Printre cele mai populare arome cu care sunt umplute eclerele sunt, fără îndoială, crema de vanilie, ciocolată și cafea. Toate aceste creme delicioase pot fi pregătite acasă împreună cu cojile de eclere clasice făcute în cuptor. Iată ce ai de făcut. Cum poți pregăti acasă eclere.
Cuprins:
Rețetă pentru eclere cu vanilie
Ingrediente pentru cojile de eclere
- 150 gr făină;
- 125 ml apă;
- 125 ml lapte;
- 100 gr unt;
- 5 ouă;
- Un praf de sare.
Ingrediente pentru crema de vanilie pentru eclere
- 500 ml lapte;
- 100 gr zahăr;
- 60 gr făină;
- 3 ouă;
- O păstaie de vanilie.
Cum se fac eclerele
Pune într-o cratiță laptele, apa, praful de sare și untul tăiat cubulețe și amestecă totul la foc mic până când untul se topește. Adaugă peste treptat și făina și amestecă energic, pentru a nu se forma cocoloașe și pentru ca aluatul să capete un aspect uniform. Amestecă foarte bine până când observi că apa din aluat începe să se evapore.
Când aluatul începe să se desprindă ușor de pe cratiță, oprește focul și lasă totul să se răcească pentru câteva minute. Pune aluatul răcit într-un bol, adaugă ouăle pe rând și amestecă, până obții de fiecare dată o compoziție omogenă. Pe măsură ce mixezi vei vedea că se conturează întreaga compoziție.
Îți recomandăm să încerci și o rețetă ușoară de cheesecake
Tot aluatul transfer-l într-un poș și tapetează o tavă de cuptor cu hârtie de copt. Transferă aluatul din poș sub forma unor linii și nivelează la capetele formei cu degetul pe care l-ai înmuiat în apă rece.
Pune tava cu cojile de eclere la cuptorul preîncălzit la 190 de grade C și lasă-le pentru 10 minute la temperatură mai mare, fără să deschizi deloc cuptorul, iar când observi că au început să se umfle, scade temperatura la 180 de grade și mai lasă-le înăuntru pentru 15-20 de minute, până când acestea s-au rumenit ușor.
După acest timp, deschide ușa cuptorului și înțeapă fiecare coajă de ecler într-un singur loc și mai lasă-le în cuptor pentru 15 minute maxim. Înțeparea cojilor este importantă pentru a obține coji goale la interior și crocante la exterior. Scoate tava cu cojile de ecler din cuptor și lasă-le să se răcească.
Cum se pregătește crema de vanilie pentru eclere
Într-un bol pune ouăle, făina și zahărul și amestecă-le bine până obții o cremă omogenă. Într-o cratiță adaugă laptele, crestează păstaia de vanilie pe mijloc și cu ajutorul unui cuțit scoate semințele din interior și adaugă-le peste lapte. Pune cratița la foc mediu până când laptele începe să fiarbă.
Oprește focul, scoate păstaia de vanilie și peste lapte adaugă amestecul de ouă cu făina. Încorporează totul încet și amestecă pentru a nu se forma cocoloașe. Pune din nou compoziția pe foc și amestecă până când aceasta se îngroașă și când crema este gata. Vei vedea că se desprinde ușor de pe pereții vasului, iar asta înseamnă că este gata.
Lasă crema de vanilie să se răcească și pune o folie alimentară direct peste ea, pentru a evita formarea unei cruste. Crema trebuie lăsată la temperatura camerei până când se răcește complet, după se transferă într-un poș.
Pregătește pentru masa de Crăciun și cea mai delicioasă ciocolată de casă
Începe să montezi eclerele. Taie cojile pe lateral, lăsând o margine prinsă, după care umple interiorul lor cu crema din poș. Eclerele cu vanilie sunt gata. Dacă preferi, le poți orna cu ciocolată albă topită sau cu puțină frișcă.
Rețetă eclere cu ciocolată
Ingrediente pentru cojile de eclere
- 125 gr făină;
- 90 ml apă;
- 90 ml lapte;
- 85 gr unt;
- 3 ouă;
- 15 gr zahăr;
- Un praf de sare.
Ingrediente pentru crema de ciocolată
- 250 ml lapte;
- 50 gr ciocolată;
- 50 gr zahăr;
- 25 gr amidon;
- 2 gălbenușuri;
- 25 gr unt;
- 1 linguriță extract de vanilie.
Mod de preparare
Pune într-o cratiță laptele, untul tăiat cubulețe, zahărul și sarea și lasă-le la foc mic până când untul se topește și compoziția începe să fiarbă. Când este untul topit, adaugă și făina și amestecă până obții o compoziție omogenă. Mai lasă pe foc pentru un minut, după care pune compoziția deoparte să se răcească puțin.
