Cuprins:
În ultimii ani, păstăile cu boabe de edamame au început să fie căutate și pe plaiurile mioritice, odată ce bucătăria asiatică a devenit tot mai apreciată și mai accesibilă și la noi.
Ce sunt edamamele?
Edamamele sunt, de fapt, păstăi de soia verde, imatură. În țările asiatice există o adevărată tradiție în privința lor, asta pentru că boabele de soia verde se pot culege doar în câteva zile pe an. Apoi, acestea se maturizează. În România, păstăile de edamame sunt mai puțin cunoscute, însă acestea sunt foarte populare în Asia, în special în bucătăria chineză, japoneză, indoneziană sau coreeană.
Edamame – cum se mănâncă
Edamame sau soia verde se găsesc în comerț sub formă de boabe proaspete, dar și cu tot cu păstaie, prefierte și congelate. Păstaia de edamame este fibroasă și tare, deci nu se mănâncă, însă boabele sunt fragede în interior, cu un înveliș crocant.
Așadar, boabele de soia verde sunt diferite de cele de soia tradiționale, uscate și dure când ajung la maturitate. Gustul edamamelor este asemănător celui de nucă.
Pentru a se mânca, păstăile de edamame pot fi fierte sau gătite la abur, în apă sărată. Timpul de fierbere este de aproxomativ 1-3 minute pentru boabele mici de edamame și până la 6-8 minute pentru cele mai mari.
Edamamele pot fi mâncate simple sau în diverse combinații și rețete culinare.
Edamame – beneficii și proprietăți
Edamamele sunt o sursă importantă de nutrienți esențiali unei bune funcționări a organismului. Conțin proteine, fibre, acizi grași omega 3 și omega 6, vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamine din grupa B-urilor (B1, B2, B3, B5), magneziu, potasiu, zinc, fosfor.
O singură ceașcă de edamame conține 12 grame de proteine, soia verde fiind o proteină vegetală completă. Aceasta conține toți cei nouă aminoacizi care se regăsesc și în surse animale.
Ajută sistemul imunitar
Datorită vitaminelor, antioxidanților și mineralelor, edamamele pot să îmbunătățească și ele funcționarea sistemului imunitar, făcându-ne mai puțin vulnerabili în fața îmbolnăvirilor.
Mențin sănătatea inimii
Edamamele fac parte din alimentele care îmbunătățesc nivelul insulinei și țin sub control nivelul de zahăr din sânge, făcându-ne mai puțin vulnerabili în fața diabetului și bolilor cardiovasculare.
Ajută digestia
Acestea aduc un plus de fibre, foarte importante pentru un sistem digestiv sănătos, dar și pentru detoxificarea organismului. Pentru a nu te expune riscului de balonare din cauza consumului de edamame, ideal este să consumi mai întâi cantități mici, ca să vezi cum reacționează organismul.
Mențin sănătatea plămânilor
Există studii care au demonstrat că persoanele care consumă regulat produse pe bază de soia sau înrudite cu aceasta se vor bucura de o sănătate mai bună a plămânilor și vor fi mai puțin expuse crizelor severe de astm. Edamamele conțin genisteină, cu rol antiinflamator, ideală pentru a reduce afecțiunile de la nivelul tractului respirator inferior.
Oase puternice
Conțin vitamine și minerale precum fosforul, calciul, fierul, vitamina K, vitamina E, așadar, edamamele pot favoriza dezvoltarea sănătoasă a oaselor.
Edamame în dietă
Edamamele sunt o sursă de proteine vegetale, care joacă un rol important în controlul greutății. În plus, acestea sunt bogate în fibre și sărace în calorii, fiind sățioase.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de edamame
- Calorii 121
- Lipide totale 5 g
- Lipide saturate 0,6 g
- Lipide polinesaturate 2,2 g
- Lipide mononesaturate 1,3 g
- Lipide trans 0 g
- Sodiu 6 mg
- Potasiu 436 mg
- Carbohidrați 10 g
- Fibre alimentare 5 g
- Zahăr 2,2 g
- Proteine 11 g
- Vitamina C 6,1 mg
- Calciu 63 mg
- Fier 2,3 mg
- Vitamina B6 0,1 mg
- Magneziu 64 mg
Rețete cu edamame
Edamamele pot fi mâncate simple, cu doar puțină sare, pe post de gustare sau încorporate în diverse rețete culinare. Pot fi făcute cu usturoi, adăugate în salate, supe, mâncăruri de legume, paste și sendvișuri.
Gustare hrănitoare cu edamame
Cea mai simplă modalitate de a prepara edamame este fierbea acestora, în puțină apă sărată. Sunt o gustare delicioasă, dar și foarte hrănitoare.
Ingrediente:
- 500 g edamame congelate
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
Pune păstăile în apă care a dat în clocot și lasă-le să fiarbă timp de aproximativ de 5 minute. Se scurg de apă și se servesc curățate de teacă. Le poți adăuga sare și piper după gust.
Salată cu edamame
Ingrediente:
- o cană edamame congelate
- o cană apă
- 1 /2 cană boabe de fasole din conservă
- o lingură de porumb
- un ardei roșu
- două linguri ulei de măsline
- 1/4 cană zeamă de lămâie
- 1/4 cană frunze de pătrunjel
Mod de preparare:
Se pun la foc, la un loc, edamamele și frunzele de pătrunjel. După ce acestea sunt fierte, se scurg și se adaugă boabele de fasole, porumbul, ardeiul tăiat, zeama de lămâie și uleiul de măsline. Se adaugă sare și piper după gust.
Piure de edamame
Ingrediente:
- 500 g edamame congelate
- 3 căni supă de legume
- 1/2 cană iaurt grecesc
- sare și piper
Mod de preparare:
Se pun într-o cratiță supa de legume și edamamele și se fierb 5-6 minute. Se scurg de apă și se păstrează jumătate din supa în care au fiert. Se pun în blender boabele, apoi se încorporează supa rămasă și iaurtul. Se adaugă sare și pier după gust.
Supă cu edamame și ceapă verde
Ingrediente:
- 200 g edamame
- 200 g mazăre
- 500 ml supă de legume
- 5 fire de ceapă verde
- un pumn de frunze de busuioc proaspăt
- 200 ml de lapte vegetal
Mod de preparare:
Ceapa se spală și se toacă mărunt. Edamamele, mazărea și ceapa se pun la fiert timp de 5-7 minute. Adaugă peste aceste ingrediente busuiocul și laptele vegetal. Jumătate din cantitatea de legume va fi pusă în blender, în timp ce restul vor fi păstrate întregi. Se combină legumele date prin blender și cele rămase întregi și supa este gata.
Edamame cu usturoi
Ingrediente:
- opungă edamame congelate
- 4 căței de usturoi
- o linguriță ulei de susan
- o linguriță ulei de măsline
- o linguriță susan
- 1/2 linguriță chilli
- sare
Mod de preparare:
Într-o oală cu apă clocotind și sare adăugați edamamele și lăsați pentru 3-4 minute. Separat, într-o tigaie pe foc, puneți uleiurile, usturoiul zdrobit, sare, piper și chilli. Când începe să sfârâie, adăugați edamamele scurse de apă. Sotați, la foc mare, pentru 1-2 minute. Opriți focul. Edamamele sunt gata de servit. Presărați susan deasupra.
Încearcă mai multe retete cu soia delicioase
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!