns-o cu cremă de brânză.
  • Folosește-o ca topping pentru pui afumat sau la grătar.
  • Presără peste o salată cu brânză mucegăită, pere și nuci.
  • Folosește-o ca topping pentru un hamburger.
  • Pune în sandvișuri cu șuncă și brânză cheddar pentru un plus de gust.
  • Servește-o cu grisine și brânză cu mucegai.
  • Adaug-o peste friptură de porc.
  • Pune-o în tocănițe sărate.
  • Adaug-o în wrap-up și burrito, pentru extra savoare și un pic de dulceață.

Sos bechamel. Cum se face și în ce rețete îl poți folosi

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi rețete de gemuri și dulcețuri pentru iarnă!

 
 

Urmărește-ne pe Google News