Fructe.
De ce? Pentru că au un mare procent de vitamine – antioxidanţii care, reducând nivelul colesterolului, ajută sângele să irige creierul şi să hrănească neuronii.
Cantitatea recomandată: între 3 şi 5 porţii pe zi (un măr, o pară, struguri etc. sau o ceaşcă cu cireşe, vişine, mure etc.).
Pâine şi paste integrale, orez brun.
De ce? Conţin zaharuri lente, cel mai bun tip de glucoză; iar glucoza este principalul “carburant” al creierului: acest organ consumă 50% din zaharurile transportate de sânge în întregul organism.
Cantitatea recomandată: pâine – 150 g pe zi, paste sau orez – 50 g pe zi.
Carne de pasăre, organe, ou.
De ce? Conţin vitamine din grupa B, antioxidanţii care protejează neuronii şi le asigură buna funcţionare, ajută concentrarea şi previn stresul.
Cantitatea recomandată: 150 g de carne sau de organe; ori un ou pe zi.
Peşte.
De ce? Toate speciile de peşte conţin acizi graşi omega-3, care ajută informaţia să circule mai uşor între celulele creierului. Dar “campioane” la acest capitol sunt sardinele, heringul, somonul, tonul şi codul.
Cantitatea recomandată: 200 g, de trei ori pe săptămână.
Spanac, broccoli, varză.
De ce? Sunt bogate în fier, care ajută sângele să transporte oxigenul. Or, creierul consumă cel mai mare volum, folosind 20% din oxigenul furnizat tuturor organelor.
Cantitatea recomandată: 300 g pe zi din unul dintre aceste alimente, alternativ.
Ceapă şi usturoi.
De ce? Sunt bogate în alicină, substanţă ce protejează neuronii şi ameliorează irigarea cu sânge a creierului. Ceapa previne problemele legate de memoria de scurtă durată (aviz celor care învaţă “pe ultima sută de metri”).
Cantitatea recomandată: o jumătate de ceapă şi 2-3 căţei de usturoi pe zi).
Ciocolată.
De ce? Flavonoidele – antioxidanţi puternici prezenţi în pudra de cacao – protejează creierul împotriva stresului oxidativ (erodarea celulelor nervoase).
Cantitatea recomandată: două pătrăţele de ciocolată neagră (70% cacao) pe zi.
Ce trebuie să eviţi
În perioadele de studiu intens este important să eviţi:
• carnea grasă, care blochează metabolismul şi încetineşte activitatea creierului;
• afumăturile, pentru că fumul cu care sunt preparate este toxic pentru organism;
• alcoolul, care blochează absorbţia fierului şi a vitaminei C – cel mai puternic antioxidant – şi, din această cauză, sângele nu mai circulă eficient;
• tutunul – nicotina provoacă insomnie şi oboseală.