Ce sunt vergeturile? ”Vergeturile sunt “spărturi” în fibrele care alcătuiesc structura normală a pielii. Profunzimea acestor anomalii ating de cele mai multe ori toate cele trei straturi ale pielii, de aceea tratamentele pot aduce doar ameliorarea aspectului vergeturilor şi nu îndepărtarea acestora în totalitate. Cremele pot hidrata şi reface elasticitatea pielii într-o măsură limitată contribuind la atenuarea parţială şi prevenirea apariţiei acestora”, explică medicul.
Există 2 tipuri de vergeturi în funcţie de vârsta acestora:
-vergeturi imature, care au de obicei până la 6 -12 luni, ele sunt roşii- violaceu şi evoluează în dimensiuni şi formă;
-vergeturi mature, după 12 luni, sunt albe- sidefii ai căror parametrii nu mai evoluează.
”Exită o importantă componentă genetică în apariţia vergeturilor. Populaţiile mediteraneene sunt mai predispuse la apariţia vergeturilor decât caucazienii. Vergeturile sunt influenţate şi de nivelele de hormoni sexuali feminini. De obicei apar în perioada pubertăţii atunci când organismul feminin este supus “furtunilor” hormonale intense. Creşterile bruşte în greutate sau creşterea bruscă a volumului unui anumit segment determina distensia rapidă a pielii şi favorizează ruperea fibrelor componente. Deci vergeturile apar atunci când volumul creşte, dar devin foarte evidente atunci când volumul respectiv descreşte. De exemplu, dacă ne referim la perioada gravidiei, vergeturile pot apărea în ultimile luni de sarcina când volumul abdomenului se triplează, dar vor deveni foarte evidente după naştere, când volumul revine la normal”, enumeră Adina Alberts cauzele apariției vergeturilor înainte să indice metodele de tratament.
Metode de tratament:
1. utilizarea cremelor este binevenită, atât preventiv cât şi în perioada imediat următoare apariţiei vergeturilor, adică atunci când ele sunt încă roz-roşii- violaceu şi sunt imature. După ce vergeturile au devenit alb sidefii cremele nu mai sunt eficiente.
2. masajul endermologic ajută la refacerea elasticităţii pielii, creşte tonusul ei şi vergeturile se diminuează în lungime şi lăţime. Sunt indicate cure de câte 15 şedinţe, câte trei pe săptămâna, pentru câteva luni la rând.
3. peelingurile chimice, mecanice sau laser reprezintă metode prin care sunt îndepărtate straturile superioare ale pielii şi astfe,l şi o mare parte din vergeturi. Pielea se va vindecă controlat, aspectul estetic poate fi mult ameliorat. Vindecarea pielii se face treptat întru-un interval care poate varia de la câteva săptămâni la câteva luni, cu discromii (diferenţe de culoare) şi diferenţe de textura, care ulterior vor dispărea. Este intezisa expunerea zonelor tratate la soare sau solar, pe toată perioada vindecării.
4. excizia chirurgicală se face atunci când există zone întinse cu piele flască, în exces şi vergeturi multiple. Apar de obicei după naştere, pe abdomen şi coapse, sau după cure importante de slăbire când se pierd peste 20 de kg şi pielea atârnă inestetic. Aceste intervenţii chirurgicale se rezumă fie la abdominoplastie fie poate fi asociată cu lifting de coapse, sau şi mai radical, se practică lifting total corporal.
5. injectarea de substanţe ce refac ţesuturile şi atenuează aspectul inestetic. Este un tratament eficace mai ales în perioada în care vergeturile sunt “proaspete” şi roşiatice la culoare. Adesea, rezultatele sunt absolut uimitoare! Se aplică în primul rând proaspetelor mămici.
”Cu cât apelăm mai de timpuriu la metodele de tratament împotriva vergeturilor cu atât şansele de rezultate bune şi foarte bune sunt mai mari. În perioada sarcinii şi cea imediat următoare după naştere trebuie să ne preocupăm intens de aspectul pielii noastre. Este perioada unică în care cremele şi tratamentele injectabile pot fi eficiente, atât în prevenţie cât şi în tratarea vergeturilor proaspăt apărute în cursul sarcinii”, este sfatul esteticianului Adina Alberts.
Medicul Adina Alberts va fi la dispoziția cititorilor Libertatea și va răspunde întrebărilor legate de frumusețea exterioară și cele mai bune metode pentru a o dobândi. Scrie-i pe adresa de mail esteticianulraspunde@ringier.ro