Cu ajutorul unui mixer, încorporează treptat câte un ou pe rând. Când ai terminat de adăugat ouăle, la final trebuie să obții un aluat consistent, dar moale, care să fie ușor modelat cu poșul. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade, iar într-o tavă pentru cuptor se pune hârtie de copt.
Știi cum se face amandina?
Cu ajutorul unui poș poți forma eclerele, fiecare cu o lungime de aproximativ 8 cm. Se da tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute sau până când cojile de eclere devin aurii.
Între timp, poți pregăti crema. Laptele se amestecă cu 30 de gr de zahăr și cu amidonul și se pune pe foc. Se taie păstaia de vanilie pe lungime, se adaugă semințe și se lasă până ajunge în punctul de fierbere. Într-un bol separat se amestecă zahărul cu gălbenușurile.
Laptele fierbinte se adaugă peste gălbenușuri și se amestecă bine totul. Se pune din nou totul la fiert și se amestecă în continuu până când compoziția începe să se îngroașe.
Se dă vasul deoparte și se lasă să se răcească timp de 2-3 minute, după care se poate adăuga treptat ciocolata topită, timp în care se amestecă cu telul pentru a se omogeniza compoziția.
După ce s-au răcit, eclerele pot fi umplute cu ajutorul poșului cu crema de ciocolată. Se face o gaură pe partea laterală a fiecărui ecler și se adaugă crema. Eclerele pot fi unse și cu cremă de ciocolată deasupra și se lasă să se răcească bine înainte de servire.
Află și care este cea mai bună rețetă de negresă
Rețetă pentru eclere cu cafea și glazură de ciocolată
Ingrediente pentru cojile de eclere
- 250 ml apă;
- 150 gr făină;
- 100 gr unt;
- 4 ouă;
- Un vârf de sare.
Ingrediente pentru crema de cafea
- 500 ml lapte;
- 200 gr frișcă;
- 125 gr zahăr;
- 2-3 linguri de cafea;
- 4 gălbenușuri;
- 40 gr amidon de porumb;
- O esență de cafea;
- Un vârf cuțit de sare.
Ingrediente pentru glazura de ciocolată
- 150 gr ciocolată;
- 75 ml apă;
- 75 gr zahăr.
Mod de preparare
Într-o cratiță se amestecă untul pe care l-ai tăiat cubulețe cu apa și sarea și se pune totul pe foc. Când untul s-a topit, se adaugă făină și se amestecă repede pentru a evita formarea cocoloașelor. Se amestecă bine până când aluatul începe să se desprindă de pe marginile vasului. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească, după care se adaugă câte un ou pe rând și se mixează bine. Se amestecă bine până se obține un aluat consistent, dar cremos.
Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade și pe o tavă pe care ai tapetat-o cu hârtie de copt se formează eclerele cu ajutorul unui poș. Acestea pot avea o lungime de aproximativ 8 cm. Se pune tava la cuptor pentru 20 de minute la 200 de grade C, după care se dă temperatura la 180 de grade C pentru încă 10 minute. Se scot cojile de ecler din cuptor și se lasă să se răcească.
Între timp, se pregătește crema. Cafeaua solubilă se dizolvă în lapte, se adaugă esența de cafea și se pune totul într-o crăticioară care se lasă la foc mic până când se încălzește bine laptele.
Învață cum să faci acasă gogoși pufoase
Se mixează gălbenușurile cu zahărul până își dublează volumul, apoi se adaugă amidonul și se omogenizează compoziția. Laptele cald se adaugă treptat peste crema de gălbenușuri și se amestecă. Se mai pune totul la foc mic pentru aproximativ 5 minute. Se ia de pe foc și se acoperă cu o folie de plastic pentru a nu se forma crustă. După ce crema s-a răcit, se amestecă cu frișca.
Pentru glazura de ciocolată se amestecă apa cu zahărul și se pun la foc mic. Când zahărul s-a topit, se adaugă ciocolata tăiată cubulețe și se amestecă până ce aceasta s-a topit. Se stinge focul și se lasă să se răcească.
Cojile de eclere se taie în două pe lungime, iar partea superioară a fiecăruia se trece prin glzura de ciocolată, după care se așază pe un grătar și se lasă să se scurgă și să se răcească.
Pe cealaltă parte a eclerelor se pune crema de cafea și deasupra se adaugă căpăcelul glazurat. Eclerele se mai lasă la rece pentru aproximativ 2 ore înainte de a le servi.
Sursă foto: Shutterstock.com