Istoria eclipselor de Soare în România

Eclipsele parțiale de Soare sunt fenomene destul de frecvente, care pot să fie observate la un interval de aproximativ 2-3 ani, din diverse zone ale țării. Ultima a avut loc la 25 octombrie 2022, iar în acest an vor fi două astfel de fenomene: una în luna martie, iar cea de-a doua în septembrie. În ultimii aproape douăzeci de ani, locuitorii României au avut ocazia să observe șase astfel de evenimente, însă doar unul a avut un grad semnificativ de acoperire.

La 4 ianuarie 2011, Soarele a fost acoperit în proporție de 76%, marcând cea mai spectaculoasă eclipsă parțială din această perioadă. Spre comparație, eclipsa parțială din 20 martie 2015 a avut un grad de acoperire de doar 55%. În următoarele două decenii, pe teritoriul țării noastre vor putea fi urmărite șapte eclipse parțiale solare. Dintre acestea, una se remarcă în mod deosebit. Este vorba despre cea care se va petrece la 1 iunie 2030, în București, când Soarele va fi acoperit în proporție de 83%. Astronomii spun că acesta va fi un eveniment ceresc mult mai spectaculos comparativ cu cele mai recente eclipse vizibile de la noi, potrivit site-ului oficial al Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Sondaj Verifield la comanda lui Nicușor Dan. George Simion rămâne favorit, surpriză uriașă pe locul 2
Recomandări
Sondaj Verifield la comanda lui Nicușor Dan. George Simion rămâne favorit, surpriză uriașă pe locul 2

În schimb, pentru a asista la o eclipsă totală, este nevoie să treacă și 80 de ani, astfel că, pe parcursul ultimului mileniu, doar 13 astfel de eclipse au fost vizibile din România. Locuitorii din sudul țării care au trăit în a doua jumătate a secolului al XX-lea au avut șansa rară de a vedea două fenomene astronomice de acest gen.

Pe 15 februarie 1961, a avut loc o eclipsă totală de Soare care a traversat sudul României, acoperind orașe precum București, Craiova, Ploiești, Constanța, Tulcea, Brăila, Tr. Măgurele și Sulina. Aceasta a fost vizibilă două minute și zece secunde.

Pe 11 august 1999, țara noastră a fost punctul cu cea mai bună vizibilitate din Europa a eclipsei totale de atunci. Bucureștiul a fost singura capitală europeană aflată exact pe linia centrală a benzii de totalitate, apogeul fenomenului având loc la ora 11:07. Următoarea eclipsă totală de Soare vizibilă de pe teritoriul țării va avea loc la 3 septembrie 2081.

Ce este o eclipsă de Soare

Soarele, steaua centrală a Sistemului Solar, joacă un rol esențial în susținerea vieții pe Pământ, furnizând căldura și lumina necesare. Mișcarea Lunii în jurul Pământului și a acestuia în jurul Soarelui creează condițiile pentru apariția eclipselor de Soare și de Lună.

Două dosare penale după ce jandarmii din Vaslui au spart petrecerea polițiștilor din clubul unui „cunoscut consumator de droguri”
Recomandări
Două dosare penale după ce jandarmii din Vaslui au spart petrecerea polițiștilor din clubul unui „cunoscut consumator de droguri”

O eclipsă de Soare se produce exclusiv în timpul fazei de Lună Nouă, adică atunci când Luna se interpune între Pământ și Soare, blocând parțial sau total lumina solară pentru observatorii de pe Pământ, aflăm de pe Planetary.org. Acest fenomen depinde de alinierea precisă a celor trei corpuri cerești și de distanțele dintre acestea.

Eclipsele solare se împart în patru categorii: parțiale, inelare, hibride și totale. Anual, Pământul poate fi martorul a două până la cinci astfel de evenimente, fiecare având propriile caracteristici și condiții de vizibilitate. Într-un an pot avea loc între două și cinci astfel de evenimente, însă doar două dintre ele pot fi eclipse totale. Dacă umbra Lunii nu atinge centrul Pământului, avem de-a face cu o eclipsă necentrată.

Fiecare eclipsă de Soare poate fi observată doar din anumite regiuni ale globului, iar zona în care eclipsa totală de Soare este vizibilă nu depășește, de obicei, 200 de kilometri lățime, ceea ce face ca aceste fenomene să fie relativ rare. Deși Luna este de aproape patru ori mai mică decât Soarele, datorită proximității sale față de Pământ – situată la aproximativ 385.000 de kilometri distanță – cele două corpuri cerești par să aibă dimensiuni similare pe cer. Această iluzie optică face posibile eclipsele totale.

