Cuprins:
Când este echinocțiul de toamnă 2022
Echinocțiul de toamnă marchează sfârșitul verii astronomice și ziua în care începe sezonul de toamnă, în emisfera nordică.
Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe” care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”/”noctis” – „noapte.
În momentul echinocțiului de toamnă longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Aflându-se deci în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală cu cea a nopților.
De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.
Echinocțiul de toamnă 2022 are loc pe 23 septembrie la ora 4:04, ora României. Începând cu această dată, zilele vor fi din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi. Acest fenomen va dura până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă.
Vezi și: Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora și cum ne influențează
Când are loc echinocțiul de toamnă în următorii ani
- 2023- 23 septembrie, ora 9.50
- 2024 -22 septembrie, ora 15.44
- 2025 – 22 septembrie, ora 21.19
- 2026 -23 septembrie, ora 3.05
- 2027- 23 septembrie, ora 9.02
- 2028 – 22 septembrie, ora 14.45
Echinocțiul de toamnă 2022 – tradiții și superstiții
Potrivit tradiției, în popor se păstrează amintirea celebrării unui străvechi început de an. Obiceiurile și superstițiile sunt concentrate în jurul sărbătorii de Ziua Crucii. Cu această ocazie, se aduc la biserică flori și se împodobește crucea.
La țară, echinocțiul de toamnă reprezintă încheierea muncilor agricole și marcarea acestui eveniment prin sărbătoarea recoltelor. Sătenii obișnuiesc să ducă bucate din recoltă la preot pentru a fi sfințite.
Echinocțiul de toamnă este legat și de încheierea muncilor agricole și de sărbătorirea recoltelor. Acum se iau ultimele recolte și se fac provizii pentru sezonul rece. În această zi se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile. Este perioada ideală pentru a ne face planuri și pentru a ne regenera, precum natura.
Se spune că în această zi florile plâng pentru că venirea iernii înseamnă și sfârșitul lor. Pentru a avea flori în ghiveci care să reziste peste iarna trebuie să le ungi cu mir sfințit la o mănăstire și astfel vor rezista și pe timpul iernii la fereastră.
- Florile și frunzele de pe cruce se spune că sunt bune de leac, vindecă durerile de cap, durerile de dinți.
- De asemenea, în ziua în care începe sezonul de toamnă, la biserică se duc prune, care după ce sunt sfințite, se pot păstra timp îndelungat și pot vindeca bubele. Tradiția spune că ultimele fructe din pom trebuie lăsate pentru Mama Natură.
- De echinocțiu de toamnă, tradiția spune că este perioada ideală pentru a ne face planuri și pentru a ne regenera, precum natura.
Cum ne influențează echinocțiul de toamnă
Odată cu venirea toamnei, poate apărea, în anumite cazuri, astenia de toamnă care se manifestă prin stare de oboseală și lipsă de energie. Psihologii consideră că venirea toamnei este vinovată de această stare, care ar putea ține până la câteva săptămâni. Medicii specialiști nu au identificat cauza exactă a asteniei de toamnă. Cu toate acestea, se presupune că ar avea legătură cu aportul scazut de lumină naturală.
Odată cu echinocţiul de toamnă 2022, energia universală a planetei se schimbă. Balanţa aduce cu ea un alt tip de energie, ideal pentru manifestare şi gândire sau pentru meditaţie. Este o energie de factură pozitivă.
Zilele de toamnă care vor curge până la instalarea iernii astronomice reprezintă momentul oportun pentru a aduce echilibrul în toate aspectele vieții noastre. Toamna este un timp al destinderii, dar şi al deciziei şi al angajamentului.