Fructul de durian poate atinge dimensiuni destul de mari și este foarte îndrăgit, mai ales în Asia de Sud-Est, în ciuda gustului neobișnuit și mirosului puternic.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Arborele de durian – unde se găsește

Arborii Durian pot crește până la 40 m înălțime, cu un trunchi drept și ramuri aproape orizontale în apropierea regiunii superioare a trunchiului. Scoarța este cenușie până la maro roșiatic, aspră și solzoasă. Frunzele sunt simple, ascuțite și cu o acoperire de solzi pe partea inferioară, care conferă aspectul caracteristic arămiu.

Arborele de durian

Florile sunt mari, albe, crem sau galbene, produse în ciorchini pe ramurile lemnoase. Fructele sunt mari, rotunde, verzi până la galbene și acoperite cu multe spini.

La coacere, fructul cade la pământ și se desparte în patru până la cinci segmente, expunând pulpa cărnoasă, galbenă care acoperă semințele. Fructul copt emite o aromă caracteristică puternică, ce poate fi neplăcută pentru multe persoane.

Fructul poate crește până la 30 de centimetri lungime și 15 cm în diametru și cântărește de obicei 1 până la 3 kilograme.

Ce gust are și cum se mănâncă un fruct durian

Pentru a amnevra un durian, care are coaja tare și țepoasă, este nevoie adesea mănuși sau mănuși pentru a vă proteja mâinile.

Durian – cum se mananca

Trebuie să tăiați coaja cu un cuțit și să o deschideți cu mâinile înainte de a îndepărta ușor pulpa de durian. Dacă coaja durianului este uscată acesta este vechi și mirosul este mai intens decât atunci când este proaspăt.

Apoi îl puteți mânca proaspăt singur, asociat cu orez sau ca ingredient în diferite feluri de mâncare. Deși este posibil să nu vă atragă deloc mirosul lui, acest fruct merită încercat.

Gustul durianului este o combinație ciudată de sărat, dulce și cremos la un loc.

Durianul are un gust dulce-sarat

Pulpa de durian se găsește, de asemenea, înghețată, ceea ce îi schimbă ușor textura.

De ce miroase durianul urât

Opiniile sunt împărțite în ceea ce privește fructul durian, tocmai din cauza mirosului. Unii oameni îl iubesc, în timp ce alții îl urăsc.

Mirosul este foarte puternic și a fost descris ca o combinație de sulf, fructe, miere și ceapă prăjită și putrezită.

Un studiu asupra compușilor aromatici din durian a găsit 44 de compuși naturali activi, inclusiv unii care contribuie la mirosurile de caramel, ou stricat, fructe și condimente de supă.

Mirosul fructului este atât de puternic încât este interzis în multe hoteluri și sisteme de transport public din Asia de Sud-Est.

Percepția asupra mirosului este însă diferită de la persoană la persoană, unii simt mai degrabă mirosul urât, alții susțin că percep prima dată mirosul dulce.

Beneficii și proprietăți

Durianul este foarte bogat în nutrienți în comparație cu majoritatea celorlalte fructe. Toate părțile plantei de durian – frunze, coajă, rădăcini și fructe – au fost utilizate în medicina tradițională malaeziană pentru tratarea diferitelor boli, inclusiv febră mare, icter și afecțiuni ale pielii.

Valori nutriționale pentru 250 de g durian

  • Calorii: 357
  • Grăsime: 13 grame
  • Glucide: 66 grame
  • Fibra: 9 grame
  • Proteine: 4 grame
  • Vitamina C: 80% din DZR
  • Tiamina: 61% din DZR
  • Mangan: 39% din DZR
  • Vitamina B6: 38% din DZR
  • Potasiu: 30% din DZR
  • Riboflavină: 29% din DZR
  • Cupru: 25% din DZR
  • Folat: 22% din DZR
  • Magneziu: 18% din DZR
  • Niacină: 13% din DZR

Aceste valori nutritive fac din durian unul dintre cele mai nutritive fructe din întreaga lume.

Este, de asemenea, bogat în compuși sănătoși ai plantelor, inclusiv antociani, carotenoizi, polifenoli și flavonoizi. Potrivit studiilor, mulți dintre aceștia funcționează ca antioxidanți.

Studiile sugerează că fructele de durian oferă următoarele beneficii pentru sănătate:

Poate reduce riscul de cancer

Antioxidanții săi pot neutraliza radicalii liberi care favorizează apariția cancerului. Într-un studiu de laborator, extractul de durian a împiedicat răspândirea unei tulpini de celule canceroase la sân.

Previne bolile de inimă

Mai mulți compuși din durian pot ajuta la reducerea nivelului colesterolului și a riscului de ateroscleroză sau întărirea arterelor.

Combate infecția

Coaja conține compuși care au proprietăți antibacteriene și anti-fungice.

Reglează nivelul zahărului din sânge

Durian are un indice glicemic (IG) mai mic decât multe alte fructe tropicale, ceea ce înseamnă că poate crește mai puțin nivelul zahărului din sânge.

Aceste studii arată potențiale beneficii, multe fiind făcute pe animale sau în laborator. Nu se pot face afirmații solide până când beneficiile durianului pentru sănătate nu sunt confirmate prin studii controlate la oameni.

Contraindicații

Consumul de durian în același timp cu alcoolul poate provoca probleme.

Studiile arată că acei compușii asemănători cu sulful din durian pot împiedica anumite enzime să descompună alcoolul, determinând creșterea rapidă a nivelului de alcool în sânge.

Acest lucru ar putea duce la simptome cum ar fi greață, vărsături și palpitații. Pentru a fi în siguranță, evitați să mâncați durian și să beți alcool în același timp.

Ce alte fructe exotice bogate în vitamine mai poți consuma

Urmărește-ne pe Google News