Verdictul istoric împotriva lui Le Pen provoacă un cutremur politic în Franța. „Este o declarație de război din partea Bruxelles-ului”
Recomandări
Verdictul istoric împotriva lui Le Pen provoacă un cutremur politic în Franța. „Este o declarație de război din partea Bruxelles-ului”

Cum ne afectează eclipsele solare

Impactul eclipselor solare asupra oamenilor poate avea o serie de efecte și poate fi analizat din mai multe perspective, după cum urmează:

Efecte fizice și biologice – în timpul unei eclipse, blocarea luminii solare poate duce la o scădere temporară a temperaturii cu câteva grade, afectând mediul înconjurător și provocând schimbări minore în comportamentul animalelor și plantelor, potrivit NASA. De asemenea, lumina influențează secreția de melatonină, hormonul somnului, iar întunericul brusc în timpul unei eclipse poate afecta temporar ceasul biologic, ceea ce poate afecta ritmul circadian. Unele animale, în special păsările și insectele, pot deveni dezorientate, crezând că se apropie noaptea.

Efecte psihologice și emoționale – în trecut, eclipsele erau interpretate ca semne rele sau avertismente divine. Chiar și astăzi, unii oameni pot resimți anxietate sau o stare de neliniște în timpul unui astfel de fenomen. În același timp, unii oameni percep eclipsa ca pe un moment de conexiune profundă cu universul, iar observarea acestui fenomen poate genera emoții puternice.

Influențe culturale și spirituale – în astrologie, eclipsele solare sunt considerate momente de schimbare, de transformare și noi începuturi. Totodată, de-a lungul istoriei, eclipsele au fost asociate cu mituri și credințe populare, unele culturi considerându-le semne de rău augur, în timp ce altele le privesc ca pe oportunități de reflecție și reînnoire spirituală.

Nu în ultimul rând, pentru a observa eclipsa în condiții de siguranță este esențial să folosești ochelari speciali de eclipsă sau filtre solare certificate, deoarece, dacă vei privi direct la Soare fără protecție adecvată, vei putea suferi leziuni grave ale retinei și, implicit, îți vei putea pierde vederea.

Eclipsa de Soare parțială explicată

O eclipsă parțială de Soare este fenomenul care are loc atunci când Luna nu reușește să acopere complet discul solar, din cauza alinierii imperfecte a celor trei corpuri cerești. În astfel de situații, o parte din Soare rămâne vizibilă, iar gradul de acoperire variază în funcție de poziția observatorului și de condițiile astronomice specifice.

Eclipsă parțială de Soare – 29 martie 2025 - Imagine cu o eclipsă parţială de soare, în care luna coperă aproape jumătate din discul solar.
Eclipsa parţială de Soare din 29 martie 2025 va putea fi observată de pe teritoriul a 85 de țări de pe glob

Uneori, Luna acoperă o foarte mare parte din Soare, astfel că eclipsa parțială arată aproape ca o eclipsă totală. Mărimea zonei eclipsate poartă denumirea de magnitudinea eclipsei, relatează TimeandDate.com. Acest fenomen poate fi observat de regulă dintr-o zonă extinsă a globului, în special din regiunile aflate în afara benzii de totalitate.

În peste un deceniu și jumătate, România a fost martoră la șase eclipse parțiale de Soare dintr-un total de zece care s-au produs la nivel global. Așa cum am mai precizat, cea mai recentă eclipsă parțială s-a produs pe 25 octombrie 2022 și a avut o durată diferită, în funcție de regiune. Spre exemplu, în nord-vestul țării, a fost vizibilă două ore și 18 minute, în nord-est a durat două ore și 26 de minute, iar în Capitală a durat două ore și 21 de minute. Următoarea eclipsă parțială de Soare va fi la sfârșitul lunii martie.

Când va avea loc eclipsa parțială de Soare în 2025

Următoarea eclipsă de Soare va avea loc în ziua de sâmbătă, 29 martie 2025, și va fi una parțială, marcând al doilea astfel de eveniment al anului. Aceasta va putea fi observată de pe teritoriul a 85 de țări de pe glob, din nord-estul Americii de Nord, Groenlanda, nord-vestul Africii și nord-vestul Asiei și Europa, inclusiv din România.

La noi va fi vizibilă doar în partea de nord-vest, unde discul solar va fi acoperit într-o proporție infimă, de cel mult 1%, zonele sudice, centrale și estice ale țării neavând parte de eclipsă. Fenomenul face parte dintr-o succesiune periodică de eclipse solare care se repetă o dată la aproximativ 177 de zile și 4 ore, alternând între nodurile orbitei lunare.

