Crudităţi cu lămâie
Ingrediente: un sfert de varză albă şi unul de varză roşie, trei castraveciori, o legătură de ceapă verde, două fire de usturoi verde, un ardei gras roşu şi unul galben, trei linguri de ulei de măsline, o lămâie, sare.
Preparare: se spală şi se taie fideluţă varza şi ardeii şi se pun într-un castron. Castraveţii, curăţaţi de coajă, se taie rondele, ca şi firele de ceapă şi de usturoi. Se pune sare după gust, ulei, suc de lămâie şi se amestecă bine.
SALATE
Tzatziki
Ingrediente: un castravete, patru căţei de usturoi, 400 g iaurt, o lingură de ulei de măsline, sare, piper, câteva măsline pentru decor.
Preparare: se dă castravetele pe răzătoarea mare şi se amestecă, într-un castron, cu iaurtul, uleiul de măsline, usturoiul pisat, sare şi piper după gust. Se ornează cu măsline şi cu feliuţe de castravete.
Salată cu ţelină şi ton
Ingrediente: 100 g ton în ulei, o ceapă, un căţel de usturoi, câteva fire de pătrunjel şi de mărar, 100 g ţelină, o salată verde, o lămâie, o lingură de maioneză, sare şi piper.
Preparare: se curăţă şi se spală legumele şi zarzavaturile. Se dă ţelina pe răzătoarea mică, iar ceapa, mărarul, pătrunjelul şi salata se taie mărunt. Tonul se scurge de ulei şi se amestecă bine cu restul ingredientelor. Se condimentează după gust.
SUCURI
Limonadă
Ingrediente: o lămâie, 500 ml apă plată, o linguriţă de miere, câteva cuburi de gheaţă.
Preparare: stoarce o jumătate de lămâie şi feliază cealaltă jumătate, apoi pune sucul şi bucăţile în două pahare mari sau într-o halbă. Adaugă apă plată, o linguriţă de miere şi câteva cuburi de gheaţă, apoi amestecă bine.
Shake de fructe
Ingrediente: 200 ml de iaurt de băut, un fruct (banană, kiwi, căpşune).
Preparare: se curăţă fructul şi se pasează, apoi se mixează cu iaurtul, la viteză mare, circa două minute. Băutura se serveşte imediat, ornată cu o felie din fructul pe care îl are în compoziţie.
Suc de mere
Se curăţă patru mere de coajă şi de sâmburi şi se pun în storcătorul de fructe. Se adaugă puţină zeamă de lămâie şi se consumă proaspăt.
APERITIVE
Bărcuţe din ardei
Ingrediente: o roşie, 50 g ciuperci din conservă, un castravete, 50 g şuncă de pui, un ardei roşu, unul galben şi unul verde, trei beţe pentru frigărui, sare.
Preparare: se taie ardeii în două şi se scot seminţele, fără a se rupe codiţele. Se toacă roşia, ciupercile, castravetele şi şunca, se amestecă şi se sărează. Jumătate din fiecare ardei se taie în două, iar prin câte un sfert se trece o jumătate de băţ pentru frigărui, ca să arate precum o velă. Se umplu jumătăţile întregi cu amestecul mărunţit, apoi se înfig velele în mijloc, alternându-se culorile.
Cocktail de crudităţi
Ingrediente: o jumătate de ardei gras, un castravete, o roşie, trei linguri de iaurt natural, sare, piper.
Preparare: se curăţă şi se taie mărunt legumele, apoi se amestecă bine cu iaurtul. Se condimen-tează şi se serveşte rece, în pahare.
Bruschette
Ingrediente: 6 felii de pâine prăjită din comerţ, 4 roşii, 3 căţei de usturoi nou, ulei de măsline, oregano, sare.
Preparare: roşiile proaspete se taie cubuleţe, iar usturoiul se curăţă şi se taie mărunt, apoi se pun într-un vas cu puţin ulei de măsline şi un praf de sare şi se amestecă uşor. Compoziţia cu roşii şi usturoi se aşază pe feliile de pâine. Înainte de servire se presară oregano.
Cremă de brânză cu chipsuri
Ingrediente: o pungă de chipsuri, un pachet de brânză proaspătă de vaci, 50 g unt, două linguri de smântână, 50 g măsline negre fără sâmburi, sare.
Preparare: se face un amestec din brânză de vaci, unt lăsat la temperatura camerei şi smântână şi se potriveşte de sare. Crema se aşază pe o farfurie (ca un tortuleţ) şi se acoperă cu un strat de chipsuri zdrobite şi cu măslinele tăiate în patru. Pe mijloc se face o grămăjoară de chipsuri ceva mai mare. De jur-împrejur, crema se ornează cu chipsuri întregi, astfel încât să arate ca o floarea-soarelui.