Monturile apar datorită deformării articulaţiilor de la nivelul halucelui şi acestea devin deviate către celelalte degete.

Din păcate, purtarea pantofilor la modă atrage după sine apariţia acestor deformări, mai puternice sau mai estompate, cu atât mai mult cu cât există şi o predispoziţie genetică sau o sensibilitate aparte la acest nivel.

Îmi amintesc că am fost surprinsă, cu ani în urmă, când am făcut o excursie în Bali, să constat că băştinaşii aveau degetele de la picioare perfect drepte, chiar puţin depărtate între ele, exact aşa cum sunt degetelele unui bebeluş imediat la naştere, pentru că acolo singurul tip de încălţăminte este slapul.

Ce putem face?

Simplu, aruncăm toţi pantofii ascuţiţi în vârf şi purtăm doar încălţăminte confortabilă. Utopic, nu e aşa? Mai ales că pantofii laţi nu sunt la modă, nu au fost vreodată şi nici nu cred că vor fi curând. De altfel, monturile apar mai ales la femei şi sunt rarisime la bărbaţi, tocmai din această cauza.

Există totuşi un tertip, şi anume, în fiecare seară, după ce v-aţi descălţat, purtaţi despărţitoarele acelea din plastic/silicon care sunt utilizate la pedichiură atunci când se dau unghiile cu ojă. Veţi constată că sunt incomode şi că nu puteţi să le purtaţi mai mult de câteva minute la început. Perseverati! În scurt timp veţi ajunge să le suportaţi 15-20 de minute şi apoi chiar câte 1 ora în fiecare seară. Există despărţitoare de acestea care sunt montate pe şlapi. Procuraţi-vă aşa ceva dacă aţi constatat că degetele dvs au început să se deformeze. Şi începeţi să le purtaţi, nu aşteptaţi apariţia monturilor.

Dacă problemele sunt mai grave, adresaţi-vă unui medic ortoped care va va propune să purtaţi o orteză medicinală specială pentru astfel de probleme.

Medicul Adina Alberts va fi la dispoziția cititorilor Libertatea și va răspunde întrebărilor legate de frumusețea exterioară și cele mai bune metode pentru a o dobândi. Scrie-i pe adresa de mail mediculesteticianraspunde@ringier.ro

Citeşte şi:

 
 

Urmărește-ne pe Google News