„Nu știu dacă ați observat, dar chiar aici, la o masă alăturată, stă domnul Götz Teutsch, cel mai mare violoncelist al Filarmonicii din Berlin. Or, dumneavoastră trebuie să știți cam care e nivelul Filarmonicii din Berlin. În fond, eu din acest motiv sunt aici, acum: peste câteva ore voi vorbi la dezvelirea stelei lui Götz Teutsch de pe Aleea Celebrităților (din Parcul Cetății din Sibiu – n.r.)”, i-a spus Hurezeanu reporterului Europei Libere, în timpul discuției de la Sibiu.
„Vă voi spune o poveste extraordinară despre el. În urmă cu mulți ani, în anii ’60, când era încă elev la o școală de muzică, în București, locuia undeva la Sala Palatului, în gazdă. Și vă dați seama că după ore el exersa, seara, la violoncel. Or, dumneavoastră știți cum erau blocurile comuniste: pereți subțiri, ieftini, se auzea tot de jur-împrejurul apartamentului. Practic, așa și erau făcute: special să se audă, dacă înțelegeți la ce mă refer”, a relatat ambasadorul.
Și a continuat: „Și tot repeta el așa, la violoncel, când bate cineva tare la ușă. Se duce micuțul Teutsch și deschide. Și, pentru că mergea, o dată pe săptămână, să vadă Orchestra «Barbu Lăutaru», își dă imediat seama cine era la ușă. «Bună seara», zice doamna. «Măi, copile, cine cântă la voi în casă la violoncel?». La care ăsta micu’ zice: «Eu, doamna Maria Tănase! Dar cum ați ajuns aici, la mine?» Și Maria Tănase: «Păi, doar am coborât, că stau deasupra dumitale și nu puteam s-adorm. Dar știi ceva: ești foarte talentat, măi, băiatule, vino la concertele mele și te bag fără să mai plătești bilet»”.
În opinia lui Emil Hurezeanu, actorul Constantin Chiriac, fondatorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a reușit prin acest eveniment cultural anual „să deprovincializeze până la absurd Sibiul și, prin extensie, România”.
„Înainte de acest festival, Sibiul era un oraș cu tramvai, cu locuitori care se cunoșteau, aproape toți, între ei, nu puteai să mergi la frizer fără să saluți jumătate de oraș”, spune Huezeanu, adăugând că acum, în timpul FITS, Sibiul se transformă „într-o destinație importantă la nivel global”.
Interviu complet acordat de Emil Hurezeanu, pe Europa Liberă