Cuprins:
Despre Dunăre
Dunărea a fost la un moment dat o frontieră a Imperiului Roman, iar astăzi este fluviul care străbate cel mai mare număr de țări din lume: 10. În timp ce Nilul străbate 9 țări.
Provine din Germania și curge spre sud-est trecând prin Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Moldova și Ucraina, înainte de a se scurge în Marea Neagră.
Bazinul său de drenaj se extinde în alte nouă țări. Cele mai mari orașe de pe Dunăre sunt Viena, Budapesta, Belgrad și Bratislava, toate capitalele țărilor respective.
Alte șase capitale se află în bazinul Dunării: București, Sofia, Zagreb, Ljubljana, Sarajevo și Pristina. Al patrulea oraș ca mărime din bazinul său este München, capitala Bavariei, aflată pe râul Isar.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 11Încă din cele mai vechi timpuri, Dunărea a fost un drum comercial tradițional în Europa. Este legată de Marea Nordului prin Canalul Rin – Main – Dunăre, conectând Dunărea la Kelheim cu Main la Bamberg.
Are un bazin de colectare de peste 800.000 km2, adică 8% din teritoriul Europei.
Rețeaua hidrografică a bazinului dunărean
Este alcătuită din aproximativ 120 de râuri importante, dintre care cel mai lung este Tisu, iar afluentul cu debitul cel mai mare este Sava.
Bazinul Dunării repartizat pe țări
- România (29.9 %),
- Ungaria (11.7 %),
- Serbia (10.3 %),
- Austria (10.2 %),
- Germania (7.5 %)
- Slovacia (5.8 %),
- Bulgaria (5.2 %),
- Bosnia și Herțegovina (4.8 %),
- Croația (4.5 %),
- Ucraina (3.8 %),
- Republica Cehă (2.6 %),
- Slovenia (2.2 %),
- Elveția (0.32 %),
- Republica Moldova (0.29 %),
- Italia (0.15 %),
- Polonia (0.09 %).
De unde izvorăște Dunărea ce țări și orașe străbate
Dunărea izvorăște de sub vârful Kandel, din Munții Pădurea Neagră, Germania. Cu o lungime de 2.858 km, Dunprea trece prin 10 țări și patru capitale.
Care sunt ţările prin care trece Dunărea în ordinea traversării lor
- Germania
- Austria
- Slovacia
- Ungaria
- Croația
- Serbia
- România
- Bulgaria
- Republica Moldova
- Ucraina
Cele 4 capitale străbătute de Dunăre
- Viena, capitala Austriei
- Bratislava, capitala Slovaciei
- Budapesta, capitala Ungariei
- Belgrad, capitala Serbiei
Dunărea în România
Pe teritoriul României, cursul inferior al Dunării se desfășoară pe o distanță de 1075 de km între localitățile Baziaș și Sulina, făcând granița cu Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.
Cursul inferior al Dunării este împărțit în cinci secoare: defileul carpativ, sectorul sud-pontic, sectorul pontic oriental cu bălți, sectorul predobrogean și sectorul deltaic.
Este o importantă sursă de apă pentru agricultură, industrie și populație, dar are și o importanță deosebită pentru navigație, hidroenergie și piscicultură.
Află şi informaţii și despre fluviul Yangtze, dar și curiozități despre Fluviul Nil și despre râul Dâmbovița
Brațele Dunării
Bratele Borcea și Ostrov
Sunt aflate în dreptul localității Siliștea. Între Brațul Borcea, la vest, și Brațul Dunărea Veche, la est, în Valea Dunării, fluviul formează Balta Ialomiței. Cursul Brațului Borcea se întinde din dreptul localității Călărași până la Hârșova, trecând și prin Fetești.
Brațul Măcin Dunărea Veche
Format după localitatea Giurgeni este mai puțin navigat și separă Balta Brăilei de Dobrogea. Pe acest braț se află orașul Măcin.
Brațul Gogoșu
Este cel care se desparte de fluviu înspre malul românesc, în dreptul insulei Ostrovu Mare, al localităților Gogoșu și Balta Verde, din Mehedinți.
Brațul Cremenea sau Dunărea Noua
Are 11 km lungime și împreună cu brațul Vâlciu mărginește lacuri și bălți. Zona se numește Insula Mică a Brăilei. Între acest braț și Măcin se află Balta Brăilei.
Brațul Bala
Se formează în dreptul localității Izvoarele. Se mai numește și Brațul Rău. Are aproximativ 10 km lungime.
Brațul Vâlciu
Este un braț de est iar între el și brațul Măcin se află Insula Mare a Brăilei. Are aproximativ 40 de km lungime.
Brațul Calia
Începe de la Grapoeni și se termină la „Înalta Tensiune”, mărgining la vest câmpia Bărăganului, iar la est insula Calia. Are 10 km lungime.
Brațul Chilia
Este cel mai lung braț, are 120 km și debitul de aproximativ 60% din total. La vărsarea lui în mare există o deltă secundară care are trei brațe: Tătaru, Cernavoca, Babina și Musura, ultimul din ele fiind pe teritoriu ucrainian.
Brațul Sulina
Are 64 de km lungime și este folosit pentru navigație. După niște lucrări, lungimea brațului a scăzut de la 93 km la 64, iar volumul de apă scurs s-a dublat.
Brațul Sfântu Gheorghe
Este brațul mijlociu ca lungime, 108 km. La sud se desprind două canale. Este cel mai vechi braț și a suferit transformări prin tăierea a șase meandre, iar lungimea a scăzut la 70 km.
Dunărea – curiozități
- Delta Dunării a fost declarată rezervație a biosferei
- Este cea mai compactă suprafață de stufăriș
- Suprafața deltei crește anual cu 40 mp
- Ocupă locul 28 în lume din punct de vedere al debitului
- Este a treia zonă din lume în ceea ce privește biodiversitatea, cu peste 5000 de specii de plante și animale
- Șarpele rău este o specie protejată și este unul dintre cei mai lungi șerpi din Europa care se poate găsi în Delta Dunării
- Străbate 10 țări și patru capitale în drumul său
- La mică distanță de izvoare, Dunărea pierde o treime din apă, care se strecoară sub pământ și reapare la suprafață peste câțiva kilometri, alimentând Rinul
- Are o lungime totală de aproximativ 2.850 de kilometri
- Are un debit mediu de 7130 metri cubi pe secundă
Flora și fauna Dunării
În Delta Dunării trăiesc 327 de specii de păsări și se găsește cea mai mare colonie de pelicani din Europa.
Are cele mai mari întinderi de stufăriș din lume și se găsesc păduri de salcie, frasin, arin, plop.
Are cea mai întinsă suprafață de nuferi, care reprezintă o bună ascunzătoare pentru pești, broaște și diferite insecte.
Cel mai răspândit este nufărul galben, dar există și nuferi albi și roz. În deltă trăiesc peste 110 specii de pești, cel mai mare fiind somnul. Există aici păstrugă, morun, nisetru și sturioni de apă dulce, cum ar fi cega și viza.
Cascada Cailor – cum ajungi și ce mai poți vizita în apropiere
Vezi şi care sunt afluenții Dunării!