De la teribilul accident din mai 2015, Iulia Ganea se află în stare neurovegetativă, iar soţul ei face eforturi disperate pentru a vedea îmbunătăţiri oricât de mici în starea ei. Dar pentru că tratamentele sunt extrem de costisitoare, singura speranţă a lui Laurenţiu Ganea sunt banii pe care i-ar putea primi ca despăgubiri materiale.

Deşi în octombrie anul trecut, instanţa a stabilit cea mai mare despăgubire pe care a primit-o vreodată o victimă a unui accident în România, şi anume 1,5 milioane de euro, familia Iuliei nu a primit până acum niciun ban, iar sentinţa nu este definitivă. Mai mult, după opt luni de la sentinţă, Tribunalul Ilfov nu a redactat încă motivara sentinţei, prin urmare, aceasta nu poate fi atacată, dosarul fiind, practic, blocat.

Zilele trecute a fost repus pe rol, la aceeaşi instanţă, un alt dosar de daune materiale, blocat din 2016, privind cheltuielile cu spitalizarea Iuliei Ganea imediat după accident şi cu tratamentele din Israel şi Bangkok, pentru care Laurenţiu solicită 300.000 de euro.

„Din păcate, sunt termene foarte lungi, căi de atac etc. Sper să meargă mai repede acest dosar, dar nu cred că va fi mai devreme de un an. Cu siguranţă vor urma şi alte dosare, pentru că vreau să ating limita maximă de 5 milioane de euro. Pentru că au fost neserioşi şi asiguratorul, şi inculpatul“, a spus Laurenţiu.

Paramedicul se declară extrem de dezamăgit de Liviu Neculicioiu, șoferul care i-a distrus într-o secundă familia. El spune că, în momentul în care s-a văzut scăpat de dosarul penal, pe acesta nu l-a mai interesat deloc soarta Iuliei.

În septembrie anul trecut, la Judecătoria Braşov a început procesul în care Liviu Neculicioiu, fost funcţionar public la Primăria Cristian, era judecat pentru vătămarea corporală a Iuliei. Pe 29 ianuarie, urma să aibă loc un nou termen, însă Laurenţiu şi-a retras plângerea. Tot în aceeaşi zi, alături de Iulia şi de mama ei, a urcat în avion cu destinaţia Thailanda, într-o nouă încercare de a-şi ajuta soţia.

Pentru că avea nevoie în permanenţă de bani pentru tratamentul Iuliei, Laurenţiu a ajuns la o înţelegere cu Neculicioiu: şi-a retras plângerea penală pentru vătămarea Iuliei, scăpându-l astfel de puşcărie, cu condiţia ca acesta să contribuie financiar la tratamentul pe care Iulia îl încerca în Thailanda. Într-adevăr, după trei ani de la tragedie, Neculicioiu a vizitat-o pentru prima dată pe femeia căreia, într-o secundă de neatenţie, i-a răpit dreptul de a deveni pentru prima dată mamă şi chiar a participat financiar la tratamentul acesteia. Însă imediat după ce s-a văzut scăpat de dosar, nu a mai dat niciun semn de viaţă, deşi trece zilnic prin faţa porţii familiei Ganea.

„Din păcate, inculpatul a fost om doar înainte de retragerea plângerii penale. De atunci, nu a mai dat niciun semn, cu toate că şi-a luat angajamentul că va fi alături de Iulia. Mă aşteptam măcar să vină să o vadă săptămânal sau măcar să dea un banal telefon. Nu cred că era un efort foarte mare, pentru că trece zilnic prin faţa porţii unde a nenorocit două vieţi şi mai multe familii. Şi chiar i-am dat acceptul să o viziteze când vrea el. Nu a ştiut să trimită niciodată un pampers sau alte produse pentru persoane cu nevoi speciale… chiar nu aveam nevoie… dar gestul conta. Din păcate, mi-a demonstrat încă o dată că nu are coloană vertebrală şi şi-a urmărit doar interesele lui. Şi că nu-l interesează deloc de Iulia“, a adăugat paramedicul.

Laurenţiu este convins că Neculicioiu îşi va recupera permisul de conducere în maximum un an şi îşi va relua viaţa de dinainte. Mai mult, ştie că nu a renunţat nici la băutură, pentru că mirosea puternic a alcool chiar şi la termenul de judecată când Laurenţiu şi-a retras plângerea penală care i-a asigurat libertatea.

„Uşa mea nu va mai fi deschisă pentru el. Nu voi mai fi indulgent cu el, chiar dacă toată lumea zice să-l iert pentru că fapta este consumată… Indiferenţa lui mă face să cred că nu vrea împăcare şi, oricum, a avut şanse“, a mai spus el.