În același timp, eclipsa solară care va avea loc la finalul acestei săptămâni aparține ciclului Saros 149, un ciclu ce revine la un interval de aproape 18 ani și 11 zile și cuprinde 71 de eclipse, notează EarthSky.org. Din punct de vedere astrologic, această eclipsă de Soare coincide cu faza de Lună Nouă în zodia Berbec, simbolizând încheierea unui ciclu și debutul unuia nou. Se spune că eclipsele aduc schimbări semnificative, evenimente predestinate și o mai mare claritate asupra direcției viitoare.

Când va fi atins punctul maxim al eclipsei

Fenomenul eclipsei parțiale va debuta în sud-vestul României în jurul orei 13:00, cu penumbra Lunii deplasându-se treptat spre nord-est. La scurt timp după aceea, la 13:07, eclipsa va deveni vizibilă și în nord-vestul țării. În regiunile aflate în apropierea marginii sudice a penumbrei lunare, începutul eclipsei va fi semnificativ mai târziu. Astfel, locuitorii din sud-vest o vor putea observa de la ora 13:20, în timp ce în nord-estul României fenomenul va începe nouă minute mai târziu. Punctul maxim al eclipsei va fi atins în intervalul 13:20-13:30, acesta fiind diferit în funcție de poziția geografică.

Magnitudinea maximă a eclipsei parțiale va varia între 0.00 (0% grad de acoperire), în zonele aflate la periferia penumbrei, și 0.04 (4%), în vestul țării. În Satu Mare, de exemplu, vârful fenomenului va fi atins la ora 13:26, când Soarele se va afla la o altitudine de 44°, iar magnitudinea eclipsei va fi de aproximativ 3,6%. Durata eclipsei va fi foarte scurtă. Spre exemplu, la Oradea, aceasta se va desfășura pe parcursul a doar 36 de minute. Ultima etapă a eclipsei pe teritoriul României se va încheia între orele 13:23 și 13:46, în funcție de regiune, informează Astro-info.ro.

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, ce casă frumoasă!! Andra și Cătălin Măruță au dat luxul și opulența pe o casă simplă, elegantă, cu piese de mobilier în culori naturale și decorațiuni vesele. GALERIE FOTO
Unica.ro
Wow, ce casă frumoasă!! Andra și Cătălin Măruță au dat luxul și opulența pe o casă simplă, elegantă, cu piese de mobilier în culori naturale și decorațiuni vesele. GALERIE FOTO
Laura Vicol nu s-a mai putut stăpâni după ce s-a spus că ar face nunta în secret cu Sorin Grindeanu: „Bine că nu e Călin Georgescu...” De nebănuit ce a urmat apoi
Viva.ro
Laura Vicol nu s-a mai putut stăpâni după ce s-a spus că ar face nunta în secret cu Sorin Grindeanu: „Bine că nu e Călin Georgescu...” De nebănuit ce a urmat apoi
Fiica Andreei Esca, în cea mai obraznică ținută purtată vreodată! Dar stai să o vezi pe Gabriela Oțil. Soția lui Dani NU și-a mai pus fustă și a ridicat pulsul la un eveniment de mare calibru
Libertateapentrufemei.ro
Fiica Andreei Esca, în cea mai obraznică ținută purtată vreodată! Dar stai să o vezi pe Gabriela Oțil. Soția lui Dani NU și-a mai pus fustă și a ridicat pulsul la un eveniment de mare calibru
SUA, „o țară ostilă”. Tot mai mulți turiști, oameni de cultură sau performeri evită călătoriile în Statele Unite
Adevarul.ro
SUA, „o țară ostilă”. Tot mai mulți turiști, oameni de cultură sau performeri evită călătoriile în Statele Unite
Mario Fresh face noi dezvăluiri despre despărțirea de Alexia Eram. Ce a mărturisit artistul chiar pe scenă, în timpul unui concert: „Am suferit mult. Am..."
Elle.ro
Mario Fresh face noi dezvăluiri despre despărțirea de Alexia Eram. Ce a mărturisit artistul chiar pe scenă, în timpul unui concert: „Am suferit mult. Am..."
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Mihai, salvamontistul sfâşiat de urs în Predeal, mai avea 300 m până acasă. Infarctul l-ar fi salvat din ghearele morţii
Observatornews.ro
Mihai, salvamontistul sfâşiat de urs în Predeal, mai avea 300 m până acasă. Infarctul l-ar fi salvat din ghearele morţii
Horoscop 1 aprilie 2025. Capricornii sunt mai înclinați către plăceri, ceea ce poate fi un lucru bun, pentru că îi îndeamnă să facă ceea ce le place
HOROSCOP
Horoscop 1 aprilie 2025. Capricornii sunt mai înclinați către plăceri, ceea ce poate fi un lucru bun, pentru că îi îndeamnă să facă ceea ce le place

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI