Cu două zile înainte ca Bucureștiul să găzduiască meciul dintre Franța și Elveția, din optimile de finală ale Euro 2020, Euronews a prezentat pe scurt cele 11 orașe europene care găzduiesc meciuri la ediția cu numărul 16 a turneului final al Campionatului European de fotbal, punctând obiectivele turistice ce nu trebuie ratate.
Roma, Italia
Roma are unele dintre cel mai bine conservate monumente din lume și o gastronomie gafuloasă, scrie Euronews.
„O mare parte din frumusețea Romei se află în cartierele sale ascunse, care adesea trec neobservate”, arată postul TV, care dă ca exemplu cartierul Quartiere Coppede, cel mai mic din Roma, dar „plin de farmec”. Zona găzduiește diverse exemple clasice de arhitectură italiană, care combină un amestec de stiluri, inclusiv baroc roman, grecesc antic, medieval și Art Nouveau.
Glasgow, Scoția
Cel mai mare oraș din Scoția, cu o populație de aproximativ două milioane de locuitori, Glasgow este și un cunoscut centru de divertisment, scrie Euronews, care precizează că acest oraș „are o latură muzicală înfloritoare și o serie întreagă de muzee și instituții culturale de explorat”.
Vizitatorii care doresc să scape de agitația din interiorul orașului pot căuta liniștea din Palatul Kibble. Situat în Grădinile Botanice din Glasgow, acesta este un monument de tehnică inginerească, ce încorporează marmură, sticlă și oțel pentru a crea o oază de calm și liniște.
București, România
În cele două paragrafe dedicate Bucureștiului, Euronews numește capitala României „Parisul Estului” și spune că acest oraș îmbină perfect vechiul cu noul, iar turiștii „pot găsi locuri fascinante, ascunse, aflate în cartiere care diferă în funcție de vârstă”.
Un loc „de neratat, care poate fi găsit în centrul vechi al orașului”, este Cărturești Carusel, „o librărie uimitoare, pe care orice cititor avid va fi dornic să o viziteze, ascuns între rafturi, timp de câteva ore”, mai scrie site-ul Euronews.
Budapesta, Ungaria
Recunoscut drept unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa, Budapesta se bucură de statutul său de minune arhitecturală și istorică, notează Euronews.
Un reper de arhitectură spectaculoasă este Castelul Vajdahunyad, construit între 1896 și 1908. Castelul a fost împărțit în patru părți, fiecare proiectat în stiluri diferite. Există chiar și replici în miniatură ale altor clădiri maghiare celebre și repere ascunse în jurul castelului.
Copenhaga, Danemarca
„Sunt multe lucruri care ne fac să zâmbim în Copenhaga. De la casele sale colorate până la sistemele complexe de canale, turiștii nu vor fi în pană de idei”, scrie Euronews.
O idee de călătorie este Superkilen Park, conceput pentru a celebra multiculturalismul: „Este un omagiu pentru diversele comunități din Copenhaga. Reunește stiluri de artă și instalații din întreaga lume, creând un spațiu public vibrant, pentru ca toți să se bucure”.
Baku, Azerbaidjan
Datorită poziției sale între Marea Neagră și Marea Caspică, Azerbaidjanul suferă influențe europene, din Orientul Mijlociu și din Rusia. Baku se află la intersecția mai multor momente istorice, reprezentate în arhitectura sa.
Împreună cu clădiri impresionante, cum ar fi Palatul Shirvanshahs și Turnul Socar, „orașul găzduiește și propria sa minune naturală”. Chiar la sud de oraș se află Arhipelagul Baku, cu peste 300 de vulcani noroioși în jurul Mării Caspice. „Acest fenomen de neratat este la mică distanță de centrul orașului”, scrie Euronews.
Londra, Anglia
Capitala Angliei are o sumedenie de atracții, de la Palatul Buckingham, la London Eye. „Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea a ceva britanic prin excelență, Colecția Wallace ar trebui să fie destinația”.
Hertford House, o casă uimitoare ce datează din secolul al XVI-lea, găzduiește unele dintre cele mai valoroase colecții de artă din Europa, dar este adesea trecută cu vederea de vizitatorii trecători”, potrivit Euronews.
Munchen, Germania
Capitala landului federal Bavaria și al treilea oraș ca mărime după Berlin și Hamburg, Munchen este cunoscut pentru Oktoberfest, celebrul festival anual al berii din Germania.
Totodată, orașul are o viață de noapte binecunoscută, iar Teatrul Drehleier „adaugă un pic de glamour unei seri în oraș”, fiind gazda unei game largi de divertisment, de la comedie la cabaret.
Amsterdam, Olanda
Renumit pentru biciclete și pentru canalele lungi, Amsterdam este un oraș „bogat în străzi frumoase și în situri semnificative din punct de vedere istoric”. Opere de artă renascentiste de mare valoare sunt răspândite în oraș, în Rijksmuseum și Muzeul Van Gogh, dar o epocă a istoriei, adesea trecută cu vederea, este Mișcarea de rezistență olandeză, în timpul ocupației germane.
Muzeul olandez al rezistenței are drept scop prezentarea narațiunilor ascunse ale luptătorilor de rezistență, iar vizitatorii parcurg „o călătorie emoțională și informativă prin moștenirea Amsterdamului”, arată Euronews.
Sankt Petersburg, Rusia
Poartă de acces spre vest a Rusiei, Sankt Petersburg este un oraș cosmopolit, care leagă cultura rusă de influențe din Europa. Deși sunt de văzut multe palate și galerii imperiale, există și alte modalități unice prin care vizitatorii pot experimenta istoria și cultura rusă, scriu jurnaliștii site-ului Euronews.
Un exemplu perfect este Art Hotel Rahmaninov, casa copilăriei celebrului compozitor rus Serghei Rahmaninov, transformată într-un muzeu, cu opere de artă ale artiștilor ruși locali.
Sevilla, Spania
Situată la sud de regiunea Andaluzia, Sevilla este cunoscută pentru aperitivele specifice, muzica flamenco și verile extrem de călduroase, scrie Euronews. Iar râul Guadalquivir este un loc minunat, „care oferă posibilitatea de a vă răcori după o zi lungă sub soare”.
Frecventat de localnici seara, pentru a savura sangria, „râul este perfect pentru un moment liniștit la sfârșitul unei zile lungi sau pentru o plimbare de noapte de-a lungul malurilor sale”.
Fotografii: Shutterstock, Hepta