Ingrediente: Un kg căpşune, două plicuri de gelatină roşie şi un plic de gelatină verde; pentru marţipan: 300 g migdale, un pahar de zahăr tos, 1/3 pahar cu apă, o linguriţă de zeamă de lămâie, 5 picături de esenţă de vanilie, o picătură de colorant alimentar verde.
Preparare marţipan: Se pun migdalele în apă fiartă şi se acoperă cam două minute. Se cojesc şi se pun apoi în apă rece, circa o oră. Pe foc mic se topeşte zahărul în apă, se adaugă zeama de lămâie, colorantul şi esenţa de vanilie, până când se omogenizează. Migdalele se scurg, se pun în blender împreună cu siropul de zahăr şi se macină foarte fin. Se ţine câteva ore la frigider (eventual de seara până dimineaţa), ca să devină un fel de aluat.
Preparare căpşune: Se pregăteşte gelatina, conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Căpşunele se spală, se curăţă de codiţe, se taie în două şi se amestecă într-un castron, cu gelatina. Acestea se împart în mod egal şi se aşază un strat pe farfurie sau în cupe. Peste căpşune se pune un fel de “pălărie” obţinută prin întinderea unei bucăţi de marţipan. Se ornează cu alte două-trei linguri de căpşune în gelatină.
Fructe glazurate cu mascarpone
Ingrediente: 100 g ciocolată brută dulce, 500 g căpşune proaspete, o cutie de mascarpone (250 g), o jumătate de cană de zahăr tos, două gălbenuşuri;
Preparare: Se topeşte ciocolata în bain-marie, iar căpşunele se spală foarte bine, fără să fie curăţate de codiţe şi se lasă să se scurgă de apă, într-o sită. Când s-a răcorit ciocolata, se iau căpşunele de codiţă şi se trec prin ciocolata neagră, apoi se aşază pe o tavă, ca să se întărească. Gălbenuşurile se mixează foarte bine împreună cu zahărul, iar apoi se adaugă crema mascarpone. Se continuă mixarea până când pasta devine consistentă ca o frişcă. Vasul se pune la frigider cam 30 de minute. La servire, căpşunele glazurate se pun pe un platou, iar crema mascarpone, în castronele. Fructele se ţin de codiţe şi se trec prin cremă înainte de a fi mâncate.
Tartă cu fructe
Ingrediente: Un pachet de aluat 7 Days pentru pateuri, 5 gălbenuşuri de ou, două plicuri de zahăr vanilinat, 100 g de zahăr tos, 50 g de făină albă, 430 ml lapte, 25 g unt, 500 g căpşune, 3 kiwi, două plicuri de jeleu transparent.
Preparare: Aluatul se lasă la dezgheţat şi apoi se desface. Gălbenuşurile, zahărul tos şi cel vanilinat se mixează bine, apoi se adaugă făina. Între timp, se fierbe laptele, apoi se încorporează treptat în crema cu ouă. Vasul se pune din nou la foc mic, iar crema se amestecă până devine mai consistentă. Atunci se dă la o parte de pe foc, se adaugă untul şi se lasă la răcit. Se taie aluatul pe dimensiunea dorită, se aşază în tavă, pe hârtie de copt şi se acoperă cu cremă, astfel încât să rămână liberă o margine de circa un centimetru. Se bagă în cuptorul încins, până se rumenesc marginile aluatului. Căpşunele se taie în jumătăţi, iar kiwi, în felii şi se aşază peste cremă, după ce s-a răcit prăjitura. Se prepară jeleul, conform instrucţiunilor de pe plic şi se acoperă cu el, în strat subţire, fructele şi marginea tartei. Prăjitura se serveşte rece.
Clătite cu dulceaţă
Ingrediente: 300 ml lapte, două linguriţe de zahăr, două ouă, 90-100 g de făină, sare, dulceaţă de căpşune, căpşune proaspete pentru decor.
Preparare: Se amestecă într-un vas ouăle, zahărul, făina, se adaugă puţină sare, apoi se subţiază cu lapte cât este nevoie, astfel încât să se obţină o compoziţie potrivită. Se poate subţia şi cu puţin sifon, dacă prima clătită iese prea groasă. Se unge tigaia cu foarte puţin ulei (se poate folosi o pensulă), se încinge şi se toarnă compoziţia cu polonicul, atât cât să acopere fundul tigăii. Se prăjesc pe ambele părţi. Se umplu cu dulceaţă şi se decorează după gust, cu sirop de căpşune sau cu frişcă.
