Fierul este implicat în producția de energie în toate organele şi participă, în calitate de catalizator, la multe reacții care asigură dezvoltarea și funcționarea normală a organelor. De aceea, atunci când fierul lipsește, întregul organism suferă ”în tăcere” şi pe termen lung, fiindcă anemia – scăderea numărului globulelor roșii și a hemoglobinei – apare târziu.
Anemia  prin carenţă de fier afectează mai ales femeile tinere care, din cauza menstruaţiei, a sarcinii, nașterii și alăptării. Mai mult, curele de slăbire şi dietele vegetariene greşit aplicate sporesc riscul lipsei de fier, atenţionează prof. dr. Gabriel Mircescu, preşedintele Asociaţiei nonprofit „Anemia Working Group România”, iniţiatoarea studiului amintit.
Cum se manifestă anemia
„Anemia prin carenţă de fier se manifestă printr-o stare de oboseală cronică, lipsă de energie şi dureri de  cap care duc la o performanţă scăzută în realizarea activităţilor zilnice. Mai mult decât atât, pacientele care suferă de anemie au tenul palid şi prezintă o stare de slăbiciune fizică, stări de ameţeală, probleme digestive şi dereglări menstruale. De asemenea, pot apărea modificări ale unghiilor și căderea părului.
Risc sporit pentru gravide şi copii
Femeile însărcinate au o situație specială: dacă au carenţă de fier, dezvoltarea fătului în ultimul trimestru de sarcină suferă, iar după naștere cantitatea de fier redusă din  laptele matern amplifică tulburările de dezvoltare fizică și intelectuală ale sugarului. În ce priveşte copiii – mai ales  cei mici – carenţa de fier le poate influența dezvoltarea fizică și intelectuală,  completează prof. dr. Gabriel Mircescu.
Analize complete – în fiecare an
Analizele complete pentru evaluarea fierului din organism ar trebui realizate în fiecare an. Este vorba despre un set de analize de laborator: măsurarea hemoglobinei, evaluarea depozitelor de fier din organism prin determinarea feritinei și a fierului disponibil prin determinarea saturației transferinei.
Or, studiul amintit arată  că doar una din patru femei merge la consultaţii anual, în vreme ce 80% din respondente merg la medic mai degrabă pentru urgențe.
”Acesta este unul din motivele pentru care anemia și deficitul de fier sunt frecvent ignorate și rămân netratate, deşi tratamentul este extrem de eficient și poate fi făcut cu medicamente administrate pe cale orală sau intravenoasă. Are însă o durată de trei luni, deoarece trebuie asigurată refacerea nu numai a numărului de hematii, ci și a depozitelor de fier” – adaugă specialistul.
Concluzia: femeile tinere active care se simt slăbite, fără un motiv evident, trebuie  să aducă în discuţia cu medicul lor această problemă, la următoarea consultaţie.
2 miliarde de persoane sunt afectate
Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 30% din populaţia din întreaga lume  suferă de anemie, 2 miliarde de persoane, iar 50% dintre aceste cazuri sunt corelate cu lipsa unui nivel optim de fier în organism.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News