Evenimentele familiale deosebite şi zilele libere aferente acestora sunt stabilite prin legi speciale. Astfel, toţi angajatorii – şi “de stat”, şi privaţi – sunt obligaţi, la naşterea unui copil, să acorde concediul paternal de 5 zile lucrătoare (potrivit Legii nr. 210 din 31 decembrie 1999). Cei care au avut inspiraţia de a urma un curs de puericultură îşi rotunjesc concediul paternal cu încă 10 zile lucrătoare. Pentru a obţine aceste drepturi, se depune o cerere în primele 8 săptămâni de la venirea pe lume a copilului şi se prezintă certificatul de naştere din care rezultă calitatea de tată.
Concediul de odihnă nu este afectat
Angajatorii mai pot acorda zile libere şi pentru alte evenimente de familie. Pot, dar nu sunt obligaţi prin lege! Pe înţeles: angajatorii sunt liberi să încheie sau nu un contract colectiv de muncă la nivel de unitate. Acolo unde există, acest contract stipulează şi zilele libere plătite (articolul 152 din Codul Muncii: angajatorii sunt obligaţi să reglementeze zilele libere plătite prin contractul colectiv la nivel de unitate sau prin regulament intern). Atenţie: acordarea acestui drept nu duce la diminuarea concediului de odihnă anual!
Socrii au 48 de ore pentru chef
De două zile libere se bucură salariaţii cu prilejul căsătoriei copiilor lor. Iar pentru propria căsătorie primesc 5 zile libere. Şi evenimentele nefericite sunt prevăzute: pentru decesul soţului, copilului, părinţilor, socrilor se acordă 3 zile; pentru decesul bunicilor, fraţilor, surorilor – o zi. În plus, la schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiaşi unităţi cu mutarea domiciliului în altă localitate se acordă 5 zile libere.
O zi pentru donatorii de sânge
Donatorii de sânge beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă, pentru a se odihni şi a se reface. (Hotărârea Guvernului 1364/2006).