Atenţie! Consumaţi-le doar dacă nu sunteţi alergici!
Sunt primele fructe roşii care apar pe piaţă şi e greu să rezişti parfumului şi aspectului lor tentant şi fragil. Pot fi consumate naturale, cu zahăr, aşa cum le pregătea bunica sau în tot felul de preparate dulci. Atenţie însă! Sunt interzise persoanelor alergice, deoarece pot provoca urticarie. Calităţile căpşunelor nu se opresc însă doar la gust şi la parfumul plăcut. Din punct de vedere nutritiv, aceste fructe sunt considerate uşoare şi sunt recomandate frecvent în curele de slăbire. Conţin doar 35 kcal/100 g şi au în compoziţie, în proporţie de 90%, apă. Bogate în vitaminele D şi C, 150 g de căpşune consumate zilnic pot asigura necesarul organismului.
Alegeţi-le pe cele parfumate
♦ Pentru a te bucura din plin de savoarea lor, alege căpşune proaspete, roşii, strălucitoare şi tari;
♦ Nu contează neapărat ca fructele să fie mari, ci, mai degrabă, parfumate;
♦ Se pot păstra în frigider, într-un vas închis sau în cutia de legume maximum trei zile, dar numai dacă nu sunt prea coapte;
♦ Dacă nu sunt preparate imediat, e de ajuns să fie spălate cu apă rece, cu tot cu codiţe, ca să nu-şi piardă savoarea şi vitaminele.
♦ Nu trebuie ţinute în apă, pentru că se înmoaie şi îşi pierd gustul;
♦ Puse la congelator nu-şi păstrează prospeţimea, dar pot fi folosite la prăjituri sau la prepararea cocktail-urilor de fructe.
Cocktail căpşune
Ingrediente: 500 g căpşune, 500 g iaurt, două-trei linguri de zahăr pudră, un plic de zahăr vanilinat, două portocale.
Preparare: Căpşunele se spală, se curăţă şi se taie cubuleţe. Se pasează şi se omogenizează împreună cu iaurtul, zahărul pudră şi zahărul vanilinat. Amestecul se mixează apoi, până se dizolvă zahărul. Se potriveşte la gust cu zeamă de portocale şi se mai amestecă puţin. Se lasă la rece o oră sau două şi se serveşte în pahare înalte. Se ornează cu felii de portocale sau cu o căpşună.
Prăjitură cu biscuiţi şi cremă de brânză
Ingrediente pentru cremă: 400 g de brânză dulce, 500 ml de frişcă lichidă, 300 g de ciocolată albă; pentru blat: două pachete de biscuiţi cu cacao (400 g), un pachet de unt sau margarină, două linguri de zahăr tos, un plic de zahăr vanilinat; 400 g de căpşune.
Preparare blat: Biscuiţii se trec prin maşina de tocat şi apoi se amestecă împreună cu zahărul untul şi zahărul vanilinat, până rezultă o compoziţie sfărâmicioasă. Aceasta se nivelează în tava sau cratiţa tapetată cu celofan, cu ajutorul unei linguri, iar apoi se bagă la frigider circa o oră.
Preparare cremă: Brânza dulce se pune într-un castron şi se mixează cu 250 ml de frişcă lichidă. Ciocolata se topeşte în bain-marie, se lasă să se răcorească şi se pune în castronul cu brânză împreună cu restul de frişcă. Se amestecă totul foarte bine, până capătă consistenţă, iar apoi se bagă la frigider o jumătate de oră. În acest timp se spală căpşunele şi se taie în două. Se scoate de la rece cratiţa şi se pune peste blat compoziţia cu brânză, iar deasupra, căpşunele. Se mai pune la rece câteva ore, apoi se scoate pe un platou, cu ajutorul celofanului. Se taie felii, ca tortul.
Tort rapid cu vanilie şi căpşune
Ingrediente: 500 g căpşune, 250 ml de lapte, un plic de zahăr vanilinat Bourbon, un plic de cremă pentru prăjituri cu gust de vanilie Dr. ţtker, o cană de sirop cu 3 linguri de zahăr şi esenţă de lămâie, 3 linguri de zahăr pentru prepararea cremei, un blat de tort mare, un plic de gelatină roşie.