Iulia, la un pas de comă

Iulia este în continuare în stare neurovegetativă şi nu realizează ce se întâmplă în jurul ei. Nu pare să facă progrese prea mari, deşi a făcut deja două implanturi cu celule stem, la o clinică din Bucureşti.

„Din păcate, starea Iuliei este aproximativ la fel, cu mici îmbunătăţiri în stările de epilepsie şi spasticitate, dar pentru noi oricum sunt importante, pentru că aveam probleme foarte mari pe partea asta. Dar vreau să vedem şi pe termen lung dacă am scăpat de epilepsie cu adevărat“, a mai spus soţul Iuliei.

Iulia a făcut două transplanturi de celule stem, la Bucureşti, şi vor urma şi altele. Între timp, însă, Iulia suferă de un deficit puternic de electroliţi din organism, care poate duce la comă.

„Colaborez cu doctorul în fiecare zi, ajustăm tratamente, le mai înlocuim cu altele cu efecte secundare mai puţine… Doctorul zice că medicamentele o ţin în loc şi trebuie să găsim un echilibru pentru a putea avea şi rezultate mai notabile. Suntem vizitaţi săptămânal şi de doctorul care efectuează transplanturile, pentru administrare de vitamine şi stimulatoare perfuzabile. Din păcate, avem probleme foarte mari cu electroliţii din organism, avem un deficit foarte mare de clor şi natriu şi va trebui să corectăm repede acest deficit, care poate duce la comă. Trebuie să rezolvăm această problemă repede, efectuăm analize săptămânal şi evaluăm… dar, din păcate, nu mai are nici vene şi recoltăm sânge din ce în ce mai greu…“, a mai spus Laurenţiu Ganea.

La sfârşitul lunii iulie, Iulia este programată pentru un nou implant de celule stem, tot la clinica din Bucureşti, unde costurile cu tratamentul sunt în jur de 4.000 de euro pe lună.

Laurenţiu mai spune că cel mai tare îl bucură că atât părinţii lui, cât şi ai Iuliei i-au fost mereu alături. Iar el încă speră într-o minune: „Cel mai mult din toată povestea asta mă bucură că părinţii mei au fost alături de Iulia încă din prima zi de la accident şi s-au ataşat de ea ca de propriul copil. Nu am vorbit cu nimeni despre lucrul acesta şi chiar le mulţumesc. Fără ei nu cred că ajungeam până aici. Şi socrii sunt alături de Iulia. Şi nu numai. Suntem o armată de oameni: medici, asistenţi, kinetoterapeuţi, paramedici etc. Toţi suntem alături de Iulia şi vom continua, indiferent de situaţie. Dumnezeu este mare şi poate va face o minune într-o zi. Speranţa moare ultima“.

Drama de pe trecerea de pietoni

Drama Iuliei şi a lui Laurenţiu, care se pregăteau să devină pentru prima dată părinţi, s-a petrecut în 18 mai 2015, pe DN 73, în localitatea Cristian, când Iulia Ganea, atunci în vârstă de 26 de ani şi însărcinată în opt luni, traversa pe trecerea de pietoni, alături de soţul său, paramedic SMURD. Bărbatul îşi ţinea soţia de mână când au fost loviţi de o maşină care circula cu viteză. Iulia a fost smulsă din mâna soţului său şi aruncată câţiva metri pe carosabil. Bărbatul i-a acordat primul ajutor şi şi-a chemat colegii în sprijin. În urma accidentului, tânăra a suferit un traumatism cranian sever şi mai multe traumatisme la şold şi la picioare.

A fost dusă la Spitalul Judeţean Braşov, unde i s-a făcut o operaţie de cezariană, fătul fiind în stop cardio-respirator. Bebeluşul a murit după două zile de la naştere, la Maternitatea Braşov, în braţele tatălui său.

Anchetatorii au stabilit că şoferul care a produs tragedia, Liviu Neculicioiu, angajat al Primăriei Cristian, avea o alcoolemie de 1,70 mg/l alcool pur în sânge la prima probă şi de 1,55 mg/l alcool pur în sânge la a doua probă. El şi-a recunoscut vina în faţa anchetatorilor.

Cei care vor să o ajute pe tânăra femeie, pot face donații în contul RO25 RNCB 0318 0296 8608 0001, deschis la BCR pe numele Ganea Laurenţiu Florin.


Citește și:

REPORTAJ/Mesajul tulburător al unei bătrâne de vârsta României Mari: ”Să se găsească un conducător care să ne aducă acasă copiii” (VIDEO)

 
 

Urmărește-ne pe Google News