Cuprins:
Fenilefrina în pastilele de răceală: Ineficiență dovedită de experți
Ieri, autoritățile americane din sănătate au propus eliminarea medicamentelor cu fenilefrină, afirmând că „nu sunt eficiente” și reprezintă o risipă de bani.
Ei susțin că fenilefrina, un decongestionant administrat oral, nu ajută la ameliorarea simptomelor de congestie nazală.
Într-o mișcare care ar putea afecta industria medicamentelor, oficialii americani din domeniul sănătății au propus retragerea completă a medicamentelor orale care conțin fenilefrină.
Dr. Patrizia Cavazzoni, directorul Centrului de Evaluare și Cercetare a Medicamentului al FDA, a spus: „Fenilefrina nu este eficientă ca decongestionant nazal”.
Pastilele de răceală cu fenilefrină nu sunt eficiente
Și cercetătorii din Marea Britanie susțin că aceste pastile pentru răceală și gripă nu fac ceea ce promit.
Profesorul Ron Eccles, de la Universitatea Cardiff, a afirmat anterior că „fenilefrina administrată pe cale orală nu este eficientă”, fiind metabolizată în intestin și ficat înainte de a ajunge la nas.
În schimb, spray-urile nazale sunt mult mai eficiente pentru decongestionare, iar efectul durează și opt ore.
De aceea, mai multe medicamentele populare pentru răceală și gripă ar trebui retrase, deoarece nu oferă ameliorare reală.
Dr. Leyla Hannbeck CEO al Independent Pharmacies Association a declarat: „Este timpul ca autoritățile de reglementare să intervină și să-și ofere îndrumări pentru a ajuta toți farmaciștii să ia decizia profesională corect informată.”
„Dezbaterea despre eficacitatea fenilefrinei ca decongestionant oral se desfășoară de ceva timp și acum știința pare să demonstreze că nu este eficientă, în timp ce există o mulțime de alte produse disponibile pentru congestia nazală”, a adăugat experta.
„Nu au fost identificate noi probleme de siguranță”
Însă autoritățile din Marea Britanie, inclusiv Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Asistență medicală (MHRA), nu au evaluat deocamdată retragerea pastilelor de răceală cu fenilefrină.
„Nu au fost identificate noi probleme de siguranță”, a spus Dr. Alison Cave de la MHRA.
„Siguranța pacienților este prioritatea noastră principală. Toate datele disponibile sunt luate în considerare cu atenție atunci când se autorizează orice medicament și continuăm să monitorizăm îndeaproape toate medicamentele pentru siguranța și eficacitatea după autorizare, pentru a ne asigura că beneficiile depășesc orice risc. Nu au existat noi probleme de siguranță identificate cu produsele care conțin fenilefrină și oamenii pot continua să utilizeze conform instrucțiunilor.”, a spus aceasta.
„Dacă aveți îngrijorări cu privire la un medicament pe care îl luați, vă rugăm să solicitați sfatul unui profesionist din domeniul sănătății”, completează Dr. Alison Cave.
Producătorii susțin că fenilefrina ușurează nasul înfundat prin reducerea umflarea vaselor de sânge mici care stau în interiorul nărilor, făcând mai mult spațiu pentru trecerea aerului.
Totuși, cercetările recente arată că eficiența sa este discutabilă. Experții recomandă utilizarea de spray-uri nazale pentru un efect rapid și eficient.
Ce spun studiile
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) revizuiește utilizarea fenilefrinei din martie 2023.
Dr. Patrizia Cavazzoni a declarat că FDA propune eliminarea fenilefrinei orale, afirmând că nu este eficientă ca decongestionant nazal.
Aceasta este deocamdată doar o propunere și nu va afecta imediat medicamentele. FDA caută acum opinia publicului. Dacă evaluarea confirmă ineficacitatea, se va emite o comandă finală pentru eliminarea fenilefrinei din medicamentele fără prescripție.
Producătorii vor avea timp să reformuleze sau să elimine produsele cu fenilefrină.
Propunerea se bazează pe eficacitatea, nu pe siguranță, informează Centrul de Evaluare și Cercetare a Medicamentului al FDA.
„Rolul FDA este de a se asigura că medicamentele sunt sigure și eficiente.”, spune Dr. Patrizia Cavazzoni.
În 2014, Institutul Cochrane a concluzionat că nu există dovezi clare privind eficiența medicamentelor pentru tusea acută.
În 2015, un studiu a arătat că fenilefrina nu era mai eficientă decât un placebo pentru congestia nazală.
Medicamentele pentru răceală și gripă sunt disponibile fără rețetă în țara noastră. Mulți români aleg să le folosească fără a consulta